Oppskrifter

Oppskrift: Kvikklunsjkake i langpanne

Jeg husker ennå følelsen av å liksom være en skikkelig mamma for første gang, da det var min tur til å ha med kake til kaffen på barnemøtet på bedehuset her i bygda. Veslekæll var tre måneder gammel, og nå var det altså min tur til å bidra til mitt barns fritidsaktivitet, og kaffekosen. Det måtte jo bli kvikklunsjkake, som for meg var smaken av både barndom og bedehus. Nå fem år senere, smiler jeg litt av det hele, men den gang føltes det som en liten milepæl. Skikkelig mamma, og skikkelig voksen.

Oppskrift på kvikklunsjkake

Oppskriften er mammas, og som barn elsket jeg det hver gang mamma bakte kvikklunsjkake! Til hver bursdag og hver fest var den en selvfølge på bordet, og fortsatt er jeg veldig glad i den. Hver bit er liksom smaken av barndom og mammabakst. Heldigvis fant jeg oppskriften i en av oppskriftpermene hennes etter at hun døde, så kaka kan leve videre, og nå er det mine barn som jubler hver gang den kommer på bordet. Det har etter hvert blitt den ultimate mammakaka for oss her på Fjellborg.

Kaka er enkel å lage, og alt går i kjøkkenmaskinen. Den er like god til hverdagskaffen som til fest, og er godt egnet når du skal bake til styremøtet, dugnadsgjengen, basaren eller andre tilstelninger med mange kakesultne munner å mette. Oppskriften får du her:

Kvikklunsjkake

5 egg
6¾ dl sukker
375 gram smør
9 dl hvetemel
4½ ts bakepulver
4½ ts vaniljesukker
4½ ss kakao
3¾ dl melk

Smelt smøret mens du pisker egg og sukker til stiv eggedosis.
Når smøret er smeltet, has det i eggedosisen.
Tilsett de tørre ingrediensene og til slutt melken.

Rør det sammen, men ikke lenger enn til
at alle ingrediensene er blandet.
Jobber du for mye med røren og eggedosisen,
vil ikke kaka bli like luftig.

Kle en langpanne med bakepapir, og hell over røren.
Jevn den til i kantene, og sett kvikklunsjkaken midt inn i
forvarmet ovn på 180°C i ca 30 minutter.

Slikk bollen.

Oppskrift på kvikklunsjkake

Glasur

Når kvikklunsjkaka er ferdigstekt, avkjøles den i langpanna.
Du kan begynne på glasuren når kaka er kald:

125 gram smør
3 ss kaffe
4½ ss kakao
1 egg
400 gram melis

Smelt smøret, og tilsett kaffen.
Dersom du liker sjokoladekake med et hint av salt i smaken,
kan du bytte ut vanlig smør med Kviteseidsmør;
ett lettvint alternativ til flak av havsalt. 

Pisk inn kakaoen og egget, og sikt til slutt inn melis.
Det er viktig at melisen siktes, slik at glasuren ikke klumper seg.

Bre glasuren over kvikklunsjkaka, og pynt til slutt etter eget ønske.
Glasuren stivner raskt, så pynt den med én gang.

Oppskrift på kvikklunsjkake

Det er bare fantasien som setter grenser når kvikklunsjkaka skal pyntes, og mulighetene er mange. Jeg er mest glad i det tradisjonelle, flerfargede kakestrøsselet; det er liksom «ordentlig» kvikklunsjkake for meg, og smaken av barndom. Kakestrøssel finnes jo imidlertid i utallige varianter, og kokos – med eller uten tilsatt konditorfarge – er også dekorativt. Nonstop og seigmenn slår godt an blant barna, og vi har også pyntet med både marshmallows og marengs. Se hva du har i skapet, og putt det på! Gjør det enkelt.

Skjær den i passende stykker og servér. Det som ikke blir spist opp, holder seg fint på benken noen dager om det pakkes inn. Den er godt egnet for å fryses også, så har du noe godt på lur en dag søtlysten blir for stor, eller uventede kaffegjester står på trammen.

Oppskrift på kvikklunsjkake

Og ja – jeg vet det. Jeg er verre enn et ukeblad nå i januardagene. Kakeoppskrift på kakeoppskrift. Men spar den til en gang du trenger, da vel? I morgen lover jeg imidlertid å holde deg unna søtsakene. I alle fall her på Hverdagen på Fjellborg. Titt innom igjen, da vel? I mellomtiden skal jeg fôre husbonden og læregutten hans med kake.

Vi blogges!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics