Sjølberging

Ønsker du å være sjølberget?

Ønsker du å være sjølberget, men mangler en gård eller et småbruk? Da bør du lese dette innlegget, for du kan fint være sjølberget selv om småbruksdrømmen ennå ikke har gått i oppfyllelse.

Drømmen om et småbruk

Ønsker du å være sjølberget? Å bo på et småbruk? Du er slettes ikke alene. Årlig er det minst 600 000 treff på «småbruk» på den nettbaserte markedsplassen finn.no1. Et kjapt søk på samme nettside viser at tilbudet på langt nær kan møte etterspørselen. Drømmen om et småbruk er rett og slett ikke oppnåelig for alle.

Kan hende er det ikke bare tilbudsunderskuddet som legger drømmen din i tusen knas, men også økonomi. Ikke bare skal man ha råd til å kjøpe en ny eiendom – ofte større enn den man allerede har – man skal også ha råd til å drifte den. Nærhet til det sosiale nettverket er for mange en annen faktor. Å skulle flytte langt vekk fra familie og den etablerte vennekretsen for å forfølge drømmen, sitter for mange langt inne. Forståelig nok.

Da er det fint at det finnes alternativer! Ja, for selv om småbruksdrømmen kanskje ikke er oppnåelig med det første, så kan du like fullt leve som en småbruker, langt på vei. Ønsker du å være sjølberget, så trenger du slettes ikke en gård i fullskala for å kunne oppfylle den drømmen. Se bare på oss her på Fjellborg!

Ønsker du å være sjølberget? Du trenger ikke et småbruk. Se bare på oss på Fjellborg. Her er husmora, Camilla Skår og høna

Mange ønsker å være sjølberget?

Hva vi putter i munnen og fyller kroppen med synes å oppta nordmenn mer og mer. Antibiotika i kjøttproduksjon, fare for salmonella, ultraprosessert mat – ikke minst. Vi vil ikke ha det. Vi er blitt mer bevisste som forbrukere, og vil vite hva vi putter i munnen.

I takt med dette, og kan hende også som en følge av coronapandemien som herjet verden i 2020 og et par år framover, har ønsket om å være sjølberget blitt mer og mer vanlig. Kan hende ser vi også en motpol til det hektiske samfunnet som møter oss på alle kanter. Vi vil leve mer i pakt med naturen og søke ro. Hva er vel da bedre enn en pallekarm eller en tur i skauen?

Blåbærtur i skauen
Man kan fint være sjølberget med det man finner i naturen

Ja, for det å være sjølberget er ikke kun forbeholdt de som fikk småbruksdrømmen oppfylt. Det er for hvem som helst som bare er villig til å putte en anelse tid og omtanke i det. Det er klart at boforholdene setter de fysiske grensene for i hvilken grad man kan være sjølberget, men mye er mulig – også på lite plass.

Gården som ikke er en gård

Fjellborg er et godt eksempel på hvordan man kan være sjølberget på mye uten å ha en gård. Det er også derfor Fjellborg kalles for gården som ikke er en gård.

Uka da høsten kom til Fjellborg: frukthagen i høstskrud
Ønsker du å være sjølberget? Fjellborg er gården som ikke er en gård

Jeg har forresten for lengst gitt opp å rette på folk. Les gjerne innlegget Hva er et småbruk?

Du finner det HER

Nå er vi selvsagt heldige som har en stor tomt liggende tett inntil skauen. Vi har sånn sett fått mye gratis. Likevel så har vi ikke mer enn en hage å arbeide med, vi heller. Ja, for det er akkurat hva det koker ned til om du ønsker å være sjølberget: Du må arbeide med det du har!

Jeg har skrevet om det tidligere også, om hvor man skal starte når man har et ønske om å være sjølberget. Husk at det er du som setter premissene for din hverdag. Sett deg ned og skriv en liste:

  • Hvor er du i livet?
  • Hva har du lyst til?
  • Hva har du tid til i din hverdag?
  • Hva er gjennomførbart?

Punktene er hentet fra innlegget Noen tips til deg som gjerne vil fylle matboden.

Innlegget kan du lese HER

Når listen er ferdigskrevet, så skal du se at det kan hende du kan komme langt på vei mot å oppfylle ønsket om å være sjølberget uten en gård.

Ulikt utgangspunkt

Ikke alle har samme utgangspunkt. Bor du i en blokkleilighet i byen kan det være vanskelig å dyrke i pallekarmer. Men, kan hende har du en solrik balkong hvor blomstene kan byttes ut med nyttevekster? Skauen er dessuten for alle, og det er utrolig hvor mye mat som er å finne der året rundt. Salat og krydderurter i vinduskarmen, kanskje?

Kruspersille og timian i vinduskarmen

Kanskje matadopsjon kan være noe for deg som har begrenset plass, men likevel ønsker å være sjølberget?

Les mer om matadopsjon HER

Bor du midt i et tettbygd boligfelt kan griser være en utfordring. Ja, til og med kan en flokk høner bli i meste laget om du ikke er på godfot med naboene. Men, hva med kaniner? Vaktler? Og pløy for all del opp en del av hagen din og lag kjøkkenhage. Mindre plen, mer mat. Vipps, så er du langt på vei sjølberget selv om småbruksdrømmen enda ikke er helt oppnåelig.

Vaktler er et godt alternativ til høner om du ønsker å være sjølberget, men ikke har en gård eller bor midt i et boligfelt

Før du skaffer deg høner er det en hel del ting du bør tenke på.

Les mer om hva det er HER

Er du heldig, som oss, og bor landlig til, kan mulighetene være enda flere. Det handler i første rekke om å se dem, dersom du ønsker å være sjølberget. Plant et frukttre, få tak i noen bærbusker og anlegg en kjøkkenhage. Et drivhus kan være dyrt i første omgang, men også her har mange varianter i ulike prisklasser kommet på markedet.

Ønsker du å være sjølberget må du starte

Om du ønsker å være sjølberget koker det hele uansett ned til dette: Du må starte! Alle har begynt et sted. Også forbildene dine på sosiale medier eller andre steder hvor du henter inspirasjon og næring til drømmen din.

Også her på Fjellborg har det én gang startet i det små. Ser jeg noen år tilbake i tid, var det slettes ikke gitt at det var med en så stor grad av sjølberging vi skulle ende opp. Jeg er den dag i dag forundret over at jeg ikke fikk julekort fra Toro i sin tid, og jeg vet ikke hvor mange kaktus jeg har på samvittigheten. At jeg nå holder liv i en hel kjøkkenhage gjennom en hel sesong er egentlig smått utrolig, utgangspunktet tatt i betraktning.

Med høst I lufta er det på tide å rydde i bringebærbuskene. Fem minutter med september

Vil du lese mer om den maten som i dag er egendyrket her på Fjellborg?

Se HER og HER

Drømmer du om et småbruk, så skal du selvsagt beholde drømmen. Ja, til og med gå etter den. Husk bare at småbrukslivet kan være så mangt. Dersom det er livsstilen du ønsker, kan det hende du kan komme langt bare med en stor hage? Ønsker du å være sjølberget, kan det hende du til og med klarer deg med langt mindre. Mulighetene er der!

Følg med, følg med!

Også er det selvsagt lurt å følge med her på Hverdagen på Fjellborg, da. Sånn i all beskjedenhet sagt, liksom. Vi har allerede gått et stykke langs sjølbergingsveien, lært en hel del og i tillegg delt det aller meste her på bloggen. Jeg håper du kan bli inspirert, av gården som ikke er en gård. Se at det er mulig å oppfylle – langt på vei – ønsket om å være sjølberget uten en gård. Også for deg.

Lohman frittgående høne

Vil du være sikker på å få med deg alt som publiseres kan du huke av i boksen for å tillate varsler fra Hverdagen på Fjellborg, eller du kan abonnere på bloggen ved å legge igjen e-postadressen din her:

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

  1. Kilde: Kjøpe småbruk eller gård? – Lys i gamle hus ↩︎
Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics