Uka i bilder

Ei skikkelig arbeidsuke

Det er ei skikkelig arbeidsuke vi legger bak oss nå her på Fjellborg. Med et vårbruk som smått er i gang, vedhogst og jobbskygging. La oss ta en titt på uka som har gått – i bilder.

Kom arbeidslyst og treng deg på

Her er det lite motstand! I alle fall mandag formiddag da jeg var ferdig med dagens kondisrunde i skauen og lysta til å gå inn var lik null. Å ska’n finna på da, tru?

Nå nærmer vinterhvilen seg slutten og vi beskjærer frukttrærne

Det er i grunnen ingenting å lure på når man har hus på landet og en diger frukthage. Da er det bare å trå til med grensaksa og gjøre det som gjøres må. Å beskjære frukttrærne, for eksempel.

Vi beskjærer bergamottreet

Jeg kjente det nok på meg allerede da, at dette kom til å bli ei skikkelig arbeidsuke. Det gav virkelig mersmak å bli skikkelig møkkete på henda igjen. Endelig var turbuksa skitten nok til ikke å sette seg ned i sofaen med igjen, og da er vi i gang.

Vinterhvilen nærmer seg slutten, ingen tvil om det!

Sjekk bare HER

Da sola begynte sin ferd mot sydligere breddegrader og vi gikk inn, var jeg sliten, men glad. Også for å få litt hjelp med husarbeidet som jeg tidligere på dagen hadde latt vente. Tidlig krøkes om leveringsklar skal bli!

Ei skikkelig arbeidsuke og alle må hjelpe til

Tradisjonsmat og småbrukarhverdag

Ei skikkelig arbeidsuke krever også skikkelig mat. Prosjekt Henriette har gått sin gang denne uka, men også flesk og duppe har havnet på middagsbordet denne uka.

Ei skikkelig arbeidsuke krever skikkelig mat: Flesk og duppe

Altså … finnes det noe bedre? Jeg skulle gitt avkall på mange retter her i livet før flesk og duppe, altså! Jeg simpelthen elsker det!

Og å komme på styremøter i Østfold Bonde- og småbrukarlag er heller slettes ikke verst. Vertinnen for styremøtene er en kløpper på gjærbakst, og det er ikke noe problem å kose seg der, uansett hvor frustrerende sjølbergingsgraden til Norge er.

Ei skikkelig arbeidsuke innebærer også et styremøte i Østfold Bonde- og småbrukarlag

Men, så er jo det fine med å sitte i et styre, da, at man kan få være med å påvirke det man synes er viktig. Derfor syns jeg det er fint å bruke et par timer i måneden på nettopp dette arbeidet.

Plassen min i småbrukarlaget har jeg skrevet om før.

Ta en titt HER

Ei skikkelig arbeidsuke

Jeg har også fått være med husbonden på jobb denne uka. Nå som han har begynt i ny jobb er det veldig spennende å få jobbskygge litt. Han driver jo sitt eget firma nå, og det er fint å få forståelse for hva han driver med; å få se og lære litt.

Ei skikkelig arbeidsuke: Jeg har fått være med Svein på jobb i Fagtrapp Østfold

Derfor var jeg med da Fagtrapp Østfold skulle hente trapper til to av kundene sine på Fagtrapps trappefabrikk på Espa på torsdag. Der fikk jeg se litt mer av den prosessen husbonden ellers bare har fortalt om, og ikke minst hjelpe til litt. En skikkelig arbeidsdag i ei skikkelig arbeidsuke, med andre ord.

Ei skikkelig arbeidsuke: Jeg har fått være med Svein på jobb i Fagtrapp Østfold

Trappene fikk vi lastet på bilen, og når man er på Espa er det klart at man må svinge innom …

Ei skikkelig arbeidsuke: Jeg har fått være med Svein på jobb i Fagtrapp Østfold

… Bolleland. Selvsagt. Og bollene smakte sååå godt. Dels for at de var Espa-boller, dels for at jeg hadde gledet meg så veldig til dem. Jeg liker å glede meg.

Ei skikkelig arbeidsuke: Jeg har fått være med Svein på jobb i Fagtrapp Østfold

Mosjon er viktig

Etter at helgevasken var unnagjort fredag formiddag, tok jeg meg en tur ut i regnet. Jeg tviholder, som du skjønner, fortsatt hardt på nyttårsforsettet mitt om å gå tur hver dag. Da kan jeg ikke la regnet skremme meg.

Ut på tur ved Glommas bredd

Og jeg merker det helt klart, etter ei skikkelig arbeidsuke som denne, at de turene er viktige.

Ut på tur ved Glommas bredd

De gjør det mulig å beskjære frukttrærne og også å klatre i dem for å nå opp. Gåturene gjør at jeg orker å lage en skikkelig middag når jeg kommer inn fra hagen og også å rydde opp når maten er spist. Jeg kunne lett havnet på sofaen i stedet. Gåturene gjør at jeg orker å gjøre ting utenom det vanlige, slik som å være med husbonden på jobb, uten at det tar knekken på meg etterpå.

Vi fyrer med med ved

Gåturene gjør også at har litt mer å gå på nå som vi er i gang med å hogge det som blir neste års ved. Ja, for når jeg kaller det ei skikkelig arbeidsuke er det klart vi må regne med gårsdagen på gården til bestefar!

Ei skikkelig arbeidsuke innebærer vedhogst

Husbonden går med motorsaga, jeg rydder opp, veslekæll lager bål og veslebonden passer veslebror. Vi har en fin arbeidsfordeling som alle er fornøyd med.

Ei skikkelig arbeidsuke innebærer vedhogst

Vi får ved, men også en fin dag i frisk luft og tid sammen. Veslebror husket ennå klart og tydelig at vi grillet pølser da vi holdt på med dette i fjor også, og ungene gleder seg til arbeidsøktene, så det skaper helt klart hyggelige minner selv om vi arbeider også.

Ei skikkelig arbeidsuke ved veis ende

Men, i dag har vi latt hviledagen holdes hellig. Det eneste vi har gjort, er å spise opp siste porsjon av julemat etter griseslakta i høst. Jula varer helt til påske, men der i mellom kommer faste, heter det jo i sangen. Dermed var det også på hengende håret å fortære siste bit av ribbe, for i dag …

Ribbe

… er det jo fastelavn!

Selvfølgelig har vi spist boller også. Vi er da skikkelige folk.

Ei skikkelig arbeidsuke avsluttes med fastelavnsboller
Krem og syltetøy la hver på etter lyst!

Jeg har delt bolleoppskriften jeg bruker på Hverdagen på Fjellborg før.

Du finner den HER

Og med det var ei skikkelig arbeidsuke og årets bollesøndag ved veis ende. Nå venter vinterferien, så da får vi se om ikke det blir litt mer kos og litt mindre arbeid. Jeg tenker vi lar været få avgjøre.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics