Drivhuset

Høst i drivhuset: Dette kan du gjøre nå

Høst i drivhuset. De siste avlingene hentes inn. Med et visst vemod ryddes det. Plantene som gav oss mat i år er ikke mer. Det er kjølig, selv i drivhuset, og en sommer er ugjenkallelig forbi.

Kjøligere drag

Ringblomster

Det nytter ikke å nekte lenger: Høsten er her! Det skarpe draget i lufta lar seg ikke overse lenger, og selv når sola står høyt på himmelen er langbukse å foretrekke.

Det er høst i drivhuset også. Det merkes på så mange måter. På temperaturen, ikke minst. På de varmeste sommerdagene er det nesten ikke mulig å oppbevare seg der inne sammen med tomatplantene og krydderurter. Nå, derimot, er det godt med en ekstra genser også i drivhuset.

Sist jul fikk vi en værstasjon, og med den flere målestasjoner vi kan plassere der vi ønsker. Vi har satt én i hvert drivhus, og det er ikke bare synsing, dette med høst i drivhuset også; det er kjøligere også der.

Siste innhøsting

Høst i drivhuset betyr at det er tid for å høste siste rest. De siste av årets avlinger hentes inn. I det lengste håper vi at det som ikke rakk å modnes, kanskje rekker det likevel. Det er sent på sesongen, men det er fortsatt mulig.

Krydderurter: Rosmarin høstes

Aller helst skulle jo det meste være modent og klart for lengst, ja, til og med spist! At det ikke er det, kan til dels tilskrives sen såing. I de tidlige vårmånedene, da det skulle vært sådd, var det et veldig tørrvær her på Østlandet, og med tørkesommeren 2018 friskt i minnet, holdt vi litt igjen. Ville vi få en like tørr sommer i år? I såfall ville det ikke gi mye mening å legge ned masse arbeid i drivhuset, bare for atter en gang å se det hele svi bort under solens hete.

Heldigvis ble det våtere vær. Normale forhold er det vel ingen som lenger snakker om, men vi hadde i det minste en snittemperatur gjennom sommermånedene som i alle fall husmora opplevde langt mer overkommelig enn fjorårets. For vekstene i drivhuset ble det nok imidlertid litt i kjøligste laget,  og det har vokst sent. Det har også gitt en sen høst i drivhuset.

Høst i drivhuset: Paprikaen kommer sent

Gjennom hele sesongen har jeg imidlertid hatt god hjelp med å høste av markens grøde etter hvert som det har modnet. Ikke fullt så kjærkomment som ungene som har plukket jordbær gjennom hele sesongen, er «hjelpen» fra all verdens larver. De synes å ha hatt verdenskonferanse i drivhuset vårt, med salat på menyen både morgen, middag og kveld. Noe var vi så heldige å få en smak av selv også, men det gjaldt å være kjapp i vendinga!

Krydderurter og erteblomster til nytte og glede

Det som nok har kastet best av seg denne sommeren, er krydderurtene. Kruspersille, estragon, oregano, rosmarin, timian, gressløk og peppermynte. Med vann, gjødsel og jevnlig innhøsting, har det gitt rikelig tilskudd i krydderkrukkene på kjøkkenet. Jevnlig innhøsting har vist seg å være et viktig stikkord for å lykkes med krydderurtene, og de av dem som fortsatt har mer å gi skal snart få være med inn på kjøkkenet.

Krydderurter: Kruspersille kan høstes om igjen og om igjen

Agurkene har jeg ikke vært fullt så heldige med. Mange har blitt gule allerede før de har nådd sin optimale størrelse. I tillegg kom de sent. I samtale med andre som også har hatt agurkplanter, har jeg erfart at vi langt fra har vært de eneste med mislykkede agurker i år. Hardt skall og bitter smak har vært gjennomgående tilbakemeldinger fra opptil flere. Mon tro om ikke fjorårets sommer har satt sine spor selv i drivhuset?

Agurkene i drivhuset har blitt gule

Tomater, agurkurt, jordbær og purreløk – det har vært mye godt i drivhuset og pallekarmene rundt denne sesongen. Mest glede har nok likevel erteblomstene gitt. Jeg var så heldig å få noen av en av våre trofaste eggkunder i våres, og det har vært en velduftende fornøyelse. Nytteverdien kan helt sikkert diskuteres, men den boblende gleden jeg har kjent kile i nesa hver gang jeg har kommet inn i drivhuset, den har vært verdt plassen jeg gav dem i drivhuset. Ikke minst er de vakre, og så lenge noe gir glede er det nyttig nok for meg!

Høst i drivhuset – med sikte på vår

Høst i drivhuset betyr også at tiden er inne for å rydde opp. Ikke minst å klargjøre. Potter tømmes, renses og vaskes. Det som er ødelagt repareres eller kastes, alt etter som. Redskapene sees over og legges på sine plasser. Arbeidsbenken ryddes og vaskes.

Ingenting overlates til tilfeldighetene. Det skal være hyggelig å åpne dørene til drivhuset igjen når våren smyger seg på om noen måneder. Kan du tenke deg noe mer kjedelig enn å måtte begynne med et etterlatt kaos fra i fjor?

Høst i drivhuset: Huskeliste når en sesong er på hell. Rydde bort redskap er lurt.

Høsten lar jeg også være tiden for jordforbedring i drivhuset. Etter en lang vekstsesong er jorden næringsfattig og sliten. I mange måneder har den gitt av seg selv for å gi mat til oss. Nå er det på tide å gi litt tilbake. Siden vi har både gris og høns her på Fjellborg, har vi nok møkk å ta av. Den sørger jeg for å legge på nå på høsten, for da har den vinteren på seg til å brenne av. Frø og ungplanter skal helst ikke ha for mye gjødsel av hensyn til røttene sine, så da er det fint å kunne forbedre og forberede jorden allerde nå. Da har den tiden på seg. Har jeg litt gjødselvann igjen, har jeg det i jorden også; det er godt for alt man får brukt opp!

Høst, men ikke sesongavslutning

Til tross for at det er høst i drivhuset, og det ryddes og klargjøres for en ny sesong, så er det likevel ikke helt slutt. For første gang skal vi nå forsøke å ha vekst i drivhuset gjennom vinteren. Tror du vi kan klare det?

Cotech værstasjon med temperaturmåler plassert i drivhuset

Værstasjonen skal hjelpe oss med å holde oppsyn med temperaturen. Hvor tålegrensen for hva vekstene i drivhuset klarer med hensyn til temperaturene, er vi usikre på, men ved hjelp av værstasjonen kan vi forhåpentligvis unngå at temperaturene blir for lave. Vi kan nemlig sette en alarm som går dersom temperaturen synker under et visst punkt. Da kan vi sette inn et lite tiltak.

Det er høst i drivhuset, og høst er det også ute. Det går mot vinter, og det vil også synes på temperaturene. Forhåpentligvis vil vinteren aldri riktig nå drivhuset, for av bestefar har vi fått en liten parafinovn til bruk i nettopp drivhus. Med den håper vi å holde temperaturene høye nok til å holde liv i det vi velger å la leve gjennom en ekstra sesong.

Ureist middagstilbehør også vinterstid?

Kan det dyrkes i drivhuset om vinteren? Vi prøver med salat.

Hva skal så få leve? Hva skal vi gi en ekstra sesong? Vi velger å legge ambisjonene lavt. Derfor nøyer vi oss med salat i første omgang. Det er flere salatfrø igjen etter første- og andregangs såing, så hvorfor ikke bruke dem? Det gir et lite økonomisk tap dersom det skulle vise seg å ikke fungere. Skulle det fungere, så kan vi høste igjen og igjen om vi bare kutter salaten riktig når den høstes.

Salat er ikke minst en lettstelt vekst. Den trives også godt med litt lavere temperaturer, aller helst under 20°, så ett kriterium for vekst burde i det minste være oppfylt. Lysforholdene vil nok by på større utfordringer, med bare noen timer dagslys i mørketiden. Kunstig lys har vi ikke investert i, men vi har uttak for strøm i drivhuset, så en umulighet er det ikke.

Noen få tomatplanter skal også få prøve seg. Det har dukket opp noen slengere på de mest overraskende steder de siste ukene, og de kan jo like gjerne få bli med inn i varmen og få en sjanse, som å havne i komposten. Men det er altså salaten suksessen skal måles etter. Vi spiser mye salat her på Fjellborg, så det skal bli spennende å se om vi kan nyte ureist middagtilbehør også på vinteren.

Høst i drivhuset: Dette kan du gjøre nå

En ekstra sesong i drivhuset til tross, så spiser vi ikke så mye grønt at vi har behov for å fylle alle plantekassene i drivhuset med salat! Av erfaring vet vi at det gror best i de vestvendte kassene, for der har vi lyset lengst uten hinder. Derfor er det også i de vestvendte kassene vi nå sår salat.

Mens vi følger dens vei fra frø og forhåpentligvis til spire, får vi fortsette arbeidet som hører til en høst i drivhuset. Det er mye som skal gjøres om høsten, i påvente av en ny sesong og med julen i det ikke altfor fjerne. Det er lett å glemme noe, så kanskje kan denne huskelisten være til nytte for deg også?

Høst i drivhuset – husk å …

… høste de siste avlingene

… sanke frø der det er mulig

… fjerne visne planter og ugress

… gjødsle opp jorda

… tømme og vaske brukte potter

… se over arbeidsredskapene og rydd dem på plass

… kaste eller aller helst reparere ødelagt utstyr (potter, redskap, vanningssystemer, …)

… rydde og feie over arbeidsbord og -benker

Høst i drivhuset: Hva må du huske på

Klar for vår

Når våren kommer og tar med seg trangen til å grave i jorden, så og skape, er det så mye mer motiverende for arbeidslysten og møtes av et ryddig drivhus. Det blir litt som å komme hjem fra en fantastisk sommerferie; man angrer ikke da på at man midt i pakkekaoset før man dro også tok seg tid til å rydde og vaske over badet. Tenk å la den gode feriestemningen man har med hjem ødelegges av rot og full skittentøysdunk!

Det blir litt på samme måte med arbeidslysten. Tar du ryddejobben nå, kan du begynne med én gang med det som er morsomt når våren kommer: Så og se det gro!

Nå, som naturen er i ferd med å gå i dvale og dagene blir kortere og kortere, kan våren synes lysår unna. Mens du venter, kan du jo hygge deg med å evaluere den tilbakelagte sesongen og planlegge for den neste. Før du vet ordet av det, så snur sola på nytt, og våren kommer. Og da, da er du klar!

Det er høst i drivhuset, men jeg er klar for en ny sesong

Er du?

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics