Prosjekt Henriette

Honningkake III fra Stor Kokebok

Honningkake burde jo nesten være en selvfølge når en birøkter skal bake? Honningkake III fra Stor Kokebok er nå prøvebakt og prøvesmakt av ikke mindre enn en hel speidertropp på tur!

Når en birøkter skal bake

Til tross for at det ikke ble noe sommerhonning å slynge i år, så er det likevel tiden for honning nå på sensommeren. Jeg er ukentlig i bigården og følger med på utviklingen. Om ikke det blir de helt store endringene værmessig, så blir det litt å honning å høste om noen uker. Vi venter i spenning!

I mellomtiden nyter vi godt av tidligere års honning. Mangfoldige kilo selges, men en del beholder vi i husholdningen til eget bruk. For en uke siden spanderte jeg en halvkilo til Prosjekt Henriette. De tre ungene her og husbonden skulle nemlig reise avgårde på en ukes speiderleir, og da var det jo hyggelig å kunne sende med dem litt kake i sekken.

Prosjekt Henriette: Honningkake III fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932

Jeg bestemte meg for å lage ei kake med holdbare ingredienser. På speidertur er det begrenset med kjølemuligheter og kaka skulle holde seg kanskje over flere dager. Honning er en sånn ingrediens, og Henriette Schønberg Erken har ikke mindre enn tre oppskrifter på honningkake i sin Stor Kokebok fra 1932. Jeg plukket meg ut Honningkake III og har, i tillegg til egne speidere, fått en hel speidertropp til å bedømme hvorvidt den hører hjemme utelukkende i 1932 eller om den har tålt tidens tann.

Honningkake III

Du trenger

8 egg
½ kg. sukker
½ kg. honning
250 gr. sukat
2 teskjeer støtt ingefær
1 teskje nellik
½ teskje pepper
1 teskje hjortetakksalt
½ kg. hvetemel
50 gr. pomeransskall

Jeg sløyfet sukat all den tid kaka i hovedsak skulle serveres til barn. Jeg valgte også å redusere mengden pomeranskall til 5 gram siden jeg hadde en pose tørket pomeranskall liggende i krydderskuffen. Brukes pomeranskall i sin opprinnelige form skal det, i følge Schønberg Erken, «utbløtes, således at alt det hvite kan skjæres vekk.» Pomeranskall er skallet av en bitter appelsin og tilsetter et hint av sitrus til baksten.

Slik lager du honningkake III

Eggeplommer og sukker vispes 1 time, tilsettes honning, krydderier, hjortetakksalt, utrørt i 1 spiseskje melk, hvetemelet, de stivvispede eggehviter og den finskårne sukat og pomeransskall. Has i godt smurt og strødd form; steker i varm ovn ca. 1 ½ time.

Fordelen med å leve i 2024 er at vi har kjøkkenmaskiner. Jeg lot det være med å vispe eggeplommer og sukker i et kvarters tid. Det var den tiden det tok meg å finne fram resten av ingrediensene og å finne fram langpanna og bakepapir til den. Jeg rørte dessuten hjortetakksaltet ut i vann i stedet for melk, for å gjøre kaka melkefri. Jeg stekte min honningkake III ved 180°C og fant at den var ferdig stekt allerede etter halve tiden av den oppgitte.

Smaksrik

«Det smaker honning», var den første dommen som falt over Honningkake III. Det er, kanskje ikke så overraskende, en halvkilo honning tatt i betraktning. Men, det jeg syns er verdt å nevne som en artig detalj når man baker honningkake, er at honningen du bruker avgjør smaken! Honning er nemlig ikke bare honning, rent smaksmessig! Dermed kan du varere smaksuttrykket på kaka, alt etter hva slags honning du bruker når du baker.

Vil du lære mer om honning og smak?
Da kan du ta en titt HER

Prosjekt Henriette: Honningkake III fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932

Av tilbakemeldingene er det nok også å trekke den konklusjonen at honningkake er å foretrekke for den som er glad i søtt. Honningkake III er søte saker! Sånn sett er det en takknemlig kake å servere unger om du skal ha et alternativ til langpannekake som ikke skal være med sjokolade.

Honningkaka jeg sendte med speiderne forsvant, og tilbakemeldingene var at kaka var god. Det betyr vel bare det, at honningkake fortsatt står seg i 2024? Selv om jeg skal innrømme at jeg aldri verken hadde hørt om den eller smakt den før i voksen alder. Som birøkter føler jeg nærmest en plikt for å ta den tilbake, og med skussmålene på første forsøk så er det åpenbart et trygt valg. Skal vi få prøvd honningkake I og II også da, kanskje?

Vil du bake mer med honning?
Prøv DISSE deilige honningsnurrene

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics