Saft og solbær
Det er hektiske dager på Fjellborg nå, og den tiden på året hvor det egentlig bare er ens egne krefter som setter grensen for hvor mye vi orker å gjøre. Bærsesongen er godt i gang, og det er ikke få timer som skal til for å høste det som henger på busker og grener i frukthagen vår. Én ting er jo bringebærene, som plukkes inn annenhver kveld, og legges i fryseren til sesongen er over; like enkelt er det ikke med resten.
I går begynte jeg på solbærbusken. Hvor gammel den er, vet jeg ikke, men jeg husker den godt fra min barndom, selv om den har fått nytt tilholdssted de siste årene. Der trives den tydeligvis godt, for den bare vokser og vokser, og er nærmest håpløs å høste. Akkurat dét skyldes nok helst at jeg syns at solbær er helt håpløse å plukke også; de henger liksom så hulter til bulter, og det er ikke noe system på bær på rakler og bær på kvist. Jeg syns rett og slett at hele solbærbusken er litt teit, så da er det greit å få den unna med det samme, i stedet for at den skal stå og bli et ork til slutt.
Vi var litt for sent ute med innhøstingen (les: vi har vært på ferie), så i stedet for å lage syltetøy, slik vi egentlig hadde tenkt, så blir det til saft. Minste motstands vei – enkelt og greit. Når bærene skal saftes, plukkes de likegodt rett i kurven til saftkokeren, og settes rett på kok når den er full. Minste motstands vei, der også.
Det ble nesten én og en halv kurv full med solbær, og den første er allerede ferdigkokt til råsaft. Den andre må vente til i morgen, for arbeidslysten forsvant rett og slett litt i kveldinga, men så lenge bærene står kaldt, går det helt fint. Foreløpig har vi like i underkant av fem liter råsaft, og det blir spennende og se hva vi sitter igjen med til slutt. Jeg er nøye med å føre opp underveis, slik at vi kan sammenlikne fra år til år.
Solbærbusken er grundig undersøkt, og herved erklært tom. Heldig som jeg er, fikk jeg også litt hjelp av veslekæll til å plukke, så det gikk jo forholdsvis greit. I morgen skal jeg fortsette saftingen, og forhåpentligvis komme i mål også. Dessuten er jeg invitert over til nabogården for å tømme siste rest på stikkelsbærbusken deres, og det skal bli spennende å se hva vi finner på med de bærene. Gode forslag mottas med takk (men aller helst på Facebook-siden, siden jeg har litt utfordringer med kommentarfeltet her på siden for tiden. Beklager til dere som ikke får svar her, det er ikke personlig!), for jeg har har lite erfaring med de bærene.
I dagene fremover, kommer det da også til å handle mest om bær her på Hverdagen på Fjellborg, siden det i stor grad er det dagene fylles med for tiden. Det er mye som skal høstes, og det er mye godt å se frem til utover høsten og vinteren. Noen oppskrifter skal jeg selvsagt også dele med dere underveis, så jeg håper dere har lyst til å titte innom? Vi blogges!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?