Drivhuset

Gror det i drivhuset?

Hvordan gror det i drivhuset for tiden? Det er det store spørsmålet nå som vårarbeidet er over og vi venter på maten. Bokstavelig talt.

Haltende forsommer

Forrige uke erklærte jeg vårarbeidet for over. Nå er det stell og omsorg som gjelder. Forhåpentligvis vil innsatsen som legges ned gi oss mat på bordet etter hvert.

Men, da er jo det store spørsmålet: Gror det i drivhuset?

I drivhuset

Forsommeren er jo ikke helt på tilbudssiden hva gjelder å bidra med godt vær. Og – nå må ikke godt vær forveksles med pent vær. Når jeg snakker om godt vær, så mener jeg sånt vær som plantene trives i. Passe varme, passe sol, passe regn; passe alt sånt som gjør at de trives.

Der er vi nok litt på haltende grunn så langt, men ennå er det tid. Og, når sant skal sies, så har vi denne våren og sommeren så mange andre baller i lufta, at jeg er fornøyd samme hva vi sitter igjen med bare det er noe.

Gror det i drivhuset?

Men, tilbake til spørsmålet: Gror det i drivhuset?

Ja, det gjør det. Tomatplantene gror i alle fall. Ikke alle like jevnt og ikke alle like godt, men de gror. Ulikhetene plantene i mellom, tror jeg, beror helt enkel på ulik tilgang på næring i jorda.

Det gror i drivhuset. Her tomatplanter.

Fordi jeg var redd for å overgjødsle, holdt jeg litt tilbake i våres, men nå tror jeg trygt jeg kan mate på med mer. Nå er det nemlig lettere å se hvor jorda er mer utmagret.

Det gror i drivhuset. Her tomatplanter.

Paprikaplantene er også i god driv. De jeg selv sådde, kom seg aldri, men så ble jeg ringt etter fra nabogården for en tid tilbake med spørsmål om jeg ville ha planter fra overskuddet deres. Dermed står det nå to gule og to røde paprikaplanter i drivhuset, i tillegg til en chiliplante.

Paprika

Det er fint å kunne dele når vi kan.

Høsteklart i krukkene

Også i krydderurtkrukkene gror det godt om dagen. De er faktisk høsteklare allerede.

Krydderurter gror det godt med i drivhuset

Det står på planen i løpet av uka å høste dem for første gang i år. Det er nemlig slik at når jeg er flink og høster av dem jevnlig, så kan jeg få desto mer ut av dem!

Timian, krydderurter, drivhuset

Vil du lære å tørke dine egne krydderurter?
Ta en titt HER

Jeg har stående kruspersille, oregano, timian og koriander i krukker i drivhuset. Det er de krydderurtene som stort sett blir brukt, og da er det dem jeg dyrker.

Gror det noe mer i drivhuset?

Salaten jeg sådde har ikke begynt å spire. Den har fått den tiden jeg gav den og enda litt til, men ikke dukket opp. Planen er å ta med meg veslebror som assistent i helga og så på nytt. Både det og litt annet som ikke har kommet opp. Jeg vet neimen ikke hva som har skjedd i år, men det er flere sorter jeg har hatt trøbbel med å drive fram. Kan hende begynner noen av frøene å bli i overkant gamle.

Men, gror det noe annet, da? Jada, agurkplantene kommer seg! De ligger litt bak skjema, men det tar jeg med knusende ro. Bladpar to er i ferd med å sprette på de fleste plantene, og derfra går det som regel fort. Denne lille rakkeren er selvsådd fra i fjor:

Det gror agurk i drivhuset i år

Ja, også begynner blomkarsen å komme seg. Den er mest til pynt, men den gror nå godt likevel. Litt farger og biegodt i drivhuset gjør seg utover sommeren.

Blomkarse

Mon om ikke jeg skulle se å få snudd på hesteskoen, forresten, slik at ikke årets dyrkelykke renner ut i intet. Det skulle jo tatt seg ut?

Nåvel. Det går vel som det går uansett. Slik er i alle fall status første halvdel av juni, så får vi se hvordan det utvikler seg. Neste uke kan vi jo ta en oppdatering fra kjøkkenhagen. Der gror det nemlig også om dagen!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics