Jul på Fjellborg

Advent og forberedelser

På søndag er det første advent, og da begynner det liksom å bli lov å kjenne på julestemningen, syns jeg. Og med snøen som kom i går, ble det enda litt lettere å komme i rette humør for advent og rengjøring.

Forberedelsene er i gang

Advent på kjøkkenet

Vi bruker jo store deler av desember på å moralisere for hverandre hva vi må og ikke må. Jeg er ikke så opptatt av hva andre syns jeg bør og skal, men for egen del liker jeg å gå den første adventshelgen i møte med et godt utgangspunkt.

Det betyr at jeg denne uka pusler rundt i husets mange rom med vaskebøtta, skurefilla og en eim av såpe. Vegger og tak får være så rene eller skitne de er, men alle andre overflater får en god runde med kluten. Det blir liksom så mye hyggeligere å sette opp adventsbelysning og gjøre det adventskoselig hjemme hvis det er rent i bunnen.

Det er dessuten nok av aktiviteter i desember som lager bøss og støv, så det er jo fint om det er minimalt det kan blande seg med når det først kommer. Granbar, mel, nelliker og hyssingstumper. Feiekosten står heldigvis lett tilgjengelig. Men, så skal det jo også synes i huset at vi steller i stand til jul!

Vi holder på advent

Ja, for på Fjellborg er det ennå lenge til jula kommer på ordentlig. Vi holder på de gamle tradisjonene og har vår adventstid før jula kommer i hus.

Espresso

For dét er det flere årsaker. For det første så er jeg jo, tross mine ikke mer enn 35 år, av den gamle skolen. Først advent og dernest jul. Sånn er det. Men også vil jeg ha noe å glede meg til. Om jeg skal begynne jula allerede til første søndag i advent, så er jo halve «glede seg» borte.

Dessuten kommer jeg til å være så lei nisser og engler før jula ringes inn, at jeg kommer til å ergre meg over dem gjennom hele juleferien, og dét vil jeg ikke. Jeg syns at julepynt er utrolig hyggelig og stemningsskapende, men jeg syns også at for mye av det gode blir rot. I alle fall når hverdagen er der, og det er den jo faktisk helt fram til lille julaften.

Glede seg til jul

Nei, da er det bedre, syns jeg, å glede seg til nettopp lille julaften når julepynten kommer fram. Så får den heller stå et godt stykke ut i januar. Det er jo like mørkt da som nå, om det er lyset vi ønsker oss.

Men, at vi holder på tradisjonen med advent, betyr jo ikke et hus klinisk rensket for pynt og førjulsstemning. Dog er det først og fremst naturen som får komme inn. Granbar er selvsagt, og også litt fin, grønn mose. Akkurat nok til å skape stemning. Minne oss på det vakre utenfor når det er så mørkt at vi ikke ser det.

Adventslys i vinduet må til når det er advent

Og lys. I hver krik og krok. Adventsstjerner i vinduene, adventslyst på bordet, og kalenderlyset som gir oss bedre og bedre tid jo lenger ut i desember vi kommer. Ikke sjelden viser lyset 16.desember selv når juletreet står i stua den 23. Men lys er det!

Småhektisk advent

Jeg liker advent. Jeg liker juleforberedelsene. En litt sånn småhektisk desember slik jeg husker den fra barndommen, da alt skulle være på stell. Ja, forresten, om det var på stell husker jeg ikke så sikkert, og jeg er skråsikker på at det ikke er helt på stell her heller, når julen ringes inn.

Men det er noe med å la julefreden virkelig senke seg når den først kommer. Ligge så godt an i ruta at juleferien for familien blir juleferie også for meg; kone, mor og husmor.

Så er det kanskje ikke så viktig med nypusset sølv, men likevel er det hyggelig å sette seg til bords julekvelden og de andre juledagene og vite at man har gjort det man kunne for at det skulle være pent og hyggelig. Å senke skuldrene og legge fokuset på det jula faktisk handler om.

Desember på rette vis

Ja, for advent betyr jo at vi venter på Ham som skal komme. Jesus, som er hele grunnen for at vi feirer jul. Jeg ser mange spøke med at det er nettopp Jesus som kommer i jula, og ikke Mattilsynet, og det er jo sant det. Men jeg vet neimen ikke om jula hadde opplevdes som den gode, gamle, om det ikke hadde vært for styret og den hektiske aktiviteten i forkant.

Advent skal brukes til juleforberedelser

Det skal være en støvsky av mel på kjøkkenet, litt sølt nellik på en kjøkkenbenk. Minst ett par sokker bør ha pepperkakedeig under seg, og rullene med gavepapir hører liksom hjemme på kjøkkenbordet i desember. En mamma skal minne familien på at vi også vil ha noen julekaker igjen til annendag, og far skal ut i stigen for å henge opp julenek.

Og samtidig skal det dufte av kongerøkelse og klementiner, mens den ene artisten etter den andre lirer av seg de samme sangene i forskjellig innpakning i Juleradioen. Desember og advent er tiden når det er masse å gjøre, men koselig å gjøre det. Og julepynten går ingen vei, der den står og venter på kottet.

Jeg tar det nå

Heller ikke hybelkaninene stikker av om jeg lar dem være, men så var det noe med det utgangspunktet igjen, da. Og jeg tar det nå til advent, så kan jeg heller ta litt lettere på det uka før jul om jeg er flink til å vedlikeholde i mellomtiden. Så joda, it’s beginning to look a lot like advent. Og jeg gleder meg veldig til å finne fram kassa med adventspynt og -lys på fredag, for da skjer det! Resten av helga er nemlig fylt med hyggelige aktiviteter for hele familien, så litt jukser vi.

Det er så koselig å ha denne utsikten fra kjøkkenvinduet, til juletreet, når det er advent

Hva med deg? Er det rett på jula første søndag i advent, eller gjør du som oss og bier litt?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics