Utnyttelse

Budsjett: Sju tips i januar

Budsjett. Det høres jo så usigelig kjedelig ut? Men det funker! Det gjør faktisk alle de sju tipsene jeg deler i dette innlegget. Sju tips for å ta seg sammen i januar, rett og slett.

Smalhans etter raus desember

Januar er en måned som er litt smalhans for mange. Enten fordi det tvinger seg fram, eller også fordi man har et ønske om å ta seg litt sammen etter en litt i overkant raus desember.

Mitt aller første surdeigsbrød

Jeg vet ikke hvordan det er hjemme hos deg, men her hos oss er nok ikke desember den måneden det er enklest å ta gode valg for verken lommeboka eller kostholdet. Lettvinte løsninger i en hektisk hverdag i mørketid preget av kos? Host og kremt.

Nei, det er ikke budsjetter og nøysomhet som ligger lengst framme i pannebarken da. I alle fall ikke i matbutikken. Julepynt og den slags har vi mer enn nok av, så det er først og fremst i matboden og i kjøleskap og frysere det gir seg utslag.

Hva er realistisk?

Men hvordan skal man hente seg inn igjen? Finne tilbake til de gode vanene? Eller må du kanskje begynne helt fra begynnelsen?

Jeg er utdannet innen økonomi, og syns at det å dykke ned i tall, budsjetter og regnskap er utrolig morsomt. Derfor har jeg også litt lett for å få blod på tann på denne tiden av året, men det gjelder å være realistisk. Vi skal leve, og det skal funke i hverdagen.

Å tro at du skal kunne overleve på det du har i skapene i hele januarmåned uten å besøke butikken, for eksempel, er ikke realistisk uansett hvor fullt det er i skuffer og skap. Hva med melk? Brød? Agurk? Og å spare 50 % av lønninga? Hvor tok du det beløpet fra?

I matboden: Hermetiske pærer lagt på glass

Men hva er realistisk? Hva kan funke? Jeg har spikret sammen en liten liste:

1. Lag et budsjett

Pass på nå mens du har motivasjonen.

Det er mange måter å sette opp et budsjett på, og jeg kunne skrevet et eget innlegg bare om budsjetter.

Det viktigste er uansett at du finner ut 1) hva du får inn og 2) hva som går ut. Inntekt bør være høyere enn utgiftene, hvis ikke bør du se på hvilke utgifter du kan eliminere og justere og ikke bare på papiret.

2. Gå gjennom forbruket ditt

Når du først sitter der med budsjettet, så tenk gjennom forbruksvanene dine.

Handler du ferdigmat? Når og hvorfor henger antakelig sammen hvis du har en stresset hverdag. Er kafébesøk en nødvendighet akkurat nå?

Trenger du flere klær nå? Nye gardiner? Nye blomster? Eller kan du kanskje bytte med en venninne? Få noen avleggere? Helt enkelt bare vente?

Trenger jeg det virkelig? Spørsmålet er like aktuelt i januar som i desember.

Sjekk det ut HER

3. Gå gjennom skapene

Se der lå det en rull aluminiumsfolie, ja. Fire halvtomme tannkremtuber. En shampo du egentlig ikke liker.

Bruk det opp!

Gå gjennom skapene dine. Rydd opp og ikke fyll på før du har brukt det du har. Også den shampoen du ikke liker. På den måten får du slått to fluer i én smekk og får både et ryddigere hjem og noen kroner til overs.

4. Gå gjennom matlageret

Et vittig ledd i å ta tilbake nøysomheten etter jul, er å gå gjennom matlageret.

Ta utgangspunkt i det du har, planlegg måltidene ut fra det og fyll ikke på mer enn du trenger. Det innebærer også de godteriene du kun spiser når det er krise. De som vet, de vet. Pepsi Max er heller ikke en livsnødvendighet.

5. Ta tilbake lørdagsgodtet

Det henger tett sammen med punktet over, men også med nøysomhet. Vi har blitt fryktelig godt vant i vår tid, og søtsaker er ikke lenger noe ekstraordinært.

Forleden leate jeg en Evi Bøgenæs-bok utgitt i 1949, der heltinnes mor fortalte om et barndomsminne. Jeg tipper vi befinner oss omtrent i perioden 1915-1920 da de hadde fått to plater sjokolade og det «var mer enn nok til alle» i familien på fem. Jeg tror ikke produserte plater à 200 gram den gang.

Hverdagen på Fjellborg: Kaffe og bedehuskringle. Budsjett.
Gjærbakst er et godt alternativ til mye!

Også sier vi ikke mer om lørdagsgodtet i denne omgang, annet enn at det er en gylden mulighet til å kutte i matposten i budsjettet.

6. Planlegg

Nytt år, nye muligheter. Og nye bursdagsselskaper, bryllup, morsdager og andre anledninger hvor noen skal ha en gave.

Lag en oversikt. Et budsjett for gaver også, rett og slett. Hvem skal du gi en gave og når? Kanskje skal du til og med lage noen av gavene selv?

Å planlegge for gaver handler kanskje ikke så mye om å finne tilbake til en nøysom hverdag i januar, men det gir deg likevel trening i å planlegge. Unngå dyre siste liten-kjøp. Også har det den bonusen at du vil få følelsen av å være à jour og å ha oversikt, og det gir gjerne ytterligere motivasjon til videre innsats.

7. Budsjett er ikke alt – la det gå sport i det

Nest etter å lage et budsjett, så er kanskje dette det beste tipset jeg har å gi deg for å finne tilbake til – eller å lage – gode vaner: La det gå sport i det!

Hvor lite kan du egentlig bruke på mat på én måned? Hvor mye klarer du å redusere strømforbruket ditt sammenliknet med samme måned i fjor? De fleste kraftselskaper har apper hvor du kan følge med på forbruket fortløpende.

I hvor mange dager, uker eller til og med kanskje måneder kan du klare deg uten å kjøpe nye klær eller andre ting du egentlig ikke trenger?

Hvor langt kommer du egentlig for en 200-lapp i butikken? 500 kroner?

Konkurrerer du med deg selv, så blir det ekstra morsomt å innarbeide vanene. Selv på de dagene hvor det kanskje ikke er så enkelt.

Lag budsjett og tenk langsiktig

Også er det jo ikke dumt å tenke seg om to ganger for tiden. Vi vet hva vi hadde, vi vet hva vi har, og bare spådommer sier noe om framtiden. De spådommene er for tiden ikke fryktelig oppløftende. Ha det i bakhodet når du setter opp budsjettet ditt.

Kan hende er det like greit å se litt på vanene sine, først som sist. I beste fall tar vi uansett ikke skade av å ha redusert forbruket og plassert tanken om nøysomhet litt mer sentralt i systemet igjen.

Krisebløtkake med jøssingkrem pyntet med bringebær fra hagen. Budsjett
Forhåpentligvis blir vi ikke avhengig av erstatningsvarer igjen, men krisebløtkake er likevel godt!

Jeg håper uansett at lista over kan være til nytte og inspirasjon. Gode vaner kan forresten være så mangt.

Kanskje har du noen punkter å føye til lista for å hente seg litt inn igjen i januar? Del dem gjerne!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics