Birøkt

Biesesongen er på hell

Jeg syns ikke det er lenge siden jeg daglig gikk en tur om bigården for å se om biene våre hadde begynt å nyte sola etter en lang vinter. Nå er det imidlertid snart vinter igjen. I alle fall i bienes verden. Jeg, birøkteren, har allerede begynt å tenke på neste års biesesong.

Know how og know why

Alle birøktere har et driftsopplegg, en plan for hvordan de driver birøkten sin. For meg, som i innspurten av det som foreløpig bare er den andre biesesongen som birøkter, har det så langt handlet mye om å lære.

Birøkt: Buckfastbie på epleblomsttrekk biesesongen 2022

Som student lærte jeg et begrep jeg har tatt med meg inn i sjølbergingslivet også, nemlig know how og know why. Oversatt: Å vite hvordan og å vite hvorfor. Som birøkter har jeg i løpet av biesesongen merket at jeg har beveget meg mer i retning av å vite hvorfor. Altså; det handler ikke bare om å vite hvordan jeg gjør en oppgave, men også hvorfor.

Den oppdagelsen har gitt en god mestringsfølelse gjennom biesesongen. Ikke minst har det gjort det enklere for meg å som birøkter planlegge arbeidet mitt. Både for neste bigårdsbesøk, men også så smått nå for den neste biesesongen.

Biesesongen 2022

I år har jeg, sammen med en birøkterkollega, lagt mye vekt på dronningavl. Sammen har vi avlet fram dronninger som enten skal erstatte de eldre, eller også få sine egne bisamfunn.

For biene på Fjellborg, og vår bigård, har det innebåret en produksjon av fire avleggere. Altså fire bisamfunn som er laget av de allerede to eksisterende bikubene vi hadde. To av dem skal slås sammen med produksjonskubene for å få byttet ut de gamle dronningene, og to skal overvintres på egenhånd for å kunne bli selvstendige produksjonskuber i biesesongen 2023.

Avleggere i bigården biesesongen 2022

Kort og godt: I biesesongen 2022 har vi doblet størrelsen på bigården vår.

Biesesongen 2023

Hva da med biesesongen 2023? Den ligger fortsatt et godt stykke fram i tid. Likevel har jeg begynt å planlegge for den, for biesesongen er hektisk nok og da er det godt for alt som er klart på forhånd.

Dette gjelder særlig for utstyr, og mye av det kan klargjøres fra nå og videre gjennom høsten og vinteren. Jo mer jeg kan ha klart før biesesongen er i gang, jo mer fokus kan jeg legge på selve arbeidet når vi er i gang.

Så, hva er planen? Hva må gjøres?

Husbonden og jeg har snakket en del om det, for det er jo ikke bare å peise på; lage fler og mer. Hvor går grensen for antall bisamfunn vi kan håndtere innenfor de rammene vi har? Både økonomisk og tidsmessig. Hvor ønsker vi oss med birøkten?

Vi har selvsagt en del tanker rundt det og for å nå langsiktige mål, må vi ha noen mer kortsiktige delmål.

Dronningavl viste seg å overgå alle forventninger. Det er derfor noe jeg har lyst til å forsøke igjen. Jeg har også lært mye om avleggere denne biesesongen. Både om hva som har fungert og hva som ikke har fungert. Dronningavl krever nødvendigvis også noen avleggere, så dette er ferdigheter jeg søker å videreutvikle i biesesongen 2023.

Vil du vite mer om dronningavl?

Ta en titt HER og HER

Utvide bigården

Ikke minst ønsker vi å utvide bigården enda litt til. Da trengs flere bifolk og dermed også i første omgang flere avleggere. Etterspørselen etter honning fra biene på Fjellborg har hittil vært større enn tilbudet. Skal vi øke honningproduksjonen, må vi også se på mulighetene for å investere i litt mer utstyr for honningbehandling.

Nyrørt honning som tappes på glass for salg

Årets sommerhonning er klar

Se HER

Honningsalget vil finansiere én del, mens salg av avleggere til andre birøktere også vil gi et bidrag til utvidelse av driften. Som sertifisert birøkter har jeg lov til å selge bifolk innenfor gjeldende regelverk om salg og kjøp av bier.

En konkret plan for biesesongen 2023

Biesesongen 2023 vil med andre ord bli en sesong for videreutvikling av både ferdigheter og bigården, med sikte på å kunne lære enda mer. Prøve, finne ut av, … Kan vi for eksempel utvinne sortshonning med tiden? Jeg liker denne måten å undersøke naturen på. Lære om alt som ligger tilgjengelig rett for øynene på oss.

Mulighetene innenfor birøkt er mange. Vi har selvsagt en idé om hvilke vi vil snuse mer på, men det kan godt være at ønskene endrer seg etter hvert som vi lærer mer også.

Bistyrken øker stadig. Dronningens parringsutflukt var vellykket!

Én ting er i alle fall sikkert, og det er at vi både vil og må utvide bigården noe skal vi komme videre. Helt konkret er derfor planen for neste års biesesong å produsere hele åtte nye avleggere med dertilhørende nye dronninger. Halvparten av avleggerne planlegges solgt i biesesongen 2024. Da er vi forhåpentligvis ett skritt nærmere det utstyret for honningproduksjon som står øverst på ønskelista for å lette arbeidet noe og å kunne øke produksjonen ytterligere.

Et godt utgangspunkt

Ja, også får vi se, da, om Gud vil og helsa holder, som det heter seg. En plan er i alle fall et godt utgangspunkt, og så kan jeg jobbe etter den gjennom vinteren. Flere kasser må i hus, males og klargjøres før en ny biesesong. Det må også flere tavler med byggevoks. Og for å få tak i mer byggevoks, må jeg dessuten rense og smelte den voksen jeg har liggende etter inneværende biesesong også. For birøkteren er det alltid noe å henge fingrene i.

Men, aller først må jeg planlegge og gjennomføre årets siste slynging. Det nærmer seg med stormskritt tiden for det, og jeg er spent på hvor mye lynghonning biene har dratt inn, eller om det har vært for tørt på våre kanter til at lyngen har avgitt nok nektar så det monner.

Årets sommerhonning fra biene på Fjellborg biesesongen 2022

Det vil tiden vise, og vil du være sikker på å få med deg hva som skjer videre i bigården her på Fjellborg kan du legge igjen e-postadressen din under. Da får du varsel med én gang det publiseres nye innlegg her på Hverdagen på Fjellborg.

Vel …

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics