Bloggen

Temakveld om sjølberging

Torsdag skal jeg være foredragsholder på en temakveld om sjølberging. I dagens innlegg forteller jeg mer om hva jeg skal prate om og hvordan du kan få det med deg!

Temakveld

«Det er vanskelige tider for husmødrene nå, men med god vilje og godt mot må vi se å komme over vanskelighetene. Det gjelder å finne den billigste, men allikevel beste form for oppbevaring av grønnsaker og bær. Alle som har ansvaret for kostholdet, har fått en ganske annen forståelse av grønnsakers og røtters betydning i den daglige kost, alltid – og ikke minst i krisetider. Hver husmor som har en hageflekk, bør i så stor utstrekning som mulig selv forsøke å produsere til eget behov.»

Det skrev Henriette Schønberg Erken i juni 1940. Og – det skrev jeg da jeg skulle skrive en presentasjon som skulle publiseres i forbindelse med det foredraget jeg skal holde førstkommende torsdag.

Jeg er nemlig invitert som foredragsholder på en temakveld i Kurland kirke i Sarpsborg. Der skal jeg snakke om sjølberging og undertittelen er «viktig, men gjelder det også meg?».

Camilla Skår, forfatteren bak Hverdagen på Fjellborg tar opp stangselleri. Sjølberging Utdatert kunnskap Oktobermålene Ny fase

Sitatet over er hentet fra Sylting uten sukker eller med lite sukker og jeg har brukt ordene ved flere anledninger.
Blant annet DENNE

Sjølberging – en solidaritetshandling?

«I dag skriver vi 2025, og det er ikke krig. Ikke i Norge. Det er derimot krig i Ukraina, på europeisk jord. Det er krig på Gazastripen og mange andre steder i verden.

I tillegg har vi en pågående klimakrise som på ingen måte spør om landegrenser. Likevel slipper vi forholdsvis billig unna her i Norge. Vi får i det store og det hele passelige mengder av både sol og regn.

Slik er det ikke overalt i verden, og slik det nå engang er, så er verden vårt matfat. Er det riktig? At Norge skal ha en sjølbergingsgrad på omtrentlige 40 % og følgelig være med å kjempe om verdens matressurser i en stadig mer presset situasjon? Vi klager over økte matvarepriser, men hva gjør vi egentlig selv for å bøte på situasjonen?»

Det er lønn for strevet som sjølberger å få høste ureist mat. Her poteter Årets planer for sjølberging
Temakveld

På torsdagens temakveld skal jeg snakke litt mer om sjølberging. Hva har det egentlig med solidaritet å gjøre? Jeg mener det er et høyst aktuelt spørsmål i dagens politiske klima. Sjølberging handler nemlig ikke bare om beredskap, men også et etisk ansvar. Tar vi det ansvaret?

Temaet er også berørt her på bloggen.
Se bare HER

Spørsmål og svar

Men, så er jo det store, store spørsmålet, da: Med mangel på både tid og plass, hva kan jeg bidra med i min hverdag?

Det er jo ikke alle som har mulighet til å bo på gård, og heller ikke på landet. Hvordan kan man da være sjølberget? Bidra? Drømmer og virkelighet lar seg ikke alltid forene, så hvordan kan man da dyrke sin egen mat ut fra de forutsetningene man har?

Kjøkkenhagen i oktober: Det er på tide å ta opp gulrøttene

Det er temaer jeg skal belyse og spørsmål jeg også håper å gi noen svar på under foredraget. På blokka har jeg noen helt konkrete forslag til hvordan komme i gang!

Kommer du på temakveld?

Jeg vet at dere som følger Hverdagen på Fjellborg kommer fra hele landet. Ja, hele Norden, for den del. Følgelig vet jeg også at denne temakvelden ikke er mulig for alle og en hver å dukke opp på. Likevel har jeg lyst til å fortelle om den, for det kan jo tenkes at noen i rimelig nærhet kunne ha lyst til å komme. Det hadde i hvert fall vært innmari koselig! Dessuten er det jo ganske viktige temaer og aktuelle temaer som står på agendaen.

Arrangementet er åpent for alle og koster ingenting. Det vil bli en enkel servering og også mulighet for å stille spørsmål om du skulle ha noen. Det er Grønt utvalg i Greåker, Holleby, Solli, Sarpsborg og Tune menigheter som er arrangør. De har jevnlige arrangementer hvor fokuset kort og godt er grønt.

Jeg gleder meg veldig til å få skravle en hel kveld om sjølberging og sånt jeg brenner for. Kanskje vi sees? Du er varmt velkommen!

Og – har du lyst til å komme, men ikke mulighet? Si fra, da, så kanskje vi kan finne på noe moro en annen gang? Du får tak i meg HER.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics