Husmorhverdag

Rydde i fryserene – ukas prosjekt

Om en uke skal vi slakte grisene våre. Da skal nærmere 80 kg kjøtt i fryseren. Det betyr at nå må jeg rydde i fryserene.

Ikke en, ikke to, ikke …

Du har kanskje gjettet det for lenge siden, men vi klarer oss ikke med én fryser her på Fjellborg. Faktisk har vi hele seks stykker! Tre frysekister, eller dypfrysere om du vil, to fryseskap og én fryser i kombiskapet.

Det varierer litt gjennom året hvor mange av dem som er i bruk. Flest står på sommerstid, faktisk, i bærsesongen. Særlig bringebær høster vi masse av, men  det er verken tid til eller interessant å stå på kjøkkenet og safte og sylte i slutten av juli. Alt vi høster av bær går rett i fryseren, og så tar jeg alt på én gang siden, når bærsesongen er over og hverdagen mindre hektisk.

Det er på tide å rydde i fryserene, en uke før slakt

Det siste der er forresten en sannhet med modifikasjoner, for det er jo ikke rent lite å gjøre på høsten heller. Men, noe roligere er det i alle fall. Dessuten bruker jeg heller en regnværsdag til saftkoking enn en solrik sommerdag.

På tide å rydde i fryserene

Nå er det uansett på tide å få det gjort. Neste uke begynner slakta, og det betyr at fryseboksene vil ikke romme så lite som nå før på denne tiden neste år. Bedre tidspunkt finnes ikke for å rydde i fryserene og få de tint av.

Rydde i fryserene og få av rømt, tint av

Uka rett før slakt er dessuten et godt tidspunkt å rydde i fryserne på ikke minst fordi det kan være at det ligger gjemt noe godt til grisene nedi der. Vi er absolutt flinke til å spise opp maten her på Fjellborg, men ufeilbarlig er vi ikke. Rester av ei gammal kransekake som var blitt litt for tørr går til grisen. Litt godt skal de ha før det smeller. En klatt potetstappe jeg hadde spart; den er fortsatt spiselig for oss, men jeg velger å være litt raus. Den kastes jo uansett ikke, den bare … blir til bacon.

Flere frysere reduserer matsvinnet

Én ting er nå at vi langt på vei er sjølberget på så mye, og det krever plass. Men, det er også for å unngå matsvinn vi har flere frysere. Vi kunne helt sikkert komprimert innholdet og klart oss med to frysere, men det hadde garantert gitt mer mat til grisen også.

Nordmenn kaster altfor mye mat. Det er til å gremmes over!

Jeg har blåst ut over matsvinn tidligere. Se HER

Nå har vi én fryseboks til kjøtt og middagstilbehør som pommes frites og liknende. En annen fryseboks er forbeholdt brød og brødvarer. Det er kjekt alltid å ha noen pølsebrød på lur til plutselige turdager på skolen eller middager i gapahuken her.

Den tredje fryseboksen, eller snarere fryseskapet, er husbondens favoritt. Når det er snakk om å rydde i fryserene, kan han ta ansvar for denne når som helst. Den inneholder nemlig is, lefser, hvetebakst og kaker. Egentlig er den selve manifestasjonen på at jeg er blitt min egen bestemor, for hun har også i alle år hatt en fryser med et godt utvalg av kaffemat. Kjekt å ha på lur!

Gulrotkake, melkefri, i fryseren

En fryser har også rørte bær og pålegg i seg. Tørrstekt sopp får også plass her. Og i frysedelen i kombiskapet er det en evig restefest: Hit legges resrer av revet ost, sauseskvetter som brukes til grytebaser, middagsrester og enslige poteter. Sistnevnte går i ei potetstappe bare de har blitt mange nok.

Å rydde i fryserene gir spennende middager

Det å rydde i fryserene er ikke en så veldig festlig jobb i seg selv. Men, på den annen side, så føles det veldig godt å få det gjort! Ikke minst det å tine av fryserene, for jo mer rim, jo dyrere er de i drift. Også er det en artig bonus med det: Nye retter inn på middagslista!

Å spise opp maten er bra både for miljøet og lommeboka.

Se husmoras ti matreddertips HER

Å kalle det for nye retter er kanskje å overdrive litt, men når vi spiser med det mål for øyet å tømme fryserne, så spiser vi litt annerledes enn ellers. Vi bruker kan hende litt andre ingredienser, har annet tilbehør enn normalt eller også spiser vi noe det er kjempelenge siden sist vi hadde! Du vet jo hvordan det er med det som er så godt at vil spare det til en spesiell anledning?

Rydde i fryserene og få dem tint av

Å rydde i fryserene er et prosjekt

Å rydde i fryserene før slakt er ikke én enkelt dagsjobb. Det er et prosjekt som går over et par uker, men nå er vi nesten i mål. Det eneste av fjorårets slakt som ligger igjen i fryseren nå er tre knoker. De har jeg holdt igjen for å koke lapskaus på slaktedagen. Ellers har vi tatt tabberas på alt. Dét er en god følelse, det! Vi har rett og slett berget oss for et år med kjøtt.

Om et par dager går siste pott med fryserbær i saftkokeren. Mens saften trekkes ut, rimer jeg av de siste to fryserene. Når det er gjort, er det klart for siste ledd prosjekt Rydde i fryserne. Legge mat på riktig sted, og organisere. Føre opp på middagslista i nærmeste framtid det som bør spises først.

Og så? Så er det klart for å slakte gris, partere og bearbeide og fylle på i fryserne igjen. Ringen er sluttet og jeg er sjeleglad for hjemmefryserens inntog i de tusen norske hjem.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

 • Fotavtrykket

  Det viktigste for meg også er å ta vare på og å spise opp all maten. Jeg jobber også mot å bli så selvberget som jeg kan, og til tider kunne jeg helt sikkert hatt bruk for flere frysere. 😉 Jeg har to, men begge står ikke på hele året. Men nå, når vi har slaktet elg, da er begge så å si fulle.
  Jeg er veldig takknemlig for bloggen din og all den inspirasjonen du deler 😀 Lykke til med griseslakt.

 • Åshild

  Jeg tenkte faktisk på deg da jeg ryddet i fryserene i forrige uke. Vi har faktisk fire. Tre bokser i kjelleren og et fryseskap på kjøkkenet. Der er det til det daglige. De tre brukes til bakst, middagsmat og bær. Jeg fryser alt syltetøy, så det tar plass.
  Jeg mener også at det er lettere å ha oversikt når fryserene ikke er stappfulle, selv om det faktisk hender at mine er – men fortsatt innholdsmessig sortert.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics