Prosjekt Henriette

Russiske biffkaker til middag

I helgen serverte jeg russiske biffkaker til middag. Ungene var skeptiske, men da maten kom på bordet sa de bare «å, var det dette?«

Hva skal vi ha til middag?

Det er det evige spørsmålet. Hva skal vi ha til middag? Jeg har ikke før svart den ene før den neste spør.

«Russiske biffkaker», kunne jeg informere om på lørdag. «Hæ? Hva er det?»

Veslekæll og veslebonden oppfattet raskt at Henriette Schønberg Erken hadde en finger med i middagsplanleggingen. Står det noe på menyen de aldri har hørt om før, er det tid for Prosjekt Henriette. Barndomsminnene sine, det!

Men hva er egentlig russiske biffkaker? Vi tar en titt på oppskriften, så får du kanskje en anelse. Oppskriften er, selvsagt, hentet direkte fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:

Biffkaker, russiske

Du trenger

750 gr. kjøtt
100 gr. flesk
1 spiseskje hakkede agurker
ca. 4 dcl. melk
1 skje potetesmel
salt
pepper
løk
agurk
100 gr. fett

Slik lager du biffkaker, russiske

Det opskårne kjøtt males 4 ganger, tilsettes flesket, som er skåret i små terninger, og den hakkede agurk. Melken spedes i litt efter litt; tilsist has potetesmel og krydderiene i. Dannes til runde, litt store, ikke for tykke biffkaker, som stekes i smør eller fett ved hurtig varme. Løk og agurk skjæres i skiver, stekes i smør eller fett og legges op på biffen. Serveres med grønnsakestuing, salat eller stekte tomater.

Middag, Prosjekt Henriette

Hamburger, jo!

Serveringsmulighetene til de russiske biffkakene var, i følge oppskriften flere. Med barn til bords gikk jeg for varianten med salat og tok med retten fra 1932 inn i 2024. Jeg serverte biffkakene rett og slett som hamburger!

Russiske biffkaker i Prosjekt Henriette

«Hæ? Er det hamburger!» Ungene gjorde store øyne da maten stod på bordet, og jeg presenterte de russiske biffkakene.

Ungene har vendt seg til mye rart gjennom Prosjekt Henriette.

Husker du DENNE?

Med stekt løk og agurk, som i oppskriften, salat og (ustekte) tomater. Hamburgerbrød, selvfølgelig, og ureiste poteter skåret i båter og ovnsbakt ved siden av.

Ingen sa noe, bare gaflet nedpå. Biffkarbonadene forsvant som varmt hvetebrød, og selv den mest observante av ungene var for opptatt av å spise til å legge merke til den hakkede agurken som var lurt inn i kjøttet. De russiske biffkakene gjorde rett og slett suksess!

De blir definitivt med videre i middagslistene her på Fjellborg! Enten servert som hamburgere, som her, eller også til smørbrød når vi skal ha noe lett, men enkelt. Ja, for det var slettes ikke noe hokus pokus, dette, til tross for at de var laget helt fra bunnen.

Russiske biffkaker i Prosjekt Henriette

Nå var det ingen som orket dessert etter biffkakene, men skulle jeg valgt en …

… hadde det nok blitt DENNE

Så joda, Henriette Schønberg Erken leverte denne gangen også. Enstemmig vedtatt! Prøv dem, da vel? (Og bruk for all del kjøttdeig, mye enklere enn kjøtt du maler selv.)

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics