Syltetøy

Rabarbra- og appelsinmarmelade – oppskrift

Rababra, rabarbra, … Jeg bladde meg gjennom stikkordregisteret. Blikket stanset ved rabarbra- og appelsinmarmelade. Heldigvis, for det var godt! Og oppskrift? Det får du her!

Rabarbra- og appelsinmarmelade etter Henriette Schønberg Erken sin oppskrift

Vi var heldige med rabarbrahøsten i år. Det var nok ikke så dumt å være raus med gjødselen tidlig i våres. Som alltid når høsten er god, dukker spørsmålet opp: Hva skal vi lage?

Henriette Schønberg Erken har svaret

Jeg har arvet ei gammal kokebok av ei lærerinne jeg hadde på barneskolen. Ei kokebok skrevet av selveste Henriette Schønberg Erken utgitt i 1932. Når jeg leter etter noe «nytt» og spennende å lage av kjente ingredienser tyr jeg gjerne til Erkens Stor Kokebok. De gjorde mye i to og tredve som vi ikke gjør nå lenger.

Rababra, rabarbra, … Jeg bladde meg gjennom stikkordregisteret. Blikket stanset ved rabarbra- og appelsinmarmelade. Ikke minst fordi jeg av erfaring vet at Erken var flink til å bruke hele appelsinen. Jeg liker sånt.

Jeg leste gjennom oppskriften på marmeladen, konkluderte med at den var gjennomførbar også i 2022, skaffet til veie noen appelsiner og satte i gang.

Rababra- og appelsinmarmelade er godkjent vare

Resultatet ble tipp, topp tommel opp og godkjent av naboen. Det er et kvalitetsstempel i seg. Og siden vi akkurat har hatt en liten sylteskole på gang her på Hverdagen på Fjellborg, så tenkte jeg å dele oppskriften på rababra- og appelsinmarmelade med deg.

Et par justeringer i retning 2022 er gjort, men ellers er oppskriften helt og holdent Henriette Schønberg Erken sin. Av naturlige årsaker har jeg ikke spurt fru Erken om lov, men jeg velger å tro at hun ville likt at hennes kunnskap og navn holdes i hevd og at det dermed er i orden.

Hvis du ikke allerede har lest sylteskolen, anbefaler jeg at du tar en titt på den før du begynner. Spesielt leksjonen om marmelade.

Du finner den HER.

Rabarbra- og appelsinmarmelade

Du trenger

1 liter småskårne rabarbrastilker ( ca 600 gram)
6 appelsiner
750 gram sukker

Slik lager du rabarbra- og appelsinmarmelade

Skjær rabarbrastilkene i små biter. Oppskriften sier at det skal være én liter. Etter min erfaring tilsvarer det ca 600 gram. Det er i alle fall en pekepinn når du sanker rabarbra.

Riv skallet av appelsinene på et råkostjern. Riv bare av det oransje. Skrell av det hvite og skjær fruktkjøttet i små biter.

Ha den småskårne rabarbraen, det revne appelsinskallet og fruktkjøttet, samt sukkeret i en kjele. Kok det sammen – meget sakte – i inntil to timer.

Ha rabarbra- og appelsinmarmeladen på rene, steriliserte og varme glass, sett på lokk og la avkjøle opp ned.

Når Schønberg Erken presiserer at marmeladen skal koke meget sakte, er det for at sukkeret ikke skal gi en brent smak til marmeladen.

Hva mener jeg med steriliserte glass?

Se og lær i dette innlegget.

Velbekomme

Rabarbra- og appelsinmarmeladen blir frisk og fin i smaken. Som så mye annen marmelade er den god med ost. Du kan også bake en porsjon scones eller rundstykker og servere til. Ja, også er jo hjemmelaget marmelade en alle tiders gave enten til jul eller bursdag eller til en hyggelig vertinne.

Vil du ha dessert også? Prøv denne deilige rabarbrakaken!

Oppskrift finner du HER.
Rabarbra- og appelsinmarmelade etter Henriette Schønberg Erken sin oppskrift

Da er det bare å få rabarbra og appelsinene i hus og sette i gang. Lykke til!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette:
Verified by ExactMetrics