Tips og ideer

Gjør klar juleklærne nå!

Om jeg skal gi deg ett hett tips før jul, så er det at du gjør klar juleklærne nå. Romjuls-deg vil takke deg – jeg lover!

Romjulsmareritt

Se det for deg: Du sitter i julepysjen i sofaen. En passelig sen romjulsfrokost er avløst av julegodteriene som stod igjen på bordet fra i går. På TV går det en julefilm. Du har sett den hundre ganger før, men vil likevel se den ferdig sammen med familien. Ingenting slår late romjulsmorgener.

Men, klokka 14 skal dere i familieselskap. Før det skal alle rekke en tur gjennom dusjen, og du? Du må stryke skjortene til mannen og de to guttene. I tillegg må du finne ut hva minstejenta skal ha på seg, og du? Har du egentlig flere strømpebukser igjen?

Du kjenner humøret synke allerede før start. At du kom deg sent i seng i går hjelper ikke akkurat på. Åh, sofaen! Romjulsdrømmen har blitt en romjulsmareritt.

Men hva hvis jeg sier at du kan se ferdig julefilmen sammen med ungene? Gjør klar juleklærne , så kan du spise opp julemarsipanen i stedet for å stryke skjorter i romjula.

Gjør klar juleklærne nå

Julegavelister, passelige mengder av julebakst og notater å støtte seg på fra år til år er gull verdt, alt sammen. Men, om det er ett tips som overgår dem alle? Ja, da er det dette: Gjør klar juleklærne nå!

Gjør klar juleklærne nå, så slipper du i romjula. Stryke skjorter.

I flere år nå har jeg funnet fram antrekk, strøket skjorter og skjørt, nå, noen dager før jul. Og, hver eneste romjul er jeg meg selv evig takknemlig for akkurat det!

Takk og lov for det! En hverdagsbetraktning fra en sommerdag.

Les HER

Å få klargjort en familie på fem til et selskap er nemlig ikke gjort på fem minutter. Som regel skal de fleste gjennom dusjen. Alle skal ha klær som er 1) rene 2) passer 3) hele og 4) i gå bort-stand. Og noen må organisere det hele.

Denne noen er som regel den samme som er sistemann ut døra etter å ha sluppet ut katten, husket på vertinnegaven og tatt med vottene som minstemann glemte. Gjenkjennelig?

Så, når punkt 1-4 er tatt hånd om allerede nå, ja, da er mor – om ikke førstemann ut døra – i alle fall litt mer opplagt når selskapelighetene starter.

Krefter spart

All den tid jeg gjør klar juleklærne nå, uka før julen ringes inn, så kan jeg ligge på sofaen og se på julefilm helt til førstemann må i dusjen. Eller gå en tur, lese, bygge Lego eller spille et spill med ungene.

Ikke blir jeg så sliten heller, og krefter spart er humør bevart. Ja, jeg får rett og slett litt ferie, jeg også.

Gjør klar juleklærne nå, så slipper du i romjula. Stryke skjorter.

Tiden man bruker på å stryke er jo den samme enten man gjør det 19. desember eller tredje juledag, men det krever litt mindre godsnakking med seg selv å gjøre det nå. Riktignok er det usigelig kjedelig å bruke et par, tre timer (som det fort blir for en familie på fem) å finne fram klær, stryke, se over, henge klart, også videre, men jeg tør love deg at det er langt mindre kjedelig nå enn i romjula. Ikke minst så gjøres det nå i én prosess, ikke en for hvert selskap gjennom jula.

Når julefilmen er ferdig annendag kan vi bare gå i tur og orden gjennom dusjen og rett i klærne. Alt henger klart. Skjorter og bukser til ungene og tilsvarende til husbonden pluss et slips som passer antrekket mitt. Mine klær henger også klare: Kjolen, passende strømpebukser som er kontrollert for rakner og hull, og et fint smykke. Tenk så deilig å slippe å skulle ta stilling til hva du skal ha på deg midt mellom punchboller og krumkaker!

Kjole, genser, smykke

Gjør klar juleklærne nå

Ja, om jeg skal gi bare ett godt råd i juleforberedelsene, så er det nettopp dette: Gjør klar juleklærne nå! Romjuls-deg kommer til å takke deg – og muligens meg.

Kan hende må noe på vask i løpet av jula og en runde til med strykejern er påkrevd, men da har du i alle fall gjort noe. Og – noe er som kjent bedre enn ingenting.

Hva kommer etterpå? Når alle juleforberedelsene er over og jula med?

Få mine betraktninger HER

Trenger du litt oppmuntring og belønning underveis i forberedelsene, så kan du jo alltid prøvesmake julebaksten? Og selv om stryking og flekkfjerning eller hva enn juleklærne krever ikke er så moro, så er det likevel en fin-fin anledning til å koble av litt i førjulsstria også. Lytt til en lydbok du liker, favorittjuleplata, eller bare stillheten som fyller rommet du står i og la tankene vandre dit de vil.

Kaffe og sirupssnipper som belønning for at jeg gjør klar juleklærne nå

Så, hva skal du ha på deg i jula?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics