Oppskrifter

Hveteboller for diabetikere

Hveteboller for diabetikere, ja. Undertegnede er, etter et litt turbulent siste svangerskap, blitt hobbydiabetiker. Med nedsatt glukoseintolereanse, gjelder det å være litt påpasselig med hva man får i seg, noe som har ført til at vi langt på vei har et diabetesvennlig kosthold her på Fjellborg. Særlig viser dette seg i kaker og gjærbakst, hvor sukkermengden reduseres betraktelig, eller aller helst fjernes. Med mye diabetes i familien, har jeg også vært vant med dette fra barndommen av, men det var først da jeg begynte å få utfordringer med blodsukkeret selv, at jeg gikk over til diabakst også her hjemme.

Diaboller oppskrift

Jeg er absolutt ikke fanatiker, og er helst av den oppfatning at skal man først kose seg, så kan man godt gjøre det skikkelig, uten nødvendigvis å drifte en helsekostbutikk på baksten. Likevel er det noen små, nærmest ubetydelige, grep man kan gjøre for å blidgjøre blodsukkeret, om ikke fullstendig, så i alle fall litt. Under følger oppskriften på favorittbollene til hele familien her på Fjellborg, og selv med betraktelig redusert sukkermengde, kan jeg garantere søte, luftige og deilige hveteboller.

Diaboller (ca 45 stk)

7 dl lettmelk
200 gram margarin
100 gram gjær
3 ss sukker
4 ts flytende søtstoff
4 ts kardemomme
1 kg hvetemel

Smelt margarinen, tilsett melken og varm opp til væsken holder rett i underkant av 40 grader.
Rør ut gjæren i den lunkne væsken, og bland sammen med øvrige ingredienser.

Ønsker du en litt friskere smak på baksten, kan du bytte ut kardemomme med pomeransskall. Det er ikke alle butikker som fører det, men det er å finne i krydderhylla hos de som har det. Det gir en særegen friskhet til bakverket, og har jeg det for hånden, bruker jeg det alltid.

Elt det sammen til en smidig deig, og la det heve til dobbelt størrelse.
Trill ut bollene, la de etterheve i femten minutter, pensle med egg, og stek dem midt i ovnen ved 225°C i ca 10 minutter. Når de er ferdigstekt, kan du også gjerne etterpensle bollene med melk; da får de en blank og fin skorpe.

Diaboller oppskrift

For et enda sunnere alternativ, hender det at jeg bytter ut halvparten av hvetemelet med speltmel også, men av en eller annen merkelig grunn, så syns husbonden at der får jammen grensa gå. Fullkornspasta, fullkornsris, fullkornsditt og fullkornsdatt – også skal jeg servere fullkornsboller også? Nei, nei! Men, det er ille godt, altså – og litt bedre for blodsukkeret.

Diaboller oppskrift

Vel, du får ta deg en bolle, så blogges vi igjen i morgen!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics