Hjemmelaget saft,  Oppskrifter,  Sjølberging,  Utnyttelse

Plommelikør fra i sommer

Husker dere at jeg satt plommelikør i sommer? Nå er det tid for å hente den fram fra matboden i kjelleren, og fortsette produksjonen. Det er en tidkrevende prosess dette, men forhåpentligvis verdt det til slutt. Med litt under to måneder til jul, er det på høy tid å klargjøre det som kanskje skal ligge under noens juletre – smaken får avgjøre.

Hjemmelaget plommelikør med oppskrift

For å lese hva jeg hittil har gjort med denne plommelikøren, kan du oppdatere deg på DETTE innlegget jeg skrev i august. Begynnelsen av oktober har blitt til slutten, men pytt sann. Slumping gir de beste resultater, så vi satser på at det gjelder for tiden også i denne sammenhengen.

Hjemmelaget plommelikør med oppskrift

Det jeg nå har gjort, er å sile av plommene. De har fått glede Lotta og Flotta, og marinere juleribba en anelse. Dernest har jeg kokt sirup. Det gjør jeg alltid etter 3-2-prinsippet: Tre deler vann og to deler sukker. Til plommelikør skal det være like mye sukker i sirupen som det er sprit på plommene, og da jeg hadde sprit på plommene i sommer, hadde jeg på 6,5 dl.

Hjemmelaget plommelikør med oppskrift

6,5 dl sukker gir 9,75 dl vann ((6,5/2)*3), og det har jeg kokt på middels varme til sukkeret har smeltet, og væsken har antatt en sirupsaktig, seig konsistens. Det tar litt tid, så husk å ta med tålmodigheten når du går ut på kjøkkenet. Da jeg anså min sirup som ferdig, var én og en halv liter væske kokt inn til knappe seks desiliter.

Hjemmelaget plommelikør med oppskrift

Når sirupen er klar, blandes den sammen med den avsilte likøren. Ha den så tilbake på et lufttett glass tilsvarende det likøren har stått lagret på hittil. Derfra bærer det tilbake ned i matboden igjen, og så er det bare å vente. Heldigvis ikke så lenge som et par måneder denne gangen, men noen få dager slik at smakene får satt seg. Da skal vi prøvesmake og eventuelt søte mer, og kanskje også tynne den ut litt, dersom den er blitt for sterk.

Om noen dager skal altså glasset opp fra matboden igjen, så får vi se, da?
Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics