Oppskrifter

Oppskrift: Hjemmelaget sjokoladepudding med vaniljesaus

Jeg lovte dere ikke rent lite i går, da jeg sa at jeg skulle dele med dere en oppskrift som kom til å forandret livene deres – i alle fall på dessertfronten. Jeg pleier normalt ikke å snakke i så store vendinger, men altså… noen ting er bare i en klasse for seg! Det gjelder desidert den sjokoladepuddingen dere skal få oppskriften på nå.

Høytider er jo, mer enn noe annet, tider for tradisjoner. Det gjelder i påska, det gjelder i jula, og det gjelder til nyttår. Her på Fjellborg har vi én tradisjon jeg gleder meg litt mer til enn de andre, når det kommer til jule- og nyttårsfeiringen. I alle fall på matfronten. Det er desserten nyttårsaften! Så lenge husbonden og jeg har delt samme postadresse, har vi spist denne desserten på nyttårsaften, og det er ingen som engang prøver å foreslå noe annet heller, når vi samles til hyggelig nyttårsselskap.

Vi snakker god, gammeldags, hjemmelaget sjokoladepudding, og jeg tør love deg at sjokoladepudding aldri vil bli det samme etter at du har smakt denne. Én munnfull tar deg like til mathimmelen, og bruker du noen minutter på å lage ekte, hjemmelaget vaniljesaus i tillegg, så har du prikken over i-en like i en mugge. Oppskriftene? De kommer her:

Hjemmelaget sjokoladepudding

200 gram mørk kokesjokolade
1 ss maisennamel
5 dl H-melk
2,5 dl kremfløte
100 gram sukker
frø av ½ vaniljestang
6 egg

Kok opp kokesjokolade, maisennamel og H-melk under omrøring.
Tilsett kremfløten, sukkeret og vaniljefrøene.

La blandingen stå til den er avkjølt.
Ha gjerne vaniljestangen i mens det avkjøles.

Visp eggene lett sammen, og videre inn i den avkjølte blandingen.
Hell den over i en ildfast form, og stek den i vannbad ved 150°C midt i ovnen.
Steketiden vil variere med både formen, mengde vann og temperatur,
men etter 1 – 1½ time burde den være klar.
Bruk en kakepinne for å kontrollere at den er gjennomstekt.

Hjemmelaget, gammeldags sjokoladepudding med hjemmelaget, ekte vaniljesaus

Når du velger ildfast form, så bruk gjerne en du syns at du kan sette frem på dessertbordet. Selv om formen smøres på forhånd, er sjokoladepuddingen kompakt, og sitter fast, så den er ikke så helt enkel å hvelve over på et serveringsfat i ett stykke. Til denne oppskriften, bruker vi en ildfast form som rommer omtrent tre liter. Oppskriften vil jeg anslå at rekker til omtrent ti rause porsjoner.

Hjemmelaget vaniljesaus

5 dl kremfløte
1 vaniljestang
5 eggeplommer
¾ dl sukker

Skrap frøene av vaniljestangen, og ha disse, selve vaniljestangen, og kremfløten i en kjele.
Gi det hele et raskt oppkok under stadig omrøring. Trekk kjelen av platen.

Pisk stiv eggedosis av eggeplommene og sukkeret.
Fisk vaniljestangen ut av fløten, og tilsett eggedosisen.
Bland eggedosisen og fløten godt; bruk gjerne en stålvisp.

Under rolig omrøring skal vaniljesausen nå varmes sakte opp til 75°C,
før den avkjøles og er klar til servering.

Og – verre er det faktisk ikke! Sjokoladepuddingen tar litt tid å lage, siden den skal stå forholdsvis lenge i vannbad. Den avkjøles heller ikke på et blunk, men i ren arbeidsinnsats kreves heller lite. Vaniljesausen er også lekende lett, og blir både fyldig og god. Det gjør forresten sjokoladepuddingen også, og det er mektige saker å avslutte et måltid med. Kaloriene behøver vi ikke si så fryktelig mye om, men du blir garantert mett i dessertmagen også. Både sjokoladepuddingen og vaniljesausen seiler glatt opp som favoritter på dessertmenyen her på Fjellborg, men det lages kun til fest. Det er kanskje derfor vi syns den er ekstra god, også?

Hjemmelaget, gammeldags sjokoladepudding med hjemmelaget, ekte vaniljesaus

Når du lager vaniljesausen, vil du få noen eggehviter til overs. De kan du jo bruke til små marengs? En sukkersøt oppskrift finner du HER. Lykke til med dessertbaksten, da! Pass på så du ikke forspiser deg fullstendig.

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics