Ananaspudding til terningkast ti!
Da Stor Kokebok skulle fram i anledning Prosjekt Henriette denne uka, slo jeg opp i dessert-kapitelet. Der var det nemlig en sak jeg hadde merket meg og hadde lyst til å prøve: Ananaspudding!
Ananaspudding
Jeg la merke til ananaspuddingen allerede sist jeg skulle lage dessert, men da var jeg fløtelens og det ble gelé i stedet. Nå, derimot!
Saftgelé med eggehviter?
Du finner den HER
Nå hadde jeg både fløte, ananas og til og med en sitron. Sistnevnte har ligget en stund i kjøleskapet uten mål og plan, så da syntes jeg at jeg med ekstra god samvittighet kunne lage dessert.
Oppskriften skal jeg dele med deg, for Stor Kokebok er så gammel at oppskriftene er falt i det fri. Men først:
Ananas og gelatin
Oppskriften på ananaspudding var ganske grei skuring, men hva med kombinasjonen av gelatin og ananas? Det er jo en kjent sak at verken ananas eller kiwi skal tilsettes i gelé fordi disse fruktene vil forhindre geleen fra å stivne. Hva da med puddingen?
Det gikk helt fint, for jeg brukte konservert ananas som har vært varmebehandlet. Dermed har enzymene som reagerer med gelatinen endret struktur slik at de ikke lenger reagerer med gelatin på samme måte. Kult?
Ananaspudding
Dette trenger du
2½ dcl. fløte
1 liten boks ananas
50 gr. sukker
1 citron
2 egg
6 plater gelatin
Slik lager du ananaspudding
Eggeplommene røres ¼ time med sukkeret, tilsettes den utpressede citronsaft og den opløste gelatin. Fløten og eggehviten stivpiskes hver for sig og has i eggene tilikemed den småskårne ananas. Has i vætet form, strødd med sukker, og hvelves når den er stiv.
Fordi veslebror har kumelkproteinallergi brukte jeg Gryr Matfløyel i stedet for vanlig fløte. Da kunne han også spise samme dessert som oss. Funka fjell!
Terningkastet
Det var en glad gjeng av gutter som spent kikket på dessertbollen som stod på bordet. Så lenge det er dessert det er snakk om, er skepsisen til nye smaker liksom strøket bort.
«Kan jeg få mer?» spurte veslebror nesten før sistemann hadde rukket å forsyne seg.
«Dette gir jeg terningkast ti av ti!» konstaterte veslebonden smilende mellom to munnfuller.
«Kan jeg få mer?» spurte veslebror.
«Terningkast ti av ti», undret jeg og forsøkte å finne ut av hva slags terninger veslebonden opererte med.
«Kan jeg få mer?» spurte veslebror for tredje gang.
«Dette var skikkelig godt, mamma!» roste veslekæll mens husbonden nikket bifallende.
«Jeg har vondt i magen!» utbrøt veslebror etter det som til nå var fire porsjoner. «Jeg spiste for mye!»
Takk, Henriette! Ananaspuddingen din gjorde suksess også i 2023, og etter tilbakemeldingene å dømme skal den ikke i glemmeboka med det første. I stedet anbefales den på det varmeste videre!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
3 Comments
Pingback:
Pingback:
Pingback: