I drivhuset

Kjøkkenhagen vår

Kjøkkenhagen vår som vi anla i våres ser ut til å kunne brødfø oss et stykke på vei i vinter. Bli med på en liten omvisning!

Kjøkkenhagen vår

Etter en tur i drivhuset i går har jeg i dag tenkt til å gi deg en omvisning i kjøkkenhagen vår. Den er jo plassert like på utsiden av drivhuset, noe som er både praktisk og greit for arbeidets skyld.

Kjøkkenhagen

Kjøkkenhagen er satt sammen av pallekarmer og belagt med stenheller i mellom. I midten står jordbærene, og de er for tiden dekket med en stor netting slik at ikke fuglene kan forsyne seg grovt av matfatet vårt.

Plantekasse til jordbær

Gikk du glipp av turen i drivhuset?

Du finner den igjen HER

Gulrøtter og purreløk

I kjøkkenhagen står det plantet alt som ikke er like avhengig av konstant varme, slik som vekstene i drivhuset.

I fire av kassene har jeg plantet gulrøtter. Til gulrøtter kunne jeg nok satt av enda mer plass, men slik ble det i år. Vi får se hvor langt det rekker og heller justere neste år.

Fire pallekarmene med gulrøtter i kjøkkenhagen

Mellom radene av gulrøtter har jeg plantet purreløk. Avlingene blir nok så som så med den purreløken. Kombinasjonen gamle frø og et mislykket forkultiveringsprosjekt får skylden.

Purreløk som er samplantet med gulrøtter

Det får komme det som kommer. I sannhetens navn trodde jeg alt skulle stryke med dagen etter utplanting, så sånn sett ser det bra ut.

For første gang

Rødbeter har fått to kasser. For første gang ser det ut til at jeg får skikkelig dreisen på rødbeter, og jeg mistenker at det har med jordsmonn å gjøre.

I kjøkkenhagen: Rødbeter ser ut til å trives godt i van,og plantejord ispedd grisemøkk

De er satt i vanlig plantejord ispedd litt grisemøkk. Det ser ut til å fungere utmerket, og du skal se det blir ureiste, syltede rødbeter på leverposteien til vinteren.

I kjøkkenhagen: Rødbeter ser ut til å trives godt i van,og plantejord ispedd grisemøkk

Mon tro om ikke jeg kan finne en passende oppskrift i Stor Kokebok med tiden?

Du har vel ikke gått glipp av Prosjekt Henriette?

Ta en titt HER

Bare kål

Hvitkål, rødkål og rosenkål har også fått sine karmer i kjøkkenhagen.

Kålvekster: Hvitkål

Ideelt sett skulle nok kålplantene hatt litt fetere jord enn det jeg i år kan tilby dem, men til gjengjeld har de fått fine fiberduktuneller der de står i kjøkkenhagen.

Fiberduktuneller til kålvekster

Fiberdukene holder forhåpentligvis alt utyske unna å spise opp kålbladene. Som et ekstra grep har jeg også samplantet kålen med blomkarse. Den sies å tiltrekke seg mye av det samme som ellers spiser kålen.

Målvakter og blomkarse er samplantet for å holde utyske unna

Kjøkkenhage med plass til glede

I kjøkkenhagen står det også solsikker. De har veslebror og veslebonden sådd. I forsyningsøyemed er det selvsagt ikke så vettug bruk av plass, men det er hyggelig med litt blomster og farge i en kjøkkenhage også.

I kjøkkenhagen vår har vi solsikker

Dessuten har jeg plantet gresskar under dem. Som voksen kan jeg jo mene akkurat hva jeg vil om Halloween, men med tre unger på 4, 9 og (innen den tid) 12, så er det bare å akseptere moroa. Det blir litt lettere med egendyrkede gresskar i kjøkkenhagen.

Gresskar er samplantet med solsikker

Halloween er enda et stykke unna, men kan hende er du likevel litt nysgjerrig på mine tanker rundt dagen?

Du finner dem HER

Vi har prynadspumpa i selve kjøkkenhagen, og på den andre siden av drivhuset står Howden sammen med noen maisplanter som nok ikke rekker å bære noe i år.

Gresskar samplantet med mais

Jeg måtte så på nytt etter at de første plantene ikke klarte seg. De fikk rett og slett varmesjokk, tror jeg. Siden jeg likevel hadde en pakke til med frø liggende, lot jeg det stå til. Vi kan jo være heldige?

Forslag?

Også var det rabarbraen da. Den skal høstes nå i helgen. Det heter seg før sankthans, men en dag eller to over tiden får gå. Slik ble det i år.

Rabarbra som er høsteklar

Noe skal gå til kake, og noe skal spares. Jeg lover deg en deilig oppskrift i Prosjekt Henriette i morgen med rabarbra som ingrediens.

Har du sett jordbærkassene våre?

Du finner dem HER

Og med det så var vi jammen gjennom kjøkkenhagen også. Det er bare én kasse igjen, og i den står løpstikke, gressløk og tre solsikker. Kan hende har du et forslag til en flerårig urt som kan plantes på den siste ledige plassen i kassa?

Løpstikke, gressløk og solsikker i kjøkkenhagen

Vanningssystemet er ikke helt ideelt lagt opp, men kommer tid, kommer råd. I stedet for å tenke på alt jeg ikke har rukket, velger jeg heller å glede meg over alt som faktisk gror. Og det gror godt!

I fjor vokste det ikke på langt nær like godt – noe sted!

Les om alt jeg ikke fikk til HER

Så, da kan vi kanskje fryde oss over ureist mat også gjennom denne vinteren? Vi satser på det.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics