Syltetøy

Årets hyggeligste sommerjobb

Juli er godt i gang, og med det også årets hyggeligste sommerjobb. Ja, for her i Fjellborgs lille avkrok av verden begynner det å modnes i både grønnsakshage, frukt- og bærhage.

Jordbærutvidelse

Her har spenningen i år vært mest knyttet til sesongens jordbæravling. Vi utvidet nemlig arealet for jordbærplanter betraketelig i år, og planlegger for ytterligere utvidelse neste år. Vi har noen år hatt månedsbær, og selv om de er både søte og gode og har en lang vekstsesong, så har imidlertid ønsket om noe mer meldt seg.

Derfor har vi et par år gjort forsøk med bærsorten corona. De har vært både hardføre og enkle å ha med å gjøre, så nå utvides bestanden!

Allerede er det høstet et par kilo som jeg har fått lurt ned i fryseboksen. En halv en øremerket julekvelden og det som skal bli jordbærsaus til julaftensdesserten: Riskrem! Hvor mye som har gått med i forbifarten, se det er en helt annen sak, men at det er mye «svinn» er det ingen tvil om.

Sommerjobb

Bringebærene har også kommet seg den siste uka. Vi har et stort areale i frukthagen satt av til bringebær, og nå har vi jobben med å plukke inn bær annen hver kveld de neste 3-4 ukene. Det er noe av det jeg synes er årets hyggeligste sommerjobb her på Fjellborg, og når siste bær er plukket ligger det gjerne mellom 50 og 60 kg bringbær i fryseren.

Ja, vi gjør det sånn; putter alt i fryseren. Så får vi ta jobben med videreforedling når alt er i hus. Med såpass mye bær er det den mest effektive måten å arbeide på. Jeg kan jo ikke godt dra fram safte- eller syltekjelen fire ganger i uka heller!

Hva skal vi lage?

Det er jo forresten også en evig diskusjon, for hva skal man lage av det, alt sammen? Utpå forsommeren må jeg gjerne en tur i matboden. Hva har vi igjen fra tidligere år? Trenger vi mer av noe? Hva har vi nok av? For eksempel har vi fortsatt igjen en god del av det solbærsyltetøyet jeg lagde i fjor. Med den vissheten lar vi solbærene, som også er modne, henge enda litt til. Da slipper pektinet, bærene blir bløtere, og vi får mer saft.

Ripsbærene skal også i saftkokeren. Vi får se litt på mengdene, men det er ikke utenkelig at de får selskap av noen bringebær oppi der. Det blir god sommersaft til vinterens risengrynsmiddager.

Vil du lære å lage saft? Det er slettes ikke vanskelig!

Ta en titt på den lille safteskolen HER.

Årets hyggeligste sommerjobb

Vinteren kan synes langt unna når man sitter utendørs en sen sommerkveld i juli, men sjølbergeren vet at den kommer fort nok. Det mye som skal høstes og i hus og foredles før den tid, og frukt og bær spør ikke meg om tiden når det modnes. Det er bare å henge i!

Safting og sylting er imidlertid noe av det koseligste jeg pusler med her på Fjellborg. Jeg kaller det ikke årets hyggeligste sommerjobb for ingenting. Jeg har nok arvet et bærplukkergen av bestefar, og liker veldig godt å plukke bær både i skauen og i hagen. Da koser jeg meg virkelig, og kobler gjerne av litt samtidig. Ikke sjelden med Astrid Lindgren på øret, og hun tar meg med til både Junibakken og Lönneberga mens jeg arbeider. Sommerens lille avstikker.

Nyhet på Hverdagen på Fjellborg

Og når vi snakker om safting og sylting; Hverdagen på Fjellborg har allerede sin egen lille safteskole. I dag kan jeg stolt fortelle deg at nå kommer sylteskolen også! Ikke behøver du å vente så fryktelig lenge på skolestart heller: Første leksjon kommer allerede i morgen!

Å lage ditt eget syltetøy er nemlig slettes ikke så vanskelig, og det smaker mye bedre enn alt du kan få kjøpt. Jeg lover å ta deg steg for steg gjennom prosessen, så dette skal vi få til.

Dersom du ikke vil gå glipp av det, eller noe av det andre jeg deler her på Hverdagen på Fjellborg, kan du abonnere på nettsiden. Det gjør du ved å legge igjen e-postadressen din under, og så får du et varsel i innboksen når jeg poster et nytt innlegg.

Jeg gleder meg til å lage syltetøy med deg denne uka, og mens du venter, så kan du jo kanskje plukke noen bær? Har du ikke egne kan du alltids adoptere noen.

Hva er matadopsjon?

Finn det ut HER.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics