Tips og ideer

Planlegge grønnsakshagen – ti tips

Planlegge grønnsakshagen, ja. Og undertittelen burde egentlig være «med sunn fornuft». Det er lett å bli overveldet når man står foran frøhylla i butikken, ser på Instagram hva alle andre dyrker og siden på sine egne, kanskje ikke altfor grønne fingre. Hvor skal du begynne?

Planlegge grønnsakshagen

Planlegge grønnsakshagen: Ti tips

Planlegge grønnsakshagen. Det er jo så mye enklere sagt enn gjort, for hvor skal du begynne? Og våren er her allerede! I alle fall om vi ser på kalenderen. På Instagram har det vært frø i fuktig jord siden den første uka i januar, og her sitter du og vet kanskje ikke hvor du skal starte engang. Likevel har du så lyst, og vet du hva? Da syns jeg du skal gjøre det!

Du kan selvsagt velge å utsette det til neste år, men du vil sannsynligvis ikke ha kommet noe lenger til da. Så, hvorfor ikke like godt gjøre det i år? Skaffe deg den grønnsakshagen du ønsker. Eller de krukkene på verandaen, for den saks skyld. Når du skal planlegge grønnsakshagen, må det jo være din plan. Vet du likevel ikke riktig hvor du skal starte, så har jeg noen tips til deg her:

1. Skriv ønskeliste

Når du skal planlegge grønnsakshagen, så start med å skrive en ønskeliste. Hva har du lyst til å dyrke? Hva liker du å spise? Kan hende er det noe du synes ser spennende ut?

Du kan se på det å skrive ønskeliste som en slags idémyldring til grønnsakshagen din. Legg ingen begrensninger, verken hva gjelder tid, plass, vanskelighetsgrad eller mengder. Det er lov å drømme, ikke sant? Og skal drømmer nås, så må man starte et sted.

2. Hva liker du?

Men, det er klart; man kan ikke få alt på én gang. Når ønskelista er klar, må du begynne sorteringsjobben. Begynn med å se på hva du liker og hva dere spiser i din husholdning. Det er jo ingen vits i å dyrke sukkererter hvis alle er allergiske mot belgfrukter? Og selv om chili er stilig å se på, så er det kanskje ikke det du skal dyrke først om chili ikke er noe dere bruker masse av i matlagingen. Planlegg grønnsakshagen din etter det som faktisk blir spist!

Planlegge grønnsakshagen: Ti tips. Her fra drivhuset

Vi skal spise, ikke spare!

Les mer HER

3. Planlegge grønnsakshagen etter vanskelighetsgrad

Når du har klart å sortere ut fra ønskelista det som faktisk blir spist, er det lurt å se på om det er gjennomførbart.

Jeg elsker kaffe og drikker mengder. Det står absolutt på ønskelista over ting jeg skulle ønske jeg kunne være sjølberget på. Likevel er det ikke gjennomførbart. Først og fremst for klimaets skyld, men det er heller ikke alt som er like enkelt å dyrke. Når du skal planlegge grønnsakshagen, så planlegg etter hva som er mulig å få til for deg.

For all del: Alt går! Men ingen legger i vei på mila dersom de ikke engang klarer kilometeren. Ett skritt om gangen, og det gjelder også i grønnsakshagen.

Er du fersk, så velg deg ut en, to eller tre ting og start med det. Når du ser at det funker, så kan du utvide. Kanskje med nye sorter av samme art, nye grønnsaker, flere … Gjør det overkommelig fra start, så opplever du mestringsfølelse og finner lettere gleden ved arbeidet. (Ja, for det er faktisk litt arbeid med en grønnsakshage.)

4. Planlegg grønnsakshagen etter plass

Når jeg skriver grønnsakshagen, så kan det likevel være drivhuset, en pallekarm, krukker eller verandakasser. Poenget er uansett dyrkingen. Og, når du planlegger grønnsakshagen, så må planen være tilpasset deg. Dine preferanser, ferdigheter og ikke minst plass.

Du kan ønske å produsere alt i hele verden av mat selv, men du har ikke plass til alt. Se på lista di: Hva spiser vi? Hva kan jeg klare? Og av dette: Hva har jeg plass til?

Har du ikke plass til alt som du både spiser og har trua på at du kan få til å dyrke, så må du velge. Hva ønsker du deg mest?

I drivhuset

Er du i tvil om hvor mye plass noe tar, så les deg opp på det du ønsker å så. På frøpakkene står det alltid hvor mange planter én pakke rekker til, og hvor stor avstand det skal være mellom plantene. Denne produktinformasjonen finner du også hos nettbutikker som selger frø.

Får du plass til det du vil, tror du?

Frø og fryd – det er vår

Les innlegget HER

5. Tenk på hvor du bor

Når du har en plan for hva du vil dyrke, hva du har plass til og om det er gjennomførbart i forhold til vanskelighetsgrad, så er det også én ting til du bør ta hensyn til: Hvor du bor.

Landet vårt er langt, og det er store, klimatiske forskjeller fra syd til nord. Ikke minst er det forskjell fra kyst til innland, lavland eller fjell. Norge er delt inn i ulike klimasoner. Undersøk når du planlegger grønnsakshagen din hvilken du tilhører, og også om det er gjennomførbart å dyrke det du ønsker akkurat der.

6. Planlegge grønnsakshagen etter økonomi

Når du skal planlegge grønnsakshagen, kan det også være en idé å tenke litt på økonomien.

Det er i aller høyeste grad grenser for hvor mye fancy utstyr du trenger for å dyrke mat. Du kommer langt med dorullhylser og melkekartonger, og selv om det helt sikkert kan være kjekt å ha i visse fall, så er ikke plantelys og varmekabler et must i sjølbergingsbransjen, altså. Man tager hva man haver. Dog bør du ha jord. Og frø.

Frø kan du få i alle prisklasser. Syns du likevel at det blir dyrt, så kan du jo se litt på hva du må betale per kilo av det du ønsker å dyrke. Kan hende kan du presse kiloprisen ned for egen del ved å kjøpe en pakke frø i stedet, ikke sant?

Og enten du er fersk, viderekommen eller ekspert, så kan det også være lurt å ta med i regnestykket om du har råd til å tape de pengene du investerer i frø, jord og eventuelt annet utstyr. Det er ikke alle år alt går på skinner. Noe kan være selvforskyldt, annet fullstendig utenfor din kontroll.

I fjor ble det sørgelig lite å høste i drivhuset her på Fjellborg.

Se hva jeg ikke fikk til HER
Planlegge grønnsakshagen_ Ti tips

Nettopp dette kan også være en grunn til å begynne i det små om du er helt fersk grønnsaksdyrker. Om det går på selvfølelsen løs bare å få stenharde tomater, så blir det jo liksom ikke bedre av at du svidde av tusenlapper på grønnsakshageprosjektet i tillegg.

7. Sikre deg hjelp

Med mindre du ikke skal være hjemme hele sommeren, så kan det være lurt å alliere deg med noen som kan hjelpe deg med vanning, stell og kanskje til og med fortløpende høsting når du er bortreist.

Når du planlegger grønnsakshagen er det lett å være ivrig etter en lang vinter. Gjerne uten tanke for alt det morsomme sommeren har å by på omtrent samtidig som grønnsakshagen krever som mest. Begynn allerede nå å tenke på hvem som kan hjelpe deg når du selv ikke kan stelle grønnsakshagen din. Kanskje er det noen du kan hjelpe igjen?

8. Planlegge grønnsakshagen sammen med andre

Dette er kanskje ikke for alle, men det kan likevel være verdt å tenke over om du kan planlegge grønnsakshagen sammen med andre. En venn, nabo, kollega, familiemedlem?

I drivhuset

Ja, for det er jo ikke sikkert at du har plass til alt på lista di. Eller tid eller evne, for den saks skyld. Da kan det være en idé å gå sammen med andre som også ønsker seg en grønnsakshage. Kanskje kan dere dele på arbeidet? Én dyrker tomater og agurk, den andre poteter og mais, for eksempel. Og så kan dere dele på avlingene – og arbeidet. (Da har du jo også garantert noen som kan hjelpe deg med stell og vann når du selv er på ferie.)

Det er hyggelig å arbeide sammen med andre, og det kan være både hyggelig og nyttig å dra veksler på hverandres evner. Kanskje er også andelslandbruk noe for deg?

Hva er et småbruk?

Se HER

9. Hva trenger du?

Hva trenger du? Når dette spørsmålet stilles først som et punkt ni, lenge etter spørsmål om både hva du drømmer om og liker, så er det fordi at dette skal du ikke tenke på når du planlegger grønnsakshagen for første gang. Dette spørsmålet er først aktuelt når du allerede har opplevd mestring i grønnsakshagen og fått noe egendyrket i magen.

Jeg tar det likevel med på lista, for det er et spørsmål som kommer ganske naturlig når du først har fått dreisen på sjølberging – uansett skala. Da er det nemlig lett å få blod på tann!

Jeg har selv stått der. Med favnen full av sjøldyrkede tomater. Jeg har hatt basilikum og timian tilgjengelig, men litt løk hadde jo også gjort seg i tomatsausen? Og løk var det eneste jeg manglet for å ha 100 % ureist tomatsaus. Gjett hva jeg dyrket neste år! Mye vil ha mer.

Tidligere har jeg skrevet et innlegg om hva vi er sjølberget på her på Fjellborg.

Du finner innlegget HER

10. Vær realistisk

Mye vil ha mer, ja, og det er ikke vanskelig å bli inspirert når man først har opplevd mestring. Så er jeg da også opptatt av at når du planlegger grønnsakshagen, så skal du være realistisk. Tenk på hva som er mulig og gjør dét. Siden kan du fortsette med det som synes umulig, før du til sist kan hende klarer det som er utrulig.

Ikke gap over for mye med og på én gang. Du blir ikke sjølberget over natten. Gi det tid. Sammenlikne deg ikke med andre, men med deg selv. Tilpass til din hverdag, dine muligheter og ditt nivå av kunnskap. Og det gjelder med grønnsakshagen som med alt annet: Øvelse gjør mester.

Kanskje aller viktigst, så skal du ha det gøy! Å ha en grønnsakshage er nokså mye arbeid, men det kan og skal likevel være gøy. Ja, for det er gøy når du får det til og gror din egen mat. Jeg kan garantere deg at du aldri har smakt maken!

Planlegge grønnsakshagen: Ti tips. I drivhuset: Basilikum

Lykke til

Jeg håper de ti tipsene over vil kunne være til nytte og hjelp for deg som skal planlegge grønnsakshagen, enten du er på førstereis eller kanskje bare er ute etter inspirasjon og innspill.

Jeg er helt sikker på at du vil lykkes! Kanskje ikke med alt, alltid, men alltid med noe. Sånn er det for oss alle. Kan hende er det vår egen utilstrekkelighet som stikker kjepper i hjula for oss, og det kan vi alltids gjøre noe med. Enten ved å tilrettelegge bedre for å kunne legge ned tilstrekkelig med tid og arbeid i grønnsakshagen eller også ved å tilegne oss mer kunnskap for å få det til. Ofte er det naturen selv som gjør det vanskelig å høste særlig til avlinger. Det er mye som skal klaffe som vi ikke alltid rår med, være seg lys og temperaturer, eller helt andre ting.

Tomater fra drivhuset. Inspirasjon til sjølberging

Det viktigste er uansett at du ikke gir opp! At du prøver igjen og igjen. Og er nysgjerrig! Det er nesten like viktig å ha nysgjerrighet som frø når du planlegger grønnsakshagen din. Nysgjerrigheten utvikler, og sammen med en liten porsjon stahet og en god dose tålmodighet, så skal du se at du får til det utrulige.

Jeg har trua på deg – lykke til!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics