Temakveld om sjølberging
Torsdag skal jeg være foredragsholder på en temakveld om sjølberging. I dagens innlegg forteller jeg mer om hva jeg skal prate om og hvordan du kan få det med deg!
Temakveld
«Det er vanskelige tider for husmødrene nå, men med god vilje og godt mot må vi se å komme over vanskelighetene. Det gjelder å finne den billigste, men allikevel beste form for oppbevaring av grønnsaker og bær. Alle som har ansvaret for kostholdet, har fått en ganske annen forståelse av grønnsakers og røtters betydning i den daglige kost, alltid – og ikke minst i krisetider. Hver husmor som har en hageflekk, bør i så stor utstrekning som mulig selv forsøke å produsere til eget behov.»
Det skrev Henriette Schønberg Erken i juni 1940. Og – det skrev jeg da jeg skulle skrive en presentasjon som skulle publiseres i forbindelse med det foredraget jeg skal holde førstkommende torsdag.
Jeg er nemlig invitert som foredragsholder på en temakveld i Kurland kirke i Sarpsborg. Der skal jeg snakke om sjølberging og undertittelen er «viktig, men gjelder det også meg?».

Sitatet over er hentet fra Sylting uten sukker eller med lite sukker og jeg har brukt ordene ved flere anledninger.
Blant annet DENNE
Sjølberging – en solidaritetshandling?
«I dag skriver vi 2025, og det er ikke krig. Ikke i Norge. Det er derimot krig i Ukraina, på europeisk jord. Det er krig på Gazastripen og mange andre steder i verden.
I tillegg har vi en pågående klimakrise som på ingen måte spør om landegrenser. Likevel slipper vi forholdsvis billig unna her i Norge. Vi får i det store og det hele passelige mengder av både sol og regn.
Slik er det ikke overalt i verden, og slik det nå engang er, så er verden vårt matfat. Er det riktig? At Norge skal ha en sjølbergingsgrad på omtrentlige 40 % og følgelig være med å kjempe om verdens matressurser i en stadig mer presset situasjon? Vi klager over økte matvarepriser, men hva gjør vi egentlig selv for å bøte på situasjonen?»

På torsdagens temakveld skal jeg snakke litt mer om sjølberging. Hva har det egentlig med solidaritet å gjøre? Jeg mener det er et høyst aktuelt spørsmål i dagens politiske klima. Sjølberging handler nemlig ikke bare om beredskap, men også et etisk ansvar. Tar vi det ansvaret?
Temaet er også berørt her på bloggen.
Se bare HER
Spørsmål og svar
Men, så er jo det store, store spørsmålet, da: Med mangel på både tid og plass, hva kan jeg bidra med i min hverdag?
Det er jo ikke alle som har mulighet til å bo på gård, og heller ikke på landet. Hvordan kan man da være sjølberget? Bidra? Drømmer og virkelighet lar seg ikke alltid forene, så hvordan kan man da dyrke sin egen mat ut fra de forutsetningene man har?

Det er temaer jeg skal belyse og spørsmål jeg også håper å gi noen svar på under foredraget. På blokka har jeg noen helt konkrete forslag til hvordan komme i gang!
Kommer du på temakveld?
Jeg vet at dere som følger Hverdagen på Fjellborg kommer fra hele landet. Ja, hele Norden, for den del. Følgelig vet jeg også at denne temakvelden ikke er mulig for alle og en hver å dukke opp på. Likevel har jeg lyst til å fortelle om den, for det kan jo tenkes at noen i rimelig nærhet kunne ha lyst til å komme. Det hadde i hvert fall vært innmari koselig! Dessuten er det jo ganske viktige temaer og aktuelle temaer som står på agendaen.

Arrangementet er åpent for alle og koster ingenting. Det vil bli en enkel servering og også mulighet for å stille spørsmål om du skulle ha noen. Det er Grønt utvalg i Greåker, Holleby, Solli, Sarpsborg og Tune menigheter som er arrangør. De har jevnlige arrangementer hvor fokuset kort og godt er grønt.
Jeg gleder meg veldig til å få skravle en hel kveld om sjølberging og sånt jeg brenner for. Kanskje vi sees? Du er varmt velkommen!
Og – har du lyst til å komme, men ikke mulighet? Si fra, da, så kanskje vi kan finne på noe moro en annen gang? Du får tak i meg HER.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








3 Comments
Anna i Portugal
Såg din kommentar hos Clara och kände direkt att det här kan vara en blogg för mig. Jag bor i Portugal och odlar, har trädgård och försöker skapa en food forest. Ska läsa mer hos dig.
Camilla Skår
Hei, og et varmt velkommen til bloggen min. Så hyggelig at du vil gi den en sjanse! Det blir litt annerledes innhold en normalen i påska, men det er bare å gå bananas i arkivet også. Det høres ut som du har mye spennende på gang i Portugal, og jeg skal jammen innom og titte hos deg også! SÅ gøy med flere med felles interesser! Ha en så god dag 🙂
Pingback: