Sjølberging

Dette skal vi dyrke på Fjellborg i år

Det er tiden for å planlegge årets sesong i kjøkkenhagen. Jeg har laget en liste, og dette skal vi dyrke på Fjellborg i år:

Snart vår og snart skal vi dyrke

Jeg tilhører ikke den gjengen som maser om at det snart er vår så snart julebelysningen er hektet ned. Det er vinter enda en god stund. Likevel, i sjølbergingsøyemed er det faktisk snart vår.

Med den korte vekstsesongen som vi jo faktisk har her i Norge, må vi ofte begynne å så før det føles naturlig skal vi rekke å få noe ut av plantene våre. Det gjelder selvsagt ikke alt vi dyrker, men en god del bør forkultiveres, altså sås inne.

Og – med februar som kommer deisende allerede neste uke, så har jeg begynt å tenke på hva vi skal dyrke på Fjellborg i år. Det er en liten prosess i seg selv, skal jeg si deg. Drømmer møter ønsker møter fornuft møter tid møter …

Hva skal vi dyrke på Fjellborg i år for å være sjølberget? Camilla Skår, husmora på Fjellborg ser på frøpakkene

Jeg må holde igjen

Sesongen 2023 var en givende sesong på alle måter her på Fjellborg. Drivhuset formelig bugnet, og kjøkkenhagen, som var ny av året, gav også rikelig med fortjeneste i form av mat.

Kjøkkenhagen ble langt bedre enn jeg hadde turt å håpe på, og hadde aldri blitt til uten en gravemaskin!

Se den spede begynnelsen HER

Men, det faktum at det også var mange forbedringer i sjølbergingsdrifta på én gang i fjor gjorde sesongen krevende. Arbeidet med kjøkkenhagen startet jo da vi strengt tatt burde begynt å plante i den, og i tillegg ble bringebærbuskene våre, etter mange års «burde», endelig flyttet.

Bringebærbuskene trengte mer plass, rett og slett.

Se hvor fint det ble til slutt HER

I tillegg var det et særdeles krevende år med birøkten all den tid været heller ikke alltid var på vår side. Det i sin tur påvirket nemlig også biene våre. Legg så til en husbond i eget, nyoppstartet firma, så har du en sikker vinner for en travel sommer.

Jeg følte at jeg alltid lå et hode bak, og bestemte meg tidlig for at slik ønsker jeg ikke å ha det i 2024. Det har også lagt føringene når jeg har bestemt meg for hva vi skal dyrke på Fjellborg i år. Det må rett og slett være overkommelig!

Så, hva skal vi dyrke i år?

Frøpakker med noe av det vi skal dyrke på Fjellborg i sesongen 2024. Sjølberging

I drivhuset skal vi dyrke:

  • Tomater. Moneymaker er vår favoritt; store, smakfulle. Planen er mellom 25 og 30 planter for å dekke årsbehovet for tomatsaus til ulike retter med egendyrket tomat. I tillegg går vi for et par busker med Linnea. De er veldig gode som snacktomater og i salater i sesong.
  • Slangeagurk er vi glad i både som snack, i salater og på brødskiva. Fire planter Moneta er nok for å dekke behovet i sesong.
  • Sylteagurk til nedlegging på glass. I fjor brukte vi overskudd av slangeagurk til formålet, men husbonden har etterspurt ekte sylteagurk, så i år blir det fire planter med Vert petit de Paris.
  • Paprika er ikke et must, men likevel noe vi spiser nok av til at jeg velger å sette det på lista over hva vi skal dyrke på Fjellborg i år. Paprika har i alle tidligere år vært behandlet med litt stemoderlig omsorg, men i år har jeg bestemt meg for at det er vinn eller forsvinn. Vi satser på vinn med California Wonder i krukker.
  • Salat er den reneste luksus å ha i sesong. Vi spiser mye salat, og å kunne gå i drivhuset og høste fersk salat er noe av det beste jeg vet om sommeren. Ruccola, plukksalat, hjertesalat; planen er å bruke opp det vi har liggende av frø.
  • Krydderurter. Kruspersille er selvsagt, og av det skal jeg så enda mer enn jeg har gjort tidligere år. Vi bruker alltid mer enn jeg tror, også fordi jeg tørker og har på glass. Det samme gjelder oregano og timian og rosmarin.
  • Luffa. Du vet, denne artige saken man kan lage svamp av. Jeg forsøkte meg i fjor også uten å få det til, men vil gjerne gi det et nytt forsøk i år. For øvrig årets eneste «moroprosjekt», men det tar jeg meg tid til.
Frøpakke med sylteagurk

Dette skal vi dyrke i kjøkkenhagen

I fjor var jo sesongen i kjøkkenhagen noe jeg omtalte som et slags førsteutkast. Gjennom hele fjorårssesongen gjorde jeg meg noen tanker om hva som fungerte og ikke, og de erfaringene tar jeg med meg videre når jeg nå legger planer for hva vi skal dyrke i år.

  • Rabarbra. Den er selvsagt all den tid den kommer igjen, år etter år.
  • Jordbær har vi jo også en fast seksjon for i kjøkkenhagen. Har de overlevd vinteren, har vi et godt utgangspunkt for sesongen, for nå har vi mange andreårsplanter. Store, deilige coronabær.
  • Krydderurter. Også i kjøkkenhagen står det krydderurter. Løpstikke og gressløk føler jeg meg sikker på å se igjen. Mer spent er jeg på restene av fjorårets oregano og timian som jeg også satte ut på høstparten. Har de klart å overvintre?
  • Gulrøtter er et fast innslag på middagsbordet vårt. Det skal vi selvsagt dyrke i år også, og jeg har planlagt en ekstra pallekarm til formålet. For å slippe priklingen går vi for gulrøtter på frøbånd.
  • Rødbeter blir også med videre. Det gjorde stor suksess som tilbehør på brødskiva, og også til Forono og Moulin Rouge blir det en pallekarm mer enn i fjor.
  • Pyntegresskar. Ikke for at det er så innmari nyttig, men det er innmari morsomt med alle de rare formene og fasongene. Pent er det også, når det klatrer oppover gjerdet rundt kjøkkenhagen.
  • Kål. Hvitkål, rødkål og rosenkål. Med unntak av to hvitkålhoder har jeg aldri fått annet ut av det enn larvemat, men jeg er så oppsatt på å servere 100 % ureist julemiddag at jeg søren ikke gir meg. Og i år har jeg en plan!
  • Purreløk er et must, akkurat som tomater og agurker er det. Det er ikke alltid de blir så store, men så lenge smaken er god, er jeg fornøyd.
  • Aspargesbønner er en middagsfavoritt på linje med gulrøtter. En pakke Blue Lake blir årets forsøksprosjekt ved siden av Luffa og neper.
Frøpakke med gulrøtter på frøbånd

Enda mer vi skal dyrke

Med fullt drivhus og full kjøkkenhage, så må vi da være i mål med lista over alt vi skal dyrke på Fjellborg? Å neida. Vi skal også dyrke:

  • Mais. Det ble det aldri noe av i fjor, men det var savnet. På vestveggen av drivhuset har de alltid stått godt, og der får de plass i år også. I år skal vi dyrke sukkermais.
  • Gresskar. Det var rett og slett så morsomt med egendyrkede Howden til Halloween i fjor, så vi kjører på. De blir fint bunndekke under maisplantene og gjør seg selv.
  • Ringblomster. På samme side som maisen står det også ringblomster. De har blitt en nødvendighet all den tid hjemmelaget ringblomstsalve er en del av husapoteket vårt.
  • Poteter. De er rett og slett blitt selvsagte i et sjølbergingshushold. Vi skal imidlertid dyrke på bare halve jordet i år. På den andre halvbarten skal vi nemlig dyrke …
  • Neper, og først og fremst som grisefôr. Årets største forsøksprosjekt, og vi er spente på om det blir en vinner eller fiasko.

Også har vi selvsagt alle bærbuskene våre, rips og solbær og bringebær. Frukttrærne må vi heller ikke glemme. Nå røk jo plommetreet vårt med under sin egen tyngde i fjor, og at det skal erstattes er jeg helt sikker på, men med hva er jeg ikke fullt så sikker på. Vi har allerede to pæretrær, tre kirsebærtrær og tre epletrær. Det står mellom et nytt plommetre eller et ekstra med epler. Tror jeg.

Det gledes

Nå høres kanskje ikke alt dette så overkommelig ut, når jeg har ramset opp alt vi skal dyrke på Fjellborg i år. Det er jo mye, men poenget er at det aller, aller meste har vi dyrket tidligere år. Jeg har kunnskap og vi har plass. Det er ingenting på lista som krever stor innsats i forkant, slik som kjøkkenhagen, for eksempel, gjorde det i fjor. I år er det bare å sette i gang.

Har du lyst til å dyrke mat selv, men vet ikke helt hvor du skal begynne?

Da bør du ta en titt HER

Det må jeg forresten også snart gjøre. Jeg har med årene lært meg til ikke å la meg påvirke til å forkultivere alt for tidlig. Vi har verken lys- eller varmeforhold som gjør det mulig å holde liv i plantene lenge nok til at det blir tilstrekkelig med varme ute. Det som sås for tidlig ender bare med å bli langt og skralt og svakelig. Da er det bedre å vente; jeg taper sjelden noe på det. Tvert i mot.

Hva skal vi dyrke på Fjellborg i år for å være sjølberget? Camilla Skår, husmora på Fjellborg ser på frøpakkene

Men, noe må faktisk sås snart skal det få tid nok til å bære avlinger. Paprika er et eksempel på det. Purreløk likeså. Målet er å få det i jorda før utgangen av måneden, og det er jo snart. Før jeg kan så må jeg imidlertid tine litt jord. Sånn sett var det ikke det verste som kunne hende, at snøen smeltet bort. Nå får jeg i det minste tak i jorda!

Ja, og så er vi snart i gang, med vekstsesongen 2024. Hva skal du dyrke i år?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics