Kylling i cocotte med en vri
Kylling i cocotte burde i følge husbonden være med i en kokebok, for så godt var det, mente han. Det beviser vel i grunnen bare det jeg har ment en god stund: Stor Kokebok har fortsatt livets rett.
Kylling i cocotte
Om kylling i cocotte blir husbondens nye livrett er jeg usikker på, men jammen skal jeg gi ham rett i at det var godt. Kyllingen ble saftig, mør, og full av smak.
Kylling er ikke noe vi spiser veldig ofte er hos oss. Ikke for at det ikke er godt, for det smaker jo aldeles nydelig! Nei, det handler mer om at vi ofte heller spiser høns når vi spiser fjørfe, for det har vi jo. Også svin …
Vi har stadig vekk kyllinger på Fjellborg, men ikke til middag.
Se på DISSE
Da er det jo desto morsommere når det blir så godt og smakfullt når vi først spiser det, slik som kylling i cocotte ble.
Man tager hva man haver
Hva er imidlertid dette cocotte som vi skal bruke? Cocotte er fransk for kasserolle.
Vi har mer enn nok av kasseroller her på Fjellborg, men jeg valgte likevel å finne fram römertopfen min.
Ut fra oppskriften fant jeg ut at den var vel så god som en cocotte. Ja, tar vi utviklingen i kjøkkenutstyr fra 1932 til dags dato med i betraktningen, så var jeg antakelig ikke så langt unna heller. Selv på kasserollefronten skjer det litt på 91 år!
Kylling i cocotte med en vri
En vri jeg også gjorde, var å tilsette appelsinjuice. Originaloppskriften til Schønberg Erken sier at retten kan tilsettes «1 à 2 dcl. kalvekraft, hvis stuingen er for tykk».
Jeg valgte appelsinjuice i stedet. Først og fremst hadde jeg ikke kalvekraft tilgjengelig, men også var det et innfall av påskestemning som grep meg. Vi spiste nemlig kylling i cocotte i påsken, og da syns jeg godt at appelsinjuice kunne gjøre sammen nytte.
Det var ikke en dårlig idé, kan jeg røpe. Det gav en ekstra frisk smak til kyllingretten som jeg neppe tror at kalvekraften hadde gitt. Nå kan vi jo godt ta en diskusjon på hvorvidt Henriette var ute etter en frisk smak eller ei, men en oppskrift er ikke annet enn en veiledning. Derfra må man tage hva man haver og gjøre det beste ut av det.
Kan man koke kalkun?
Det finner du ut HER
Kylling i cocotte-konklusjon
Kylling i cocotte var veldig, veldig godt. Såpass godt at det blir vanskelig å prøve noe nytt neste gang jeg har kyllingkjøtt tilgjengelig. Antakelig vil vi bare ha mer kylling i cocotte.
Det var smaken, saftigheten, mørheten, enkelheten; retten hadde liksom alt.
Jeg serverte kylling i cocotte med fløtegratinerte poteter ved siden av, og det var heller ikke galt.
Neste uke skal jeg presentere en ny dessert i Prosjekt Henriette, og den kunne godt vært servert etter kylling i cocotte også. Følg med, følg med!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: