Søndagsrabarbrakake
Søndagsrabarbrakake er denne ukas godbit i Prosjekt Henriette. En enkel og smakfull oppskrift å prøve uansett ukedag.
Rabarbrahøst
Vi skriver august. Det betyr at mange som høstet tidlig kanskje har fått en ny runde med rabarbra i hagen. Eller, kanskje er det hos deg som hos oss, at rabarbraen har vokst sent i år.
Uansett så har jeg i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok funnet en oppskrift med rabarbra som er verdt å prøve om du har en bunt til overs. Søndagsrabarbrakake, heter den, og den kan anbefales av opptil flere jeg kjenner.
Jeg serverte den sist søndag, og heldigvis for meg hadde vi flere kaffegjester og enda noen til å gi restene til. Det viste seg nemlig at oppskriften var raus i sine beregninger! Om du velger å prøve denne, vil jeg derfor anbefale deg å halvere oppskriften med mindre du ikke skal servere den i et større middagsselskap hvor hele middagsserviset tas i bruk.
Prosjekt Henriette har bydd på mer rabarbrakake.
Du finner den HER
Men nå er du kanskje nysgjerrig på oppskriften? Den kommer her:
Søndagsrabarbrakake
Du trenger
2 kg. rabarbrastilker
½ kg. sukker
1 teskje vaniljepulver
½ l. fløte
¼ l. melk
20 gr. potetesmel
6 egg
125 gr. sukker
Slik lager du søndagsrabarbrakake
Stilkene renses og skjæres op, ikke for smått, legges i emaljert gryte lagvis med sukkeret (½ kg.). Kokes nettop møre. Tas op med hulslev og legge i en omelettform. Fløten, melken og potetesmelet vispes koldt sammen, gis et opkok, helles i eggeplommene, som er vispet ¼ time med 125 gr. sukker; alt has tilbake i gryten, gis såvidt et opkok, – rør hele tiden. Tas av ilden og de stivpiskede hviter røres forsiktig i. Kremen helles over rabarbraen i formen, denne settes i varm ovn; stekes lys gulbrun. Saften fra rabarbraen kan siles, og i ½ liter saft opløses 8 plater gelatin; denne gelé helles over, når kaken er kold, eller kaken kan pyntes med stivpisket fløte. Saften jevnes da med en teskje potetesmel og serveres til kaken.
Jeg stekte kaken ved 180° i ca 20 minutter og gikk for gelé på kaken-varianten.
Bra rabarbra
Da jeg først skulle lage søndagsrabarbrakake, så var det en kake jeg hadde litt vanskelig for å se ferdig for meg. Det gjorde også at jeg ble tatt litt på senga av mengden kake, men det er enkelt å justere for senere anledninger med en halvering.
Kaka var i alle fall god! Den var ikke for søt, og kremen var deilig luftig og mild. Dog ville jeg nok aller helst servert søndagsrabarbrakake som dessert og ikke ren kaffekake. Til kaffen alene savnet jeg liksom noe attåt. En kransekakebit, kanskje?
Jeg er imidlertid ikke i tvil: Denne oppskriften får bli med videre i rabarbrarepertoaret mitt!
Adoptere den gjerne du også, om du er glad i rabarbra og kake.
Har du ikke rabarbra selv? Kanskje noen du kjenner har?
Les om matadopsjon HER
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: