Hønsemøkk

Ei høne her og litt juleforberedelser der

Denne uka har jeg planlagt, og tatt noen grep for jula. Tenk det! Og kalenderen viser bare juni! Men, selv om jeg ikke liker å tenke på det midtsommers, så går sommeren utrolig fort, og man kan liksom ikke lukke øynene heller, for det som kommer senere. Derfor tok jeg i begynnelsen av uka en telefon, og sørget for at tyve nye damer kan flytte til Fjellborg om et par måneder. Spennende, eller hva? Med det er forhåpentligvis eggproduksjonen for juleforberedelsene sikret. Før jul i fjor, var det nemlig så stor etterspørsel på egg, at eggene ble solgt allerede før de var ute av høna! Nå har vi siden jul vært så heldige å få enda flere eggkjøpende kunder, så da var det om å gjøre å sikre seg flere høner også, som blir verpeklare i tide til julerushet.

lohman Orpington Mix

Skjønt, flere damer, krever ytterligere planlegging og forberedelser. I fjor vinter, syntes vi det ble litt i meste laget med høner i det hønsehuset vi allerede har, enda det bare var en fem, seks færre enn det vil bli når de nye damene kommer flyttende. De hadde godt med plass sammenliknet med burhøns, og led slettes ingen nød, men det ble litt mer jobb med å ha så mange høner der når det var som kaldest, og de ikke kunne gå ut i garden. Dessuten vil vi jo gjerne ruge frem kyllinger selv, og da må jo eggene befruktes. Det er imidlertid grenser for hvor god service en stakkars hane kan yte til et tyvetalls damer, og å doble køen vil antakelig ta knekken på Alfons Olsson. To haner i flokken er heller ingen idé, for herr Olsson syns lite om å dele på godene.

Brahmaene begynner også å bli litt i største laget for sin midlertidige bolig i vaktlenes vinterhule. Ikke kan de bo der i all tid heller, siden vinteren jo tross alt også vil komme tilbake før eller senere, og da vil jo vaktlene antakelig gjerne flytte inn igjen. Så, plassering av nytt hønsehus har med andre ord vært utgangspunktet for mang en diskusjon og våkenatt de siste ukene. Det er mange hensyn å ta, både av hensyn til plassering og arbeidsmengde, men nå har vi til slutt blitt enige om det vi tror er en god løsning. Litt mer arbeid er det nok, men plasseringen fikk siste ordet. Så, da får Alfons Olsson og damene hans beholde sin nåværende bolig, og ungjentene får med seg en av våre egenklekkede haner, og skal få flytte inn vis-à-vis på «låven» i nybygget bolig. Og brahmaene? Vel, der har vi ikke landa hundre prosent enda, men vi er nær en løsning!

lohman Orpington Mix brahma

Nå høres det kanskje ut som vi har flere hundre høner trippende rundt her, men så galt fatt er det ikke altså. Men, vi ønsker at hønene skal ha godt med plass, og oppleve trivsel. I tillegg skal det være praktisk for oss også, med tanke på måking og det daglige stellet. Siden vi har begrenset med muligheter som dekker både hønenes og våre behov på én gang, så krever det litt ekstra planlegging og arbeid, men det blir bra til slutt! Ganske snart starter vi arbeidet med nytt hønsehus på «låven»; og det vil dere vel kanskje være med på? Vel, jeg skal holde dere oppdatert! Man blir visst aldri ferdig-ferdig, når man bor på landet.

Og dagens typiske blogg-spørsmål (dere var jo så flinke her om dagen da musa omsider var tørr) gir seg jo nesten selv:
Har du begynt å planlegge jula ennå?

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

    • Husmora

      Ja, jeg har et mål om det samme 🙂 Da jeg var student, klarte jeg det alltid innen første oktober også, for å slippe distraksjoner i eksamensforberedelsene. Kanskje man skulle tatt opp noen fag? Haha 😉

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics