Tante Borghilds sjokoladekake
Tante Borghilds sjokoladekake har blitt en favoritt på kakebordet her på Fjellborg. Jeg baker den fri for melk, og selv om den er fyldig og god er den likevel ikke mektig. Oppskriften får du her:
Sjokoladekake må man ha!
Jeg tror aldri jeg har invitert til selskap uten å ha ei sjokoladekake på kakebordet. Det har bare blitt sånn. Ikke minst fordi jeg er mamma.
Så er det da også ungene som stort sett har forsynt seg av den, og det meste har siden gått i fryseren. Men, det var før. Nå er det aldri noe igjen til fryseren lenger, og de dagene vi er litt fysne. Hva har jeg gjort?
Noen kakebord gjør større inntrykk enn andre.
DETTE var et slikt
Jo, det skal jeg si deg! Jeg har begynt å bake tante Borghilds sjokoladekake, puttet i en sjokoladekrem jeg fant i bestemors kokebok – og gjort hele smæla melkefri! Og den er så god!
Hun var ikke min tante, tante Borghild, men det er det som er så morsomt i bestemors kokebok: De aller fleste oppskriftene har navn etter hvis kokebok de er skrevet av. Tante Borghilds sjokoladekake kommer følgelig fra tante Borghild.
Tante Borghilds sjokoladekake i melkefri variant
Når jeg nå gjengir tante Borghilds sjokoladekake med deg her, så får du den melkefri varianten. For det første så gjør det jo at kaka er trygg å spise også for de som er allergisk mot melkeprotein eller også laktose.
Jeg har laget sjokoladekake slik Henriette Schønberg Erken lagde det i 1932.
Se HER
Dessuten gjør nok det at kaken er melkefri sitt til at den ikke oppleves så mektig som sjokoladekaker gjerne kan være. Jeg tror kanskje det er hemmeligheten bak at også de voksne liker denne veldig godt: Den er ikke for mektig, og dermed glir den fint ned etter alle voksenkakene.
Så, la oss bake!
Tante Borghilds sjokoladekake
Du trenger
50 g kakao
135 g sukker
3 dl havredrikk
175 g melkefri margarin
180 g sukker
1 ss vaniljesukker
3 egg
300 g hvetemel
1 ss (stor) bakepulver
Til sjokoladekremen trenger du
200 g smeltet melkefri margarin
100 g melkefri sjokolade (Coop har en god variant)
200 g melis
4 ts vaniljesukker
2 dl Gryr matfløyel, pisket til krem
Vil du absolutt lage med melk, bruker du melk i stedet for havredrikk og erstatter Gryr matfløyel med vanlig kremfløte.
Slik lager du tante Borghilds sjokoladekake
Bland kakao, 135 g sukker og havredrikk. Kok det opp, og la det avkjøle helt.
Rør smør, sukker og vaniljesukker hvitt. Ha i ett egg ad gangen og rør godt. Sikt å melk og bakepulver. Ha i den kalde kakaoen.
Full røren i en smurt form, rund (Ø22) eller stor, avlang. Stekes på 180°C i ¾-1 time.
Lag sjokoladekremen slik:
Tilsett sjokoladen i den smeltede margarinen og rør til en jevn krem. Sikt på melis og vaniljesukker og rør godt inn. Når alt er avkjølt has den stivpiskede kremen i.
Skjær tante Borghilds sjokoladekake i to, og ha en to, tre solide klatter med sjokoladekrem mellom lagene. Resten smøres på toppen av og rundt kaken. Pynt med for eksempel friske jordbær, nonstop, seigmenn, revet sjokolade, strøssel eller hva enn fantasien frister deg til.
Velbekomme
Med kaka på fat er det bare å sette over kaffen og å blande opp saft. Ja, også å invitere noen over til å spise, selvsagt.
Kaka du ser på bildene serverte jeg i husbondens bursdagsselskap på mandag. Ikke en smule er tilbake. Veslebror fikk med seg det siste stykket i bursdagsboksen sin da vi feiret bestemors dag et par dager senere, og borte var den.
Tante Borghilds sjokoladekake passer til alle anledninger, og ikke bare bursdag. Lørdagskvelden så vel som bryllup også. Hva med til 17.mai-festen?
En annen god sjokoladekake til festen?
Det finner du HER
Lykke til med baksten!
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
2 Comments
Pingback:
Pingback: