Birøkt

Omlarving av bier

I dag begynte et av årets mange eventyr for en birøkter. I dag har det nemlig vært omlarving av bier i birøkterlaget. Les videre, så skal jeg forklare.

Nye dronninger

Har du fulgt Hverdagen på Fjellborg en stund, så husker du kanskje at jeg forsøkte meg med dronningavl i fjor. Kort forklart er det hva birøkteren gjør for å ha kontroll på bidronningens gener, egenskaper og alder.

Vil du lese mer om fjorårets dronningavl?

Få et gjensyn HER

Og – i år er det på’n igjen! I dag var det den store larvedagen i birøkterlaget, og birøktere stod i kø for å få hjelp til omlarving av bier. Det er nemlig det som skal til for at birøkteren skal kunne avle fram sine egne dronninger.

Cellekopper for omlarving av bier

Omlarving av bier

Det er ene og alene fôret larven gis som avgjør om den blir en dronningbie eller en vanlig arbeider. Dronniglarvene får en spesiell dronninggelé som fôr, og det er her nøkkelen ligger ved omlarving av bier.

Det hentes helt enkelt ut egg fra ei celle og puttes i en såkalt cellekopp. Eggene skal være så ferske som mulig.

Sammen med egget legges litt dronninggelé som birøkteren har samlet, og dernest er det egentlig bare å vente.

Dronningavl, omlarving av bier

Rett hjem

Omlarving av bier krever en stødig hånd, et godt blikk og erfaring. Det er ikke noe alle begir seg utpå, og derfor er det fint at birøkterlaget kan arrangere larvedager for oss som av ulike årsaker ikke begir oss ut på omlarving på egenhånd.

Så snart vi har fått fylt cellekoppene pakkes de inn i et fuktig håndklede slik at eggene ikke tørker ut. Deretter bærer det rett hjem. Der plasseres cellekoppene på en omlarvingslist som jeg umiddelbart tar med i bigården.

Omlarvingslist

Desperate etter ny dronning

I bigården har jeg på forhånd gjort klart en cellebygger. I korte trekk innebærer det at jeg har forberedt en del av biene på å være dronningløse.

Cellebygger for dronningavl, bikube, bier

Når et bifolk oppdager at de står uten dronning, vil de normalt sett selv starte prosessen med omlarving av bier slik at de kan få en ny dronning.

Da jeg i kveld satte ned omlarvingslisten i cellebyggeren min, skulle de etter alle beregninger akkurat ha funnet ut at de trengte en ny dronning. I et slikt tilfelle er biene desperate etter å skride til verks, og da passet det jo bra at jeg kom med fiks, ferdig, omlarvede bier til dem.

Når omlarving3av bier er gjort settes omlarvingslista ned i cellebyggeren i bigården

Omlarving av bier er å vente

Nå kan jeg ingenting annet gjøre enn å vente. Omlarving av bier er å vente. Vente for å se om biene godtar larvene de har fått og fortsetter dronningproduksjonen. Godtas de, sier vi at vi får tilslag.

Torsdag formiddag skal jeg i bigården for å sjekke. Av ti omlarvede bier, hvor mange tror du jeg får tilslag på?

Jeg lover å holde deg oppdatert på årets dronningavl framover. Det er jo spennende saker! Og apropos spenning, så har det vært mer enn nok av det på den fronten i bigården denne uka allerede. Jeg skal fortelle mer siden, men for nå er det kvelden på denne birøkteren.

Hva er egentlig en birøkter?

Bli bedre kjent HER

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics