Epler: Vinterlagring
Å kunne leve og gjøre litt som de før oss har gjort, syns jeg er utrolig spennende og flott. Ikke minst er det lærerikt, og jeg tror at det kan bidra til å gi barna våre et godt verdigrunnlag. Fra barnsben av får de lære å ta vare på, forvalte, og spare. Miljøet tar heller ingen skade av at vi steller pent med det som spirer og gror rundt dørene våre, og den følelsen når vi kan gå ned i matboden midtvinters for å hente egenprodusert mat, den kan vanskelig forklares.
Jeg kunne ikke la være å tenke litt på oldemor i helga, da jeg stod og sorterte og pakket epler. Med sine nesten 98 år, var hun en enestående inspirasjonskilde, og jeg skulle gitt så mye for å kunne ha sittet noen timer i den pene stua hennes nå i helgen. Høre henne med den knirkete stemmen sin fortelle om gamledager. Høre om hvordan de gjorde og levde. Tips og triks og hverdag fra en tid da appelsiner var eksotisk, maten ble lagret i Norgesglass i kjelleren, og matauk var en livsnødvendighet mer enn en livsstil.
På en vanlig uke går det med en del frukt her på Fjellborg, og når det ikke er midt i sesongen, er det lett for at man napper av en plastpose fra stativet i fruktavdelingen i butikken, og plukker med seg det peneste av det pene, for deretter å betale for det. Det er jo i grunnen litt unødvendig, når man tenker etter, all den tid man har opptil flere flotte frukttrær i egen hage. Derfor bestemte vi oss i år for at ikke alle eplene skulle gå til eplesaft og eplemos. Noe skulle også gå til mellommåltider i sin enkle, naturlige form.
Visste dere det? At epler kan lagres? Når du høster eplene, så sortér ut de flotteste eplene. For god lagring er det nemlig viktig at eplene ikke har sår og kuttskader, eller fallmerker for den saks skyld. Slike skader vil nemlig forkorte forråtnelsesprosessen, og det ønsker vi jo ikke. Pakk hvert enkelt eple sirlig inn for seg i papir, for å beskytte eplene fra hverandre. Du kan fint bruke vanlig gråpapir, men jeg valgte matpapir da jeg pakket inn våre. I min enfoldighet, tenkte jeg at det ville være mer fuktbestandig dersom et av eplene skulle råtne før det rakk å spises, og dermed ikke påvirke eplene rundt. Eplene skal ikke vaskes eller skyldes på forhånd; de har et selvbeskyttende lag av voks på seg fra naturens side, og det ønsker vi å beholde.
Når eplene er ferdig pakket, legger du dem i et mørkt og kaldt rom. Er forholdene rette, kan eplene trygt lagres til nærmere påske, og fortsatt være spiselige, men du bør nok ta noen stikkprøver nå og da utover vinteren. Her får de neppe ligge så lenge i alle fall, før de er spist opp. Jeg la våre epler i små, enkle trekasser med én sort i hver, og plasserte dem i matboden i kjelleren. Der er de i tillegg plassert slik at musa vanskelig kan komme til, dersom hun skulle få nyss i at det er noe godt å få (les: stjele).
Ja, så nå kan veslebonden og veslekæll legge turen om matboden hver morgen, i stedet for om frukthagen, når de skal ha med seg hvert sitt eple til barnehagen. Matpapiret tar vi av og samler i en liten boks. Det er jo ikke det at seks kroner for femti meter med papir er så aller verst, men litt skal man jo tenke på miljøet også, selv om man langt på vei er sjølberget. Så lenge papiret er rent og pent og ikke har spor av eventuell råte fra eplene, kan det fint brukes igjen til neste års epler, og på den måten sparer vi naturen for litt ekstra avfall.
Slik gjorde de det altså i gamle dager, og jammen så fungerer det ikke fortsatt. Tenk det? Det er jo litt gøy? Fikk du lyst på egenplukkede epler utover høsten og vinteren også? Ta deg en tur ut med kurven og plukk i vei! Har du ikke egne epletrær, så kanskje det finnes noen i nærheten du kan få adoptere av? Hvis du har lyst, er du hjertelig velkommen til å dele bilder og ord fra egen matlagring på Hverdagen på Fjellborg sin Facebook-side; det er alltid så festlig når vi kan dele inspirasjon med hverandre!
I morgen skal jeg gi dere oppskriften på deilig eplemos, så titt innom for noe godt til helgefrokosten. Vi blogges!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner.
Ja, og følg hverdagen vår på Facebook også, da vel?
4 Comments
Åshild
Jeg husker at vi gjorde dette da jeg var barn, men husket også at da eplene ble tatt fram så var de ikke så stas lengre. Både rynkete og myke var de ofte blitt, uansett om faren min insisterte på at dette var vinterepler som ble bedre etter lagring.
Så her på gården lager jeg eplemos, eplesyltetøy og eplegele. Jeg skjærer noen flotte epler i skiver og fryser til vinterens eplekaker og desserter. Resten leverer vi til pressing til eplemost.
Husmora
Ja, de vil jo bære preg av lagringen etter hvert. Her var det ikke så mange som var pene nok til lagring, så vi rekker nok å spise dem før de blir for stygge. Og rekker vi det ikke, så kan de jo bare gå i gryta og bli syltetøy 🙂 Det er en anvendelig frukt! Å fryse til eplekaker var heller ikke dumt 😉
Avdelingholt/ Anja Holt
Jeg har aldri lagret epler over vinteren, men jeg elsker eplekake, eplemos og eplemost. Særlig sistnevnte fra bærpresseriet i Askim!
Husmora
Jeg liker eplene best i sin naturlige form, men det spiller egentlig ingen rolle, for jeg er jo allergisk likevel *ler*