Hjemme hos oss

Vedkomfyr til glede og nytte

Å få en vedkomfyr på plass i det nye kjøkkenet vårt her på Fjellborg viste seg lettere sagt enn gjort. Det ble ikke helt som vi planla, men nå er den på plass og gjett om vi er fornøyde!

Lang vei fra drøm til realitet

En regnværsdag i høstferien kom teppene tilbake på kjøkkengolvet

Da vi begynte å planlegge for et nytt og større kjøkken her på Fjellborg var det flere ting som var viktig for undertegnede å ha på plass. Plass (!) var én ting, både i rommet som sådan, men også til å arbeide på. Husets originale kjøkken hadde en halvannen meter benkeplate fordelt på to, og det var naturlig nok i snaueste laget til vårt bruk.

En matbod var det også viktig å få på plass. Farvel til uoversiktlige matskap og reservelager i kjelleren. Nå skulle alt inn i et eget rom, og det angrer jeg ikke et sekund på at vi prioriterte.

En siste ting som for meg var ufravikelig, var en vedkomfyr. Først og fremst fordi jeg hadde et slags romantisk bilde av å subbe inn på kjøkkenet en mørk morgen og sette over kaffekjelen, men også fordi vi faktisk trengte en varmekilde i denne delen av huset. Kjøkkenet og tilstøtende TV-stue opptar godt og vel 50 kvm av første etasje, og da trengs varme!

Vedkomfyr med vannmantel

Fordi vi har valgt å legge opp til vannbåren varme i gulvene her, ønsket vi å installere en vedkomfyr med vannmantel. Kan du tenke deg noe mer effektivt, da? Alt kan liksom varmes på én gang; gulver, rommet, maten …

Men, å finne en vedkomfyr med vannmantling var lettere sagt enn gjort!

I alle fall når den skulle ha røkrøret på venstre side, ha en passende størrelse og oppfylle de aktuelle standardene for bruk i kongeriket Norge.

Til slutt fant vi én ovn som gav full pott på sjekklista. Den ble bestilt og levert, men så …

Ikke å anbefale

Like før jul i fjor stod endelig det nye kjøkkenet på Fjellborg klart til bruk. Det var imidlertid én ting som manglet og det var vedkomfyren. Den vi hadde fått levert et par måneder tidligere var ikke den varen vi hadde bestilt, med røkrøret på høyre side i stedet for venstre. I tillegg hadde den en stygg transportskade.

Nå er ikke jeg egentlig tilhenger av å rakke ned på bedrifter i full offentlighet, men for Selmac AB gjør jeg et unntak. Disse skulle vi få angre bittert på å ha forsøkt å gjøre en handel med.

Ny og riktig vedkomfyr ble lovet før jul. Jul kom og gikk, men ingen vedkomfyr var å se. For å gjøre en lang historie, hvor både Forbrukerombudet og banken var involvert, kort, så ble det aldri noen vedkomfyr fra Sverige. Over et halvt år (!) etter at den skulle vært på plass, fikk vi omsider hevet kjøpet (og enda lenger tid fikk det før vi fikk tilbake pengene våre).

Vi prøver igjen

På dette tidspunktet var fyringssesongen for lengst over, og vi begynte å forberede oss på den neste ved å lete videre. Omsider fant vi nok en vedkomfyr som oppfylte alle krav. Denne gang i Norge, men nok en gang gikk vi på en røkrørsmell. Hva skulle vi gjøre nå?

Jeg bruker vedkomfyren for første gang

Med galopperende strømpriser var det i alle fall ikke et alternativ ikke å ha en vedfyrt varmekilde i kjøkkenet. Kjøkkenet ligger nordvent, og er i utgangspunktet et kjølig rom. Selv om forrige vinter var forholdsvis mild, kan den neste bli streng.

Vi diskuterte det fram og tilbake og konkluderte med at vannmantel måtte strykes fra lista. Mens det er nok av vedovner på markedet med vannmantel, så er det færre vedkomfyrer med det samme. Og vedkomfyr, det skulle vi ha. Det er ikke optimalt, men vannmantel kan vi installere i et annet rom. Vi skal ha flere ildsteder.

Alle gode ting er tre

Og vedkomfyr ble det. Ingen av oss angrer på dét, selv om det altså ikke ble helt som planlagt. Internett er bra til mye, men da vedkomfyr skulle kjøpes inn, viste det seg best å handle lokalt. Vidunderet ble nemlig innkjøpt da vi var på Markens Grøde i nabokommunen i august.

Husmora selv stod på stand på Markens Grøde.

Få et gjensyn HER

Et par uker senere ble den installert på kjøkkenet her, og siden har begeistringen liksom ingen ende villet ta. Guttene tjuvstartet fyringssesongen allerede da jeg var på sykehuset, og etter at jeg kom hjem har det vel knapt gått en dag uten at det har vært lagt i en kubbe.

Ikke fordi det har vært så kaldt, men fordi vedkomfyren har vist seg å være et veldig godt alternativ til den elektriske komfyren nå som strømprisene har blitt så høye. Det som i utgangspunktet var tenkt å kunne være en fin reserveløsning ved strømbrudd (slikt skjer jo på bygda), har vist seg å bli selve stjernen.

Mat på en vedkomfyr

Et par uker før høstferien var ikke den elektriske komfyren i bruk en eneste gang. Alt, virkelig alt, ble tilberedt i og på vedkomfyren.

Jeg har laget den første middagen på vedkomfyren

Middagsmat, alt fra fårikål til grøt, ble kokt på steketoppen. Både pærekake og gulrotkake ble stekt i vedkomfyren, og ostesmørbrødene ble knasende gode. Kaffekjelen har putret, og vann har blitt kokt.

Pærekaka med honning og ingefær ble stekt i vedkomfyren.

Oppskrift finner du HER

Som et apropos lurer jeg litt på om det på ønskelista til jul skal stå en vannkjele, faktisk. En som bare kan stå på vedkomfyren og holde vann til oppvasken og annet klart. Jeg mener; hvorfor ikke når vi nå likevel må fyre i vinterhalvåret? Varmtvann sies å være en stor strømtyv, og siden veden ikke koster oss annet enn svette er akkurat dét regnestykket enkelt for min del.

Like enkelt gjort som sagt

Før jeg tok den i bruk, var jeg redd at matlaging på vedkomfyr skulle være vanskelig. Du vet, det der med å holde jevn temperatur; koketid, steketid. Jeg kunne ikke tatt mer feil!

Middag på vedkomfyren

Litt bedre tid må jeg riktignok beregne når jeg lager middag, for i stedet for å ha plass til fem kasseroller har jeg nå bare én effektiv plate. To, om kasserollene er små. I hverdagen har det uansett ikke så mye å si, og om jeg setter over potetene en halvtime før har ikke så mye å si. Jeg har som regel tid til det likevel.

Stekeovnen regulerer jeg enkelt med et spjeld, og jeg kan også bruke over- og undertrekket for å kjøre temperaturen i den retningen jeg ønsker. Det går fint! Litt mindre plass er det jo, sammenliknet med i den elektriske komfyren, men igjen handler det om å planlegge. Jeg må begynne litt før, og under stekeovnen er det et varmerom som kan holde varmt det som må vente til resten er klart når det trengs.

Fredagspizzaen ble stekt i vedkomfyren

Jeg elsker vedkomfyren vår

Rent ut sagt, så elsker jeg vedkomfyren vår. Den var verdt hver eneste krone, og har allerede vist seg langt mer funksjonabel enn jeg noensinne hadde sett for meg.

Varmer gjør den så absolutt, men det er heller ikke vanskelig å holde godt nok liv i den til matlaging uten at det må legges i så mye at svetten siler. Kjøkkenet er jo tross alt et arbeidsrom, og så langt har det jo de fleste dager vært et tosifret antall varmegrader utendørs når jeg har laget middag.

Fyringssesongen er med andre ord strukket ut litt lenger enn den normalt ville vært her hos oss. Med de nevnte strømprisene er det absolutt et pluss. Det betyr at vi kan bruke vedkomfyren i et lenger tidsrom uten at det går utover komforten. Jeg mener; når bikini er nødvendig arbeidsantrekk, da er det for varmt i kjøkkenet. Men, der er vi ikke.

Strømmen er dyr, men ved holder vi oss med selv på Fjellborg.

Få et tilbakeblikk på vedauken i 2016 HER.

Den ultimate testen har jeg imidlertid ikke satt vedkomfyren på ennå: Saftkokeren! Men bare vent til fingeren min er friskmeldt, så blir det vedfyrt saft også. Vær du sikker!

Bare begynnelsen

Ja, så som du sikkert skjønner, er vi veldig fornøyd med vedkomfyren vår. Det eneste som kunne gjort den bedre, hadde vært å ha detaljene i messing i stedet for krom. Messing er nemlig hva det går i ellers i kjøkkenet. Vi kontaktet et firma for å se på mulighetene for forgylling, men det er ikke alt her i verden som lar seg ordne med et like godt resultat. Det kan vi imidlertid leve med.

Da jeg kom hjem til Fjellborg hadde de begynt fyringssesongen

Det ble ikke helt som vi hadde tenkt, men det ble veldig bra likevel! Vi kan leve med en vedkomfyr uten vannmantel også. En vannmantel skal vi uansett få plassert. Det viktigste akkurat nå, er egentlig at vi slipper å gå vinteren i møte uten en vedfyrt ovn. Det var nemlig den store frykten litt tidligere i år.

Om du lurer på om vedkomfyr er noe jeg vil anbefale, så er svaret på det et absolutt ja! Skal du ha ny vedovn i hus, så er vedkomfyr virkelig noe å vurdere. Argumentene for er jo i alle fall på forsiden av alle landets nettaviser nærmest daglig. Før jeg runder av denne lovprisningen av et innlegg, så kan jeg til slutt opplyse om at vår vedkomfyr er en Rosetta fra La Nordica Extraflame. Den er kjøpt hos HR Maskin i Rakkestad, og de skal ha all mulig skryt for sin gode service!

Vedkomfyr

Endelig ble det vedkomfyr og endelig blir det kokkaffi på kalde morgener.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics