Hjemmelaget saft,  Høst på Fjellborg,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Tips og ideer,  Utnyttelse

Epler: Snacks

Forrige uke skrev jeg litt om eplehøsten vår her på Fjellborg, og gav dere oppskrift på eplemos og viste hvordan eplene kan lagres over vinteren. I dag har jeg lyst til å vise dere noe annet godt. Det er ikke til å stikke under en stol at det er en tidkrevende anvendelse av eplene, men på den annen side, så er det vel også det man kan gjøre som likevel tar minst tid i rent arbeid. Alt man trenger å gjøre, er nemlig å skjære eplene i skiver!

Tørkede epler fremgangsmåte

Jeg snakker selvsagt om

Tørkede epler

Skjær eplene i tynne skiver;
jo tynnere skiver, jo kortere tørketid, og jo sprøere resultat.

Tørkede epler fremgangsmåte

Har du en urtetørker, legger du dem på brettene i den og kjører i gang. Du kan også bruke stekeovn med varmluftfunksjon. Sett den på 50ºC med døra på gløtt for å slippe ut fuktigheten. Best resultat får du om epleskivene spres utover en rist, slik at varmluften kommer til på to sider samtidig, men det går også fint an å bruke vanlige stekebrett. Ved sistnevnte, må du bare huske på å snu epleskivene nå og da, slik at de kan tørke fra begge sider. Du kan også træ skivene på lange pinner som du lar henge mellom rillene i stekeovnen, over en ildfast form eller liknenede. Husk bare å ikke henge epleskivene for tett.

Tørkede epler fremgangsmåte

Hvor lenge epleskivene bruker på å tørke, vil avhenge av opptil flere faktorer. I urtetørkeren ligger eplene i 12-18 timer, og i stekeovnen alt fra seks til tolv timer. Tykkelsen på skivene, antall skiver, fuktansamlinger… Følg med underveis og ta noen prøver titt og tett. Eplene er ferdig når de har fått en læraktig overflate, er bøyelige og gjennomtørre. Oppbevar dem på et lufttett glass, og gjerne ikke altfor varmt. Om du ønsker mer smak, kan du gjerne tilsette litt kanel før du tørker dem, eller gi dem et lett dryss av det samme før servering.

Tørkede epler fremgangsmåte

Vi må ikke glemme at det er mye fruktose i frukt, men et litt sunnere alternativ til det tradisjonelle smågodtet er det jo. Tørkede epler er deilig snacks å ha med i sekken når man er ute på tur, eller når man har lyst på noe godt på en helt vanlig onsdag. Også er det jo ikke til å komme fra at det er ganske dekorativt også! Mon tro om ikke prosessen skal gjentas til jul, slik at noen av de tørkede epleskivene kan få en runde under spraylakk også, før de havner i en juleoppsats? Ja, for jeg tviler på at denne porsjonen holder særlig lenge her i huset…

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics