Drivhuset

Klart for en ny vår

Etter noen timers innsats før helgen er drivhuset nå klart for en ny vår. Å starte med blanke ark og ryddig drivhus gjør godt for dyrkingsmotivasjonen.

Frodig sommer

Drivhuset er klart for en ny vår

Bak oss ligger en frodig sommer. I alle fall var det frodig i drivhuset. De bekymringene jeg hadde gjennom våren over planter som stagnerte, viste seg å være som bekymringer flest: Bortkastet.

Etter hvert som tomatplanter og annet vokste seg til, ble drivhuset den reneste jungel. Fortsatt har jeg ikke tall på hvor mange kilo tomater jeg høstet; de skal i tomatsausgryta denne uka etter å ha ligget i fryseren siden jeg plukket dem. Og agurker? De spratt fram som løvetann en solrik maidag.

Salat og krydderurter har jeg også høstet godt av gjennom en frodig sommer, og helt på tampen kunne jeg hente inn noen fine paprika.

Husker du hvordan drivhuset så ut i sommer?

Få et gjensyn HER

Men, alt har en ende. Nå har jeg høstet maten, drivhuset er tømt og står der, klart for en ny vår.

Klart for en ny vår

Jeg er opptatt av det. Å avslutte noe på en sånn måte at det skal være hyggelig å ta fatt på det igjen. Være seg det er julepynt som skal pakkes pent ned, sommertøy som legges vekk ferdig lappet og reparert, blomsterpotter som er vasket rene for jord før de settes i kjelleren.

Slike små ting gir litt den samme følelsen som å etterlate seg et rent og ryddig hjem når man drar på ferie. Da er det også hyggelig å komme hjem.

Drivhuset er klart for en ny vår

Dessuten er det verdens enkleste triks for å unngå prokrastinering. I alle fall syns jeg det er tyngre å komme i gang med en oppgave dersom jeg vet at jeg må begynne den med liksom å rydde opp etter sist.

Jeg har derfor også tatt et skikkelig røskandes i drivhuset nå, for så er det klart for en ny vår. Jeg kan bare sette i gang og plante, uten tanke for det som skjedde i fjor.

Ut med det!

Fordi jeg var så opptatt av å få det unna før ruskeværet som har meldt kom, var jeg en dårlig fotograf underveis. Du får heller ta meg på mitt ord når jeg sier at det frodige drivhuset mitt fra i sommer var et sørgelig syn nå i oktober.

Visne planter, tæret til siste dråpe næring for å produsere mat til familien vår. Jord, tørr og næringsfattig i pottene sine; ut med det!

Jeg la alt som var vissent rett i traktorskuffa, sammen med noen tomater som hadde ramlet på gulvet og blitt uspiselige.

Plantekasser

Uttæret jord, derunder også omtrent ⅓ fra hver plantekasse i drivhuset, gikk ned på potetjordet. iden harver det ned sammen med møkka vi kjører på fram til nye poteter skal settes i juni. Når jeg vintermåker for hønene litt senere skal jeg også fylle på plantekassene igjen, med møkk og jord, så de kan stå og godtgjøre seg i vinter. Da er alt klart for en ny vår for nye planter.

Klart for en ny vår

Blomstertråd som holdt plantene oppe, bambuspinner og merkeskilt; alt sorterte jeg. Ødelagt? Kast. Helt: Gjenbruk.

De tomme pottene ble feiet og stablet etter størrelse. Det samme gjorde skålene som stod under dem for å holde på vannet.

Drivhuset er klart for en ny vår: Her er terrakottapottene stablet

Krukkene gav samme behandling, og alle lecakulene som fylte bunnen i dem samlet jeg i en pose.

Krukkene er stablet og klare til bruk i drivhuset

Alle de små knottene som var festet rundt omkring på drivhusveggene til hjelp for det nettverket av blomstertråd som avlastet tunge planter, samlet jeg og la i en skuff. Da vet jeg hvor jeg har dem når jeg trenger dem igjen.

Det jeg trenger i drivhuset ligger sortert i en skuff

Alt har fått sin plass, klart for bare å plukke fram igjen når det trengs: Potter, krukker, redskap, hjelpemidler, pyntegjenstander, …

Pynt

Drivhusbenkene ble børstet rene og gulvet feiet. Nå er det klart! Klart for en ny vår.

Les også Høst i drivhuset: Dette kan du gjøre nå

Innlegget finner du HER

God følelse

Å tømme drivhuset og gjøre det klart for en ny vår er en jobb jeg både har gledet og gruet for.

Oppgaver som virker litt overveldende før jeg har satt i gang har jeg lett for å grue meg til. Å tømme drivhuset har vært en sånn oppgave. Så mye vissent rusk og rask å ta tak i!

Men, som med så mye annet, var det bare å komme i gang og så gikk det temmelig radig. Det tok ikke lange tiden før jeg kom til den biten jeg gledet meg til: Å rydde og gjøre det fint sånn at det å komme ut dit igjen til våren blir noe jeg gleder meg til i vinter.

Drivhuset er klart for en ny vår

I løpet av en fire, fem timer var jeg i mål. Det var vel anvendte timer som antakelig gikk mye fortere nå enn om jeg skulle spart dem til etter vinteren. Nå har jeg ryddet opp etter denne sommeren, og kan møte den neste med utelukkende motivasjon.

Drivhuset er rett og slett klart for en ny vår, og det samme gjelder (nesten) kjøkkenhagen også. Det er en god følelse!

Og med én sommer tilbakelagt, så er det kanskje snart lov å planlegge den neste?

Få noen tips med på veien HER
Drivhuset er klart for en ny vår

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

  • Fotavtrykket

    Så utrolig fint drivhus du har! Og godt å ha det ryddig og ordentlig til en ny sesong. 😀
    Jeg ønsker meg også drivhus, drømmen er å få til et neste år. Jeg vil ha et stort ett, med plass til mange tomater, paprika og chili bl.a. Men jeg drømmer også om høns, så får vi se hva som kommer først… 😛

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics