Gulasj for kalde høstdager
Denne uka lagde jeg Gulasj fra Stor Kokebok i Prosjekt Henriette. En nydelig rett for kalde høstdager. Les videre for oppskrift og dom.
Høst og ruskevær
Jeg hadde akkurat levert veslebror i barnehagen og satt meg i bilen igjen. Ute blåste det og regnet falt i den retningen vinden ville det. I det jeg kjørte hjemover falt tankene på kakao, pledd og fyr i ovnen.
I sånt ruskevær får jeg også lyst på noe som varmer riktig godt til middag. Jeg er ikke spesielt glad i supper til middag, men akkurat denne dagen fikk jeg lyst til å gjøre et varmende unntak.
Som tenkt, så gjort. Da middagen skulle lages, slo jeg opp i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok og fant retten jeg søkte: Gulasj!
Retten har sin opprinnelse i Ungarn, men hadde etter alle solemerker nådd også Norge allerede i 1932. Her er oppskriften slik den er gjengitt i Stor Kokebok:
Gulasj
Du trenger
1 ½ kg. oksekjøtt
125 gr. flesk
100 gr. løk
salt
paprika
½ kg. tomater
3 dcl. vann
½ kg poteter
Slik lager du gulasj
Flesket skjæres op og legges i varm panne eller gryte; i fettet brunes nu kjøttet, som er skåret op i små firkanter, samt den grovhakkede løk. Når dette har fått en pen brun farve, tilsettes krydderier, se avskrelte, opskårne tomater samt 1 dcl. vann; småtrekker under lokk 1 ½ time. Nu tilsettes de smått opskårne poteter og resten av vannet, og kokingen fortsettes til det har jevnet sig. Rør ofte i gryten.
Jeg brukte 1 ts salt og 2 ts paprika. Av «tilsettes krydderier» trakk jeg den slutningen at det var paprikapulver det i oppskriften var snakk om. For å skrelle tomater, skjærer du et kryss i tomaten og legger den et par minutter i kokende vann før du tar den opp og drar av skallet.
Husbondens favoritt
Husbonden ble særlig glad da han kjente duften av gulasj møte ham i døra den ettermiddagen. Han er veldig glad i gulasj!
Og det må jeg si, at jeg syns at Gulasj laget på Henriettes vis var den beste varianten jeg har smakt av retten så langt. Akkurat passe mild og fyldig. Vi kunne nok godt tilsatt mer poteter for å balansere litt for mengden kjøtt, men det er jo også en smakssak.
Trenger du flere middagstips? Prøv husmoras hønsefrikassé.
Du finner den HER
Oppskriften var akkurat nok til å mette vår familie på fem, og da hver gikk til sine aktiviteter etter middag den dagen, var det med fornyet varme i kroppen og godt med energi. Det var akkurat det vi trengte en høstdag med surt ruskevær.
Hvis du enda ikke er overbevist om at gulasj er tingen, så kan jeg også legge til at dette var en veldig lettvint rett å lage. Lite innsats for god mat, rett og slett, laget fra bunnen av. Kjør gulasj!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
2 Comments
Pingback:
Pingback: