Forberedelser til honninghøsten
Vi skriver juli, og for de aller fleste betyr det ferie. For birøkteren betyr det arbeid. Sommerhonningen er klar, og denne uka har til stor del vært viet forberedelser til honninghøsten.
Trekket er over
Men, hvordan kan du vite at sommerhonningen er klar? Det lurer du kanskje på. Det er jo ikke slik at biene sender brevpost og forteller at nå har de gjort sitt, så nå får jeg gjøre mitt.
Gid det var så enkelt, men det krever nok litt mer. Blant annet jevnlige besøk i bigården, og de siste par ukene har jeg merket meg at biene ikke har hatt behov for mer plass i kuben. Kassene blir ikke nevneverdig tyngre.
Dessuten er flere av biene «hjemme» når jeg har vært på besøk. Er det godt trekk, som det heter når det er nektar å finne, så ville flere bier vært ute og høstet honning midt på dagen. I stedet har kubene vært fulle av bier.
I tillegg til at kalenderen (og naturen selv) viser at mye er blomstret ferdig, så gir alt dette indikatorer på at sommerhonningen er klar. Som birøkter er det på tide å gjøre forberedelser til honninghøsten.
Følge værmeldinga
Det har vært litt utfordrende med været denne uka. Mye regn som også har kommet i til dels uforutsigbare byger, er ikke helt heldig når honningen skal høstes.
For det første er biene litt ekstra hissige i slikt ustabilt vær. Men også ønsker vi det tørrest mulig for honningens del. Fuktighetsnivået i honningen påvirker nemlig kvaliteten på honningen og holdbarheten.
Inne i kuben er det ikke noe problem. Det er helst hva vi utsetter honningen for etter at den har forlatt kuben som avgjør. En viktig del av forberedelsene til honninghøsten har denne uka, har dermed bestått i å følge med på værmeldinga!
Forberedelser til honninghøsten
Onsdag var det omsider tilstrekkelig med opphold til at jeg kunne sette på bitømmerbrett.
De plasseres mellom skattekassene, der biene lagrer honningen, og yngelrommene, og har til hensikt liksom å sluse biene ned fra skattekassene. Disse skal tømmes mest mulig for bier.
I år har vi fem bikuber som er store nok til å regnes som produksjonskuber. Hver av de fem bikubene fikk hvert sitt bitømmerbrett. Første punkt på listen over forberedelser til honninghøsten kunne hukes av.
Lurer du på hvordan en bikube er bygd opp?
Da bør du ta en titt HER
Opphold!
Bitømmerbrett skal jo ikke stå på til evig tid. Da finner biene veien tilbake gjennom slusene og du er like langt. Og hva gjør man, da?
I går regnet det så å si hele dagen. I dag har husbonden hatt en eviglang arbeidsdag. Å høste honning er nemlig enklest når man er to.
Vi fant en luke i regnværet i går. Værmeldingen ble fulgt med argusøyne, og himmelen like så. I 19-tiden klarnet det vitterlig opp, og vi fortet oss i bigården.
Der fikk vi skattekassene av kubene og trygt i hus uten at så mye som en dråpe vann traff honningrammene. Andre punkt på listen over forberedelser til honninghøsten kunne hukes av. Og jeg fikk kjørt ATV. Det er noe av det morsomste jeg vet!
De siste forberedelsene til honninghøsten
I morgen skal vi slynge. Da er liksom honninghøsten i gang på ordentlig. Før det må de aller siste forberedelsene til honninghøsten gjøres. Det er å gjøre kjøkkenet om til slyngerom.
Men, det skjer ikke før etter frokost i morgen tidlig. Da renses kjøkkenbenken for det som har sin faste plass der, golvene dekkes med håndklær (for å lette vasken senere) og slyngeutstyret hentes inn.
Alle overflater og alt utstyr desinfiseres og så kan skattekassene med honning hentes inn for slynging. Det gledes! Især til nysilt honning, det har veslebonden betrodd meg.
Du skal få se mer av honninghøsten siden, når vi er kommet så langt. I mellomtiden kan du jo lese om honninghøsten i fjor?
Du kan lese om den HER
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
One Comment
Pingback: