Russiske biffkaker til middag
I helgen serverte jeg russiske biffkaker til middag. Ungene var skeptiske, men da maten kom på bordet sa de bare «å, var det dette?«
Hva skal vi ha til middag?
Det er det evige spørsmålet. Hva skal vi ha til middag? Jeg har ikke før svart den ene før den neste spør.
«Russiske biffkaker», kunne jeg informere om på lørdag. «Hæ? Hva er det?»
Veslekæll og veslebonden oppfattet raskt at Henriette Schønberg Erken hadde en finger med i middagsplanleggingen. Står det noe på menyen de aldri har hørt om før, er det tid for Prosjekt Henriette. Barndomsminnene sine, det!
Men hva er egentlig russiske biffkaker? Vi tar en titt på oppskriften, så får du kanskje en anelse. Oppskriften er, selvsagt, hentet direkte fra Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:
Biffkaker, russiske
Du trenger
750 gr. kjøtt
100 gr. flesk
1 spiseskje hakkede agurker
ca. 4 dcl. melk
1 skje potetesmel
salt
pepper
løk
agurk
100 gr. fett
Slik lager du biffkaker, russiske
Det opskårne kjøtt males 4 ganger, tilsettes flesket, som er skåret i små terninger, og den hakkede agurk. Melken spedes i litt efter litt; tilsist has potetesmel og krydderiene i. Dannes til runde, litt store, ikke for tykke biffkaker, som stekes i smør eller fett ved hurtig varme. Løk og agurk skjæres i skiver, stekes i smør eller fett og legges op på biffen. Serveres med grønnsakestuing, salat eller stekte tomater.
Hamburger, jo!
Serveringsmulighetene til de russiske biffkakene var, i følge oppskriften flere. Med barn til bords gikk jeg for varianten med salat og tok med retten fra 1932 inn i 2024. Jeg serverte biffkakene rett og slett som hamburger!
«Hæ? Er det hamburger!» Ungene gjorde store øyne da maten stod på bordet, og jeg presenterte de russiske biffkakene.
Ungene har vendt seg til mye rart gjennom Prosjekt Henriette.
Husker du DENNE?
Med stekt løk og agurk, som i oppskriften, salat og (ustekte) tomater. Hamburgerbrød, selvfølgelig, og ureiste poteter skåret i båter og ovnsbakt ved siden av.
Ingen sa noe, bare gaflet nedpå. Biffkarbonadene forsvant som varmt hvetebrød, og selv den mest observante av ungene var for opptatt av å spise til å legge merke til den hakkede agurken som var lurt inn i kjøttet. De russiske biffkakene gjorde rett og slett suksess!
De blir definitivt med videre i middagslistene her på Fjellborg! Enten servert som hamburgere, som her, eller også til smørbrød når vi skal ha noe lett, men enkelt. Ja, for det var slettes ikke noe hokus pokus, dette, til tross for at de var laget helt fra bunnen.
Nå var det ingen som orket dessert etter biffkakene, men skulle jeg valgt en …
… hadde det nok blitt DENNE
Så joda, Henriette Schønberg Erken leverte denne gangen også. Enstemmig vedtatt! Prøv dem, da vel? (Og bruk for all del kjøttdeig, mye enklere enn kjøtt du maler selv.)
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg