Høst på Fjellborg

Det jeg liker veldig godt med høsten

Høsten er godt i gang. I stedet for å tenke på alt jeg savner med sommeren som er forbi, har jeg i stedet laget en liste over fem ting jeg liker veldig godt med høsten. Ta en titt!

Innlegget inneholder reklame gjennom annonselenker til Kvalitetstid NO.

I spagaten

Vi har kommet godt i gang med september. Tidligere denne uka delte jeg med deg ei liste over ting som er lurt å huske på nå som vinteren snart kommer. At vi skal begynne å forberede vinteren betyr heldigvis ikke at den allerde er her, da.

Gikk du glipp av listen over hva som kan være lurt å gjøre før vinteren?

Du finner den HER

Nei, nå om dagen føler jeg nærmest at vi står i en slags spagat med den ene foten i sommeren og den andre i … Ja, hvor da, egentlig? Det er litt sånn shorts- og boblejakketendenser for tida. Eller shorts og vinterstøvler, da.

Veslebonden i cherrox og shorts

Når høsten kommer, så har vi i grunnen to valg: Deppe over en sommer som er forbi eller å omfavne høsten. Selv er jeg veldig glad i høsten, så jeg velger definitivt det siste.

En liste over det jeg liker veldig godt med høsten

Noe av det jeg liker veldig godt med høsten, er temperaturene. Shorts og boblejakke, ja vel, men det er liksom uansett alltid passe med bukse og genser. Det blir sjelden for varmt og det blir sjelden for kaldt. For en som ikke er spesielt glad i å bruke jakke er det også alle tiders at koftesesongen er i gang igjen.

Nei, du, skal vi rett og slett smelle sammen enda ei liste, da? Det er jo litt gøy? Også er det jo så mye å glede seg over med høsten. Se bare her:

Det jeg liker veldig godt med høsten, er …

1. … mørke kvelder

Jeg vet at det tar knekken på en del, men jeg liker at det blir mørkere. For oss, med vårt sjølbergerliv, betyr det at tempoet senkes. Det meste av det arbeidet som må gjøres før en eller annen form for tidsfrist er over for sesongen. Drivhuset er tømt, luking, vanning, gjødsling, … Det meste er vi ferdig med. Vinteren er mye roligere i en småbrukerhverdag, og mørke kvelder signaliserer lavere tempo.

Jeg liker å krype opp i sofaen, gjerne under et pledd og inntil en unge når kvelden drar seg mot Barne-TV. Å føle at jeg har tid til å sitte der uten å føle på alt det andre jeg skulle og burde og måtte ha gjort. Bare være til stede og kjenne skuldrene senkes der i sofakroken. Det er noe jeg liker veldig godt med høsten.

2. … husmannskost

Det jeg liker veldig godt med høsten er husmannskost som kjøttkaker, kålstuing og rørte tyttebær

En annen ting jeg liker veldig godt med høsten er middagene. Etter en lang sommer med grillben, pølser, fet potetsalat og spennende smaker, er det godt med kokte poteter igjen. Kjøttkaker og kålstuing, fårikål, ertesuppe og salt knoke. Jeg virkelig sikler etter det alt sammen.

Om jeg i tillegg har hatt tiden til å dekke et skikkelig høstbord, men litt gult løv og fine servietter, da smaker maten ekstra bra.

Ikke å forglemme dessert, heller! Tenna løper i vann bare ved tanken. Vi forsøker å ha dessert én gang i uka, og mer skal det liksom ikke til for å skape små gledesrom i hverdagen.

Det er sesong for pærer. Hva med hermetiske pærer til dessert?

Oppskrift finner du HER

3. … bål

Én ting til jeg liker veldig godt med høsten, og som kanskje gjør høsten til min favoritt, er muligheten for endelig å kunne brenne bål igjen. Apropos små gledesrom i hverdagen, hva?

Nå er jo vi ekstra heldige, som har bålplass like utenfor huset. Etter at vi ved et uhell fikk tatt en gren med traktoren (!), ser vi til og med gapahuken fra kjøkkenvinduet. Da blir terskelen for å spise middag ute ganske lav, selv etter at grillsesongen er over.

Innimellom fyres bålet opp bare for kosen rundt varmen, men bort i mot ukentlig lages det middag over flammene. Da er det alt fra pølser til husmannskost til pizza og dessert. Ja, for ikke å snakke om bålkaffen! Jeg kan bruke alle ord i verden, men ingen av dem vil kunne beskrive smaken av nytrukket kaffe, rett fra og rett ved bålet. Dét liker jeg veldig godt med høsten, kanskje mer enn noe annet.

Noe av det jeg liker best ved høsten er bålkaffe.Kaffekjele kobberkjele, planlegge for hvile

4. … tid i skauen

I takt med at mørket kommer sigende innover landet og tempoet senkes, frigjøres det også mer tid til å gå i skauen. Det liker jeg veldig godt med høsten; skauen. Fargene! Den klare lufta! Alt som det er mulig å plukke med seg av både pynt og mat.

Tur i skauen med matpakke

Ikke sjelden tar jeg med meg matpakka ut i skauen også, og kokkaffi på termosen. Ja, med mindre jeg ikke til og med tar meg tid til å ta med selve kaffekjelen, fyrstikkesken og noe småved.

Også slike turer syns jeg liksom at jeg må rettferdiggjøre med et stykke arbeid, og da kan det være at bærspannet er med. Soppkurven er med nesten uansett årstid, for om ikke det er sopp er det alltids noen kongler eller litt granbar som kan være med hjem.

5. … pusterom

En femte ting jeg liker veldig godt med høsten er alle de små pusterommene den gir oss. Kalenderen er full nok, den, om høsten, men det er liksom litt mer rom for kos. Både i kalenderen og sinnet.

Ikke at alt skal handle om bikinisesongen og hva som dyttes i stryta, men det virker som om folk stresser generelt mindre med det meste nå på høsten. Jula kommer, men den er på sitt vis så repetetiv likevel. Utover det er det lite til ingenting vi skal «bli ferdig med før …». Det gir mer tid til de ovennevnte punktene.

Det jeg liker veldig godt med høsten er muligheten for mer kos

Ikke minst: Jeg opplever mindre dårlig samvittighet! Sommerferien, hvis bare er en åtte uker lang «burde ha» er over, de utendørsaktivitetene som langt på vei er værstyrt er fullført for i år og rytmen i hverdagen er mer forutsigbar. Jeg opplever rett og slett mer kontroll over den tiden jeg har og som jeg ønsker å bruke på dem jeg har rundt meg.

Høsten er også en fin tid for å samle venner og familie til hyggelige inneaktiviteteter. Hva med et nytt spill å bryne seg på? Eller et byggesett? Hos Kvalitetstid har de mye fint!

Sjekk ut HER

Det jeg liker veldig godt med høsten …

… det er i grunnen ganske mye! Langt mer enn det lar seg gjøre å nevne i en utfyllende liste her, er jeg i ferd med å innse. Nevnte jeg at levende lys, pledd, lørdagsunderholdningen på TV og kakao også er noe jeg liker veldig godt med høsten? Hva med lukta av sesongens første ilegg i vedovnen?

Jeg liker veldig godt med høsten at jeg endelig kan trekke i turbukser og fjellstøvler igjen også. Det er nærmest for et varemerke å regne for mitt vedkommende. Særlig fjellstøvlene! Flanellsengesett, behagelige nattetemperaturer, tid til å lese, bursdagsselskaper, slakting (ikke minst!), juleforberedelser, … Høsten er liksom full av favoritter!

Høst i alle ledd

Det er høst på alle måter nå. Ikke bare ligger duften av fårikål tungt over kjøkkenet. Morgendiskusjonene om shorts eller bukse blir færre og færre, og det kan raskt straffe seg ikke å ha refleksvesten i sekken dersom man er ute litt for lenge.

Ikke minst i bigården er det merkbart høst. Sesongens hovedtrekk er over, og i helga skal vi høste det siste som er av honning. Det er også noe jeg liker veldig godt med høsten; å gå ned i kubene og hente ut det siste av honning. Har det vært godt nok trekk til at vi kan hente ut ren lynghonning, eller er det høsthonning biene har å tilby?

Svaret får vi altså i helga. Dere skal selvsagt få høre hvordan det gikk litt senere.

Men du, hva er det du liker godt med høsten? Fortell meg gjerne i kommentarfeltet; kanskje er det mer jeg kan glede meg til.

Det jeg liker veldig godt med høsten er skauen

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics