Tid for epler – oppskriftssamling
Det er høst og tid for epler. Her på Hverdagen på Fjellborg finnes det en rekke oppskrifter med eple som hovedingrediens. I dette innlegget har jeg samlet dem for deg. Hva vil du prøve?
Tid for epler
Det er høst. Til tross for noen solrike dager i helga, er det ikke tvil. Den tindrende klare lufta, fargespillet i naturen – og eplene på trærne. Nå er det tid for epler, og er du heldig har du et bugnende epletre i hagen.
Så heldig er faktisk ikke vi i år. Vi har tre epletrær i frukthagen her på Fjellborg. To av dem av typen Discovery, og det ene av de to trærne har levert ingenting annet enn råtne epler i år. Det andre har noen forsynt seg så grovt av barken på at det er i ferd med å dø. Derfor, har vi bestemt, skal det erstattes og et nytt skal plantes en av de nærmeste dagene.
Det tredje epletreet vårt er av typen summer red. Det har vanligvis gitt masse frukt hvert eneste år, men nå henger det bare en håndfull epler der. Jeg mistenker at det er den tidlige blomstringen som har skylda; alt blomstret jo flere uker før tida i år, og lenge før de pollinerende insektene var i full sving for sommeren.
Nåvel. Det er like fullt tid for epler, og har man ikke egne epler, er det likevel ikke vanskelig å få tak i. Norske epler i butikk er én ting, man kanskje har du også en nabo eller venn som mer enn villig deler av sitt tre?
Matadopsjon er nemlig et fint konsept!
Les mer HER
Mye godt
Men, så er jo det store spørsmålet for mange kanskje, nå som det er tid for epler, hva man skal bruke dem til. Skal man spise alle som de er, kan det jo fort ende med mageknip og det som verre er. For ikke å snakke om at man kanskje går litt lei eller ikke engang rekker å spise opp før sesongen er over.
Da er det jammen fint at det finnes så mye godt man kan lage av epler for å kunne bevare dem og smaken av høst litt lenger! Her på Hverdagen på Fjellborg har jeg gjennom årene publisert en rekke oppskrifter med eple som hovedingrediens. For at du skal slippe å lete deg fordervet på egen hånd, har jeg samlet dem i dette innlegget for deg.
Klikk på linken til hvert bilde, så kommer du direkte til oppskriftene. Kanskje finner du en ny favoritt? Og husk, det er ikke for tidlig å tenke på julegaver om du skulle bli i overkant ivrig på kjøkkenet. Spiselige gaver er alltid en hit!
Tid for epler – dette kan du lage
Her får du en raus håndfull oppskrifter – alle med epler som en viktig ingrediens:
Vinterlagring av epler
Det kanskje enkleste du kan gjøre med eplene dine er å vinterlagre dem. Du finner framgangsmåten HER.
Deilig eplesnacks
Tørket eple er deilig som snacks. Enten om du spiser dem som de er eller har det over havregrøten en tidlig morgen. Varier smaken med deilig krydder, og du går aldri lei. Framgangsmåte HER.
Eplemos
Eplemos er en klassiker. En god base til mange deilige desserter er det også. Oppskrift finner du HER.
Eplemos med vanilje
Det er mange smaker som passer godt sammen med epler. Hva med å lage eplemos med vanilje? Du finner oppskrift HER.
Eplemos med ingefær
Eplemos med ingefær er en annen variant som du finner HER.
Kringle med fyll
Hvem kan vel stå for duften – og smaken – av fersk gjærbakst? Fra Prosjekt Henriette og Stor Kokebok henter vi DENNE kringla med deilig eplefyll.
Saft
Epler kan også bli til deilig eplesaft. Mange bruker fruktpresse, men epler gjør seg vel så godt i saftkokeren. Følg anvisningene som gitt i safteskolen HER og HER.
Velbekomme og god høst
Syv deilige forslag der, altså. Da er det bare å velge og lage. Kanskje har du epler nok til å prøve flere av oppskriftene også? Og tenk bare på den deilige duften som vil fylle kjøkkenet ditt mens du holder på! Ja, for lukta av epler er noe helt eget. Det lukter nesten like tindrende klart som selve høstlufta ute.
Dessuten, vi er alltid så opptatt av å bevare smaken og duften av sommer. Hvem sa at ikke høsten er like bra?
Velbekomme og god (eple)høst!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg