Vannbakkels fra Stor Kokebok
Henriette Schønberg Erken har en oppskrift på vannbakkels i sin Stor Kokebok. I den gir dessuten Henriette selv litt hjelp og oppmuntring til den som baker.
Plan B
Har du fulgt Prosjekt Henriette de siste ukene, så har du kanskje fått med deg at ikke alt har gått helt etter planen. Jeg skulle jo servere citron-fanchonettes i bursdagen min, men med en krympende butterdeig ble det ikke rare greiene å sette på bordet.
Gikk du glipp av butterdeigfadesen?
Få et tilbakeblikk HER
Da er det godt at Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok har mer enn én oppskrift på lager. Jeg bladde litt i kapittelet Dessertkaker, og fant fort en god plan B å sette på kakebordet i bursdagen min.
Det ble vannbakkels. Små, livsfarlige munnfuller, i grunnen, for når du først har puttet én i munnen er det så fort gjort å putte inn én til. Og enda en.
Du tror kanskje vannbakkels er vanskelig fordi du har hørt at det hører så strenge regler til? Bekymre deg ikke. Følger du Schønberg Erkens oppskrift, så «avskrift». Det stemmer på en prikk!
Her får du den som er oppgitt i Stor Kokebok av 1932:
Vannbakkels
Du trenger
125 gr. hvetemel
125 gr. smør
¼ l. vann
4 egg (små) (200 gr.)
½ l. kremfløte
Vannbakkels kan lages melkefri ved at smør erstattes med melkefri margarin og kremfløte med Gryr Matfløyel.
Slik lager du vannbakkels
Vannet og smøret gis et opkok, tas av ilden, irøres alt melet på en gang, settes et øieblikk over varmen til deigen «slipper gryten». Tas av ilden, irøres eggene, ett ad gangen; rør ikke meget efter at det siste egg er kommet i. Settes med dessertskje på smurt plate. Stekes langsomt i varm ovn. Vei nøiaktig og ta små egg, så kan det ikke gå galt. Overskjæres vel halvt når de er kolde; all bløt deig uttas, de fylles med stivvispet fløte, hvori 1 skje sukker og litt vanilje. Støres oppå med flormelis.
Jeg lot mine stå i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter.

Gammel traver
Vannbakkels er på mange måter en gammel traver her på Fjellborg. Det er noe vi er glad i, alle sammen. Jeg har et minne fra veslebondens barndåp i 2015. Da var veslekæll to og et halvt år, og vi har jo ikke kalt ham veslekæll for ingenting. Han stod nærmest på stamplass ved siden av kakefatet med vannbakkels på, og forsynte seg med høy frekvens.
Ingen undret seg over det, for vannbakkels er godt. Det er første gang jeg har laget det etter Henriette Schønberg Erkens oppskrift, men det blir ikke den siste. Nå skal vi ha bursdagsselskap med en rekke andre kaker her i helga, men jeg holder det ikke for utenkelig at vannbakkels kommer på bordet som lørdagskake snart. Det er enkelt å lage, og smaker utrolig godt!
Godt smaker også Henriettes små sjokoladekaker!
Få oppskrift HER
Blander du i tillegg litt eggekrem med vanilje inn i kremen, så har du en frisk og god munnfull. Og én til. Og én til. Enda en. Nam!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg







