Smaken av minner – plommegrøt
Noe av det jeg husker best fra barndommens familiemiddager på søndagene, var dessertene. Å se skjeen øverst på kuverten, var som å se pakker under juletreet julekvelden. Hva godt hadde bestemor laget i dag? Alle hadde – og har fortsatt – hver sin favoritt, men det var alltid godt det hun sendte rundt bordet. Hadde det vært god etikette å slikke tallerkenen, hadde vi nok gjort det alle mann.
Desserter har liksom forsvunnet litt fra menykartet i våre dager. Hvertfall hjemme hos oss. Det er mest når vi har middagsgjester at skjeen får ligge på kuverten og skape forventning til noe ekstra. Jeg har imidlertid lyst til å gjøre noe med saken, og har allerede forberedt høsten og vinteren godt i så måte. Plommetreet vårt bar så tungt i år, at det nesten knakk sammen under egen vekt før vi høstet det litt tidligere i uken, og noen av plommene lagde jeg plommegrøt av. Det falt i så god smak hos husbonden, at det måtte lages mer, og da passet jeg på å lage nok til flere desserter. Jeg hermetiserte den på glass, akkurat som med vanlig syltetøy, og nå står det deilig plommegrøt i matboden og venter på høstklare søndager og snøtunge vinterdager.
Vi du også lage plommegrøt? Oppskriften får du her:
Plommegrøt
(ca 4 porsjoner)
1 kg plommer
½ dl vann
200 gram sukker
1 vaniljestang
1 ½ ts potetmel
Del plommene i to, og ta ut stenen.
Ha plommene i en kjele, og tilsett nok vann til at det ikke svir seg når du koker opp.
Plommene skal koke en god stund. Hvor lenge, kommer an på plommene og hvor modne de er, men fruktkjøttet skal begynne å dele seg, og skille seg fra skallet. Bruk gjerne en potetstamper eller liknende redskap for å hjelpe plommene litt underveis.Tilsett da sukkeret, og rør godt til det har smeltet. Skrap frøene ut av vaniljestangen, og tilsett både dem og selve stangen.
Når plommegrøten har fått et oppkok, drar du kjelen av platen.
Mens plommegrøten avkjøler seg litt, lager du jevning av potetmel og vann.
Bland potetmelet med litt vann og rør godt til potetmelet har løst seg opp i jevningen. Når plommegrøten har avkjølt seg litt, heller du i jevningen under omrøring. Du vil raskt se om du har hatt i nok jevning; syns du plommegrøten fortsatt er for tynn når du har tilsatt jevningen, lager du bare litt mer til du er fornøyd.
Plommegrøten skal nå varmes til kokepunktet. Når du ser den første, lille kokebobla i grøten, er den ferdig. Du kan da velge om du ønsker å ha den på rene, steriliserte glass for hermetisering, eller la den avkjøles og serveres samme dag. Uansett må du huske å fiske ut vaniljestangen du hadde i litt tidligere.
Plommegrøt smaker best når den er kald, og servert med helmelk eller fløte til.
En deilig smak av barndom, lange søndager, gjemsellek og bestemorfang.
Ja, det var tider.
Jeg har forresten flere oppskrifter med plommer på lager, så følg med utover i uken som ligger foran. Da kommer det nok ratt noe mer som smaker av sommer, minner og tusen plommer. Ha en fortsatt fin søndag så lenge, så blogges vi!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
2 Comments
Nann Karin
Åh, du får meg til å tenke på alle de jeg savner, – mamma, pappa og bestemor. Jeg skulle gjerene spist søndagsmiddagen med dessert til, med de. Vi hadde ofte moltesyltetøy og melk også. For det hadde vi mye tilgang til.
jeg tror jeg får legge ut en status på facebook, kanskje noen har et plommetre som de trenger hjelp til å høste. Eller epler, for tilslørte bondepiker hørte også barndommen til-
Husmora
Å, ta vare på de gode minnene 🙂 Jeg så en annonse senest i stad, det var en på finn.no som hadde epler som man kunne komme å høste. Søk på gis bort under Østfold 😉 Matadopsjon er gull verdt! Lykke til i jakten 🙂