Prosjekt Henriette

Gulasj for kalde høstdager

Denne uka lagde jeg Gulasj fra Stor Kokebok i Prosjekt Henriette. En nydelig rett for kalde høstdager. Les videre for oppskrift og dom.

Høst og ruskevær

Jeg hadde akkurat levert veslebror i barnehagen og satt meg i bilen igjen. Ute blåste det og regnet falt i den retningen vinden ville det. I det jeg kjørte hjemover falt tankene på kakao, pledd og fyr i ovnen.

Prosjekt Henriette Schønberg Erken: Gulasj fra Stor Kokebok

I sånt ruskevær får jeg også lyst på noe som varmer riktig godt til middag. Jeg er ikke spesielt glad i supper til middag, men akkurat denne dagen fikk jeg lyst til å gjøre et varmende unntak.

Som tenkt, så gjort. Da middagen skulle lages, slo jeg opp i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok og fant retten jeg søkte: Gulasj!

Retten har sin opprinnelse i Ungarn, men hadde etter alle solemerker nådd også Norge allerede i 1932. Her er oppskriften slik den er gjengitt i Stor Kokebok:

Gulasj

Du trenger

1 ½ kg. oksekjøtt
125 gr. flesk
100 gr. løk
salt
paprika
½ kg. tomater
3 dcl. vann
½ kg poteter

Slik lager du gulasj

Flesket skjæres op og legges i varm panne eller gryte; i fettet brunes nu kjøttet, som er skåret op i små firkanter, samt den grovhakkede løk. Når dette har fått en pen brun farve, tilsettes krydderier, se avskrelte, opskårne tomater samt 1 dcl. vann; småtrekker under lokk 1 ½ time. Nu tilsettes de smått opskårne poteter og resten av vannet, og kokingen fortsettes til det har jevnet sig. Rør ofte i gryten.

Jeg brukte 1 ts salt og 2 ts paprika. Av «tilsettes krydderier» trakk jeg den slutningen at det var paprikapulver det i oppskriften var snakk om. For å skrelle tomater, skjærer du et kryss i tomaten og legger den et par minutter i kokende vann før du tar den opp og drar av skallet.

Husbondens favoritt

Husbonden ble særlig glad da han kjente duften av gulasj møte ham i døra den ettermiddagen. Han er veldig glad i gulasj!

Og det må jeg si, at jeg syns at Gulasj laget på Henriettes vis var den beste varianten jeg har smakt av retten så langt. Akkurat passe mild og fyldig. Vi kunne nok godt tilsatt mer poteter for å balansere litt for mengden kjøtt, men det er jo også en smakssak.

Trenger du flere middagstips? Prøv husmoras hønsefrikassé.

Du finner den HER

Oppskriften var akkurat nok til å mette vår familie på fem, og da hver gikk til sine aktiviteter etter middag den dagen, var det med fornyet varme i kroppen og godt med energi. Det var akkurat det vi trengte en høstdag med surt ruskevær.

Hvis du enda ikke er overbevist om at gulasj er tingen, så kan jeg også legge til at dette var en veldig lettvint rett å lage. Lite innsats for god mat, rett og slett, laget fra bunnen av. Kjør gulasj!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics