Uncategorized

Grønnkål – Stor Kokebok til unnsetning

Hva gjør du når du har litt grønnkål til overs som du ikke vet hva du skal bruke til? Slår opp i Stor Kokebok, vel! Det gjorde i alle fall jeg. Vil du se hva jeg fant?

Forundringspakken Plan B

Har du fulgt Hverdagen på Fjellborg gjennom sommeren, så har du helt sikkert hørt om Plan B. Det har vært fellesbetegnelsen på et lite felt i enden av potetjordet, fylt med en drøss vekster jeg på forsommeren fikk til adopsjon. På et eller annet tidspunkt har jeg fått vite hva jeg har fått, men den som intet noterer intet husker. Plan B har følgelig vært en eneste stor forundringpakke i år.

Jeg har skrevet mer om både potetjordet og Plan B tidligere.
Du kan ta en titt HER

Fasit kom jo uansett for en dag, før eller senere. Jeg har hatt stående kålrot, brokkoli, blomkål, stangselleri og grønnkål. Både kålrot, brokkoli, blomkål og stangselleri er grei skuring. Det er liksom for dagligdags å regne i kosten her på Fjellborg. Grønnkål, derimot, er litt mer upløyd mark.

Høster på potetjordet. Sjølberging

Vi har dyrket det én gang tidligere, men det kokte liksom litt bort i kålen (hø-hø) at vi hadde det. Vi prøvde å lage grønnkålchips av noe, men det falt ikke helt i smak. Derfor måtte jeg finne på noe annet med det vi nå hadde fått i hende. Jeg kunne ha søkt på nettet, men jeg søkte i Stor Kokebok.

Grønnkål

I Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932 kan vi lese følgende om grønnkål:

Grønnkål er best efterat den har frosset, herved omdannes noget av stivelsestoffet til sukker. Foruten til suppe kan grønnkål stues og benyttes som spinat.

Den er god, tenkte Skår, og bladde opp på spinat:

Spinat er en aldeles fortrinlig plante, den er lett fordøielig og meget anvendelig i husholdningen. Spinaten må, innen den brukes, renses (de grove stilker fjernes), skylles godt i flere kolde vann. Den forvelles over sterk varme, idet den legges i kokende, saltet vann, tilsatt litt natron, i 5-7 minutter uten lokk på gryten, legges derefter straks i koldt vann for å beholde farven. Legges op på sikt, forat vannet skal renne av.

Pust. Henriette Schønberg Erken var gjerrig på punktumene sine (men raus med komma).

Så, hva tror du jeg gjorde? Jo, jeg forvellet grønnkålen.

Husmora på Fjellborg, og forfatteren bak hverdagen på fjellborg, Camilla Skår, opptatt med høstarbeidet på potetjordet en tidlig høstlørdag

Forvelling av grønnkål

Forvelling syns jeg alltid at er en litt stressende greie på kjøkkenet. Enda så enkelt det er, så er det liksom så mye å passe på likevel. Vannet skal koke og så skal du ha det som skal forvelles oppi. Dernest skal tiden tas fra riktig tidspunkt og når er egentlig det? Jeg ender som regel med å ta det litt på magefølelsen, for vannet er jo temmelig varmt selv om det kjøles noen grader i det jeg legger grønnsakene oppi. Mengden avgjør hvor mye.

Siden skal det over i iskaldt vann, men det blir jo lunkent. Dessuten blir det så mange boller og kjeler og kar og vann og søl og … Jeg er ikke fan, men gjør det likevel. Både med gulrøtter, brokkoli og blomkål. Også med grønnkål når det er det Henriette foreslår.

Hva kan jeg bruke grønnkål til? Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok har svaret. Prosjekt Henriette

Sammenliknet med fersk grønnkål, ser det jo temmelig stusselig ut etter en runde i kokende vann. Men, jeg beholdt fargen og den var så fin og grønn da den var ferdig forvellet. Det gikk bra, selv om det å forvelle ikke er det morsomste jeg vet å gjøre på kjøkkenet.

Hva nå?

Så er jo kanskje det store spørsmålet, da, hva jeg gjorde med grønnkålen etter at den var forvellet. Det skal du få se i neste ukes Prosjekt Henriette. Jeg kan imidlertid røpe at Stor Kokebok foreslo følgende retter med spinat (eller grønnkål, da, siden det kan nyttes som spinat):

  • Stuet spinat I og II
  • Spinatomelett
  • Spinatgrateng med hønsekjøtt
  • Spinat og sardeller
  • Spinatsoufflé
  • Spinat med champignons
  • Spinatpudding
  • Spinat til stek

Ni oppskrifter – pluss suppe! Ganske imponerende utvalg Henriette Schønberg Erken har servert der, hva? Er det rart jeg tyr til Stor Kokebok? Og det er jo det som gjør at jeg er så glad i den, for nesten uansett hva jeg lurer på, så har Henriette et forslag. I dette tilfellet over ti! Her hos oss brukes spinat først og fremst i salater og ellers er det bare noe Skipper’n spiser. Jeg hadde ikke kommet på noe av det andre der på egenhånd.

Forvellet grønnkål

Det er en viktig oppdagelse jeg har gjort i Prosjekt Henriette at det finnes langt flere bruksområder for det meste enn hva jeg har tenkt og trodd.
Les mer HER

Så, takk, kjære Henriette Schønberg Erken, for at du utfordrer oss til å prøve noe nytt og å utvide horisonten litt på bruksområder. Og dette, skal vi se på i et annet innlegg, er faktisk ikke helt tilfeldig! Skal vi la det være en avsluttende cliffhanger for nå?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics