Prosjekt Henriette

Vannbakkels fra Stor Kokebok

Henriette Schønberg Erken har en oppskrift på vannbakkels i sin Stor Kokebok. I den gir dessuten Henriette selv litt hjelp og oppmuntring til den som baker.

Plan B

Har du fulgt Prosjekt Henriette de siste ukene, så har du kanskje fått med deg at ikke alt har gått helt etter planen. Jeg skulle jo servere citron-fanchonettes i bursdagen min, men med en krympende butterdeig ble det ikke rare greiene å sette på bordet.

Gikk du glipp av butterdeigfadesen?
Få et tilbakeblikk HER

Da er det godt at Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok har mer enn én oppskrift på lager. Jeg bladde litt i kapittelet Dessertkaker, og fant fort en god plan B å sette på kakebordet i bursdagen min.

Det ble vannbakkels. Små, livsfarlige munnfuller, i grunnen, for når du først har puttet én i munnen er det så fort gjort å putte inn én til. Og enda en.

Du tror kanskje vannbakkels er vanskelig fordi du har hørt at det hører så strenge regler til? Bekymre deg ikke. Følger du Schønberg Erkens oppskrift, så «avskrift». Det stemmer på en prikk!

Her får du den som er oppgitt i Stor Kokebok av 1932:

Vannbakkels

Du trenger

125 gr. hvetemel
125 gr. smør
¼ l. vann
4 egg (små) (200 gr.)
½ l. kremfløte

Vannbakkels kan lages melkefri ved at smør erstattes med melkefri margarin og kremfløte med Gryr Matfløyel.

Slik lager du vannbakkels

Vannet og smøret gis et opkok, tas av ilden, irøres alt melet på en gang, settes et øieblikk over varmen til deigen «slipper gryten». Tas av ilden, irøres eggene, ett ad gangen; rør ikke meget efter at det siste egg er kommet i. Settes med dessertskje på smurt plate. Stekes langsomt i varm ovn. Vei nøiaktig og ta små egg, så kan det ikke gå galt. Overskjæres vel halvt når de er kolde; all bløt deig uttas, de fylles med stivvispet fløte, hvori 1 skje sukker og litt vanilje. Støres oppå med flormelis.

Jeg lot mine stå i ovnen ved 180°C i ca. 30 minutter.

Vannbakkels fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok

Gammel traver

Vannbakkels er på mange måter en gammel traver her på Fjellborg. Det er noe vi er glad i, alle sammen. Jeg har et minne fra veslebondens barndåp i 2015. Da var veslekæll to og et halvt år, og vi har jo ikke kalt ham veslekæll for ingenting. Han stod nærmest på stamplass ved siden av kakefatet med vannbakkels på, og forsynte seg med høy frekvens.

Ingen undret seg over det, for vannbakkels er godt. Det er første gang jeg har laget det etter Henriette Schønberg Erkens oppskrift, men det blir ikke den siste. Nå skal vi ha bursdagsselskap med en rekke andre kaker her i helga, men jeg holder det ikke for utenkelig at vannbakkels kommer på bordet som lørdagskake snart. Det er enkelt å lage, og smaker utrolig godt!

Godt smaker også Henriettes små sjokoladekaker!
Få oppskrift HER

Blander du i tillegg litt eggekrem med vanilje inn i kremen, så har du en frisk og god munnfull. Og én til. Og én til. Enda en. Nam!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooklinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 38 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Verified by ExactMetrics