Havrekjeks fra Stor Kokebok
Havrekjeks er ukas oppskrift fra Stor Kokebok. Bakt med prestasjonsangst og vurdert med en 110 % ærlig tilbakemelding. Godkjent?
Viktig tilbakemelding
«Åh! Den var helt nydelig!» utbrøt maleren. «Helt perfekt!» «Er du helt ærlig nå?» forsikret jeg meg, og forklarte at jeg aldri før hadde prøvd denne oppskrifta og ikke ville bli såret for sannheten. «110 %!»
Jeg pustet lettet ut. Når en unggutt på et par og tyve liker Henriettes havrekjeks, så passerer de som godkjent for meg. Flere enn han sa seg forresten enig. Akkurat i dag var det litt ekstra viktig. Ikke for at jeg ikke hadde tålt å høre at det jeg hadde laget var helt pyton, for det har også hendt i løpet av snart to år med Prosjekt Henriette.
For ikke lenge siden spiste vi grønnkålomelett. Perfekt, om du bare bytter ut én ingrediens med en annen.
Finn ut hvilken HER

Nei, men du skjønner, at disse havrekjeksene er laget for en veldig spesiell anledning. Jeg er nemlig bedt i kaffeselskap i morgen og har lovet å ta med noe godt til kaffen. Og så er det et litt viktig at kaffegodtet er bakt fra Henriette Schønberg Erkens oppskrift. Da ville det jo være innmari kjipt om de havrekjeksene jeg hadde sett meg ut hadde smakt helt reverompe!
Havrekjeks I
I Stor Kokebok finnes to varianter av havrekjeks. Jeg har denne gangen bakt havrekjeks I.
Du trenger
½ l. melk
½ kg. havregryn
35 gr. sukker
250 gr. smør
15 gr. hjortetakksalt
2 teskjeer natron
250 gr. hvetemel
Slik lager du havrekjeks
Melken gis et opkok og helles kokende over grynene. Står i 10 minutter, tilsettes sukkeret og melet, hvori hjortetakksaltet og natronen er utrørt. Smøret bankes i med kjevle. Deigen kjevles ut, så tykk som baken på en kniv, utstikkes med rundt jern eller glass, legges på smurt plate, prikkes og stekes ved ikke for sterk varme.
Ekte vare
For første gang på nesten fem år har jeg bakt med ekte meierismør og melk. Henriettes havrekjeks kan helt sikkert lages melkefri med havredrikk og melkefri margarin som erstatning og bli like gode, men for morgendagens anledning tok jeg ikke sjansen. Da må det serveres ekte vare og jeg har ikke jukset med ett gram!

Og ekte vare er det. Hvorfor baker jeg egentlig ikke mer kjeks? Når det er så lekende enkelt? Jeg fryktet at deigen skulle bli et lite mareritt å kjevle ut, smøret tatt i betraktning, men det gikk helt fint. Jeg brukte et glass til å stikke dem ut og «ikke for sterk varme» bestemte jeg at var 180°C og satte steketiden til ti minutter.
Når man baker småkaker er det en rekke regler å følge. I alle fall om vi skal tro Henriette Schønberg Erken – og det gjør vi vel?
Les dem HER
Resultatet ble «deilig, myke med tydelig smak av havregryn», for å sitere maleren nok en gang. (De har det jammen fælt, de som er å arbeider her. I dag prakket jeg på dem hver deres asjett med havrekjeks, muffins og enda et Prosjekt Henriette-produkt. Det hele ble mottatt med stor sorg må du tro.)

Nå er jeg spent på hvordan de mottas i morgen. Småbakst er en hyggelig gave, og jeg håper og tror den settes pris på selv om jeg vil overrekke den med en viss nervøsitet. Hvorfor skal jeg forklare bare møtet er vel overstått, men prestasjonsangsten er ikke helt uten grunn, såpass kan jeg røpe. Men, oppsummeringen fra prøvekaninene er i alle fall klar: Stor Kokeboks havrekjeks står seg fortsatt!
Vil du ha med deg mer fra Prosjekt Henriette? Og alt det andre som skjer på Fjellborg? Husk at du kan abonnere på bloggen eller også godta varsler fra siden. Da får du beskjed så fort nye innlegg publiseres.
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg








One Comment
Pingback: