Birøkt

Dronningens parringsutflukt, var den vellykket?

Vokser avleggerne i bigården som de skal? Har dronningens parringsutflukt vært vellykket i alle de fire avleggerne? Og hva driver de egentlig med for tida, biene?

Kjønnsmodne dronninger

Sist vi tittet ned i avleggerne i bigården var dronningene akkurat krøpet. De var bare noen dager gamle og knapt nok kjønnsmodne.

Avleggere i bigården

Det var noen spennende dager i månedsskiftet mellom juni og juli, det skal være sikkert. Ei bidronning blir kjønnsmoden når hun er mellom tre og fem dager gammel. Deretter forlater hun kuben for å parre seg. Det er dronningens parringsutflukt.

Det ble tidlig klart at dronningene var i gang med egglegging. Som bittesmå miniatyr-riskorn lå eggene i cellene. Egg er imidlertid ingen garanti for at dronningens parringsutflukt har vært vellykket!

Dronemor?

En bikube består i all hovedsak av kvinnelige individer. Noen herremenn finnes også av rent biologiske hensyn, men dronene har få eller ingen funksjoner utover å bringe slekta videre. De bruker praktisk talt livet på å vente på ei dronning de kan feie over.

For at dronningen skal kunne produsere hunbier må hun være parret. Ubefruktede egg blir droner, noe også arbeiderbier kan produsere dersom bikuben de bor i er dronningløs.

Så, hvordan vet vi om det ligger til rette for hunbier og videre drift i kuben? Vi må vente.

Slik ser vi om dronningens parringsutflukt var vellykket

Dronningen legger egg som siden blir til yngel, eller larver om du vil. Etter X dager forsegler biene yngelen med et vokslokk. Da er yngelen fôret og stellet tilstrekkelig og skal bare ruges ferdig. Biene liksom lukker ovnsdøra og lar «bollene» stekes ferdig.

Og, det er når dette vokslokket kommer på, når yngelen forsegles, at birøkteren får første pekepinn på om dronningens parringsutflukt har vært vellykket!

Dersom forseglingen stikker litt utenfor cellene, som et slags jevnt og pent kulelag, så er det droneyngel og i denne sammenhengen dårlig nytt.

Dersom det derimot er en flatt, jevnt og pent forsegling, ikke mye ulikt den vi ser på høsteklar honning, så har dronningens parringsutflukt gitt resultater. Arbeiderbier er i produksjon, og birøkteren kan puste lettet ut.

Fint forseglet yngel viser at dronningens parringsutflukt var vellykket

Dronningens parringsutflukt på Fjellborg

Jeg fulgte spent med i dagene etter antatt kjønnsmodning på de fire nye dronningene i bigården. Hvordan ville forseglingen arte seg?

Og joda! Dronene i området hadde fått snøret i bånn på alle fire. Hipp hurra og kryss i taket! Sånt er moro på et førstegangsprosjekt! Dronningens parringsutflukt var vellykket!

I alle de fire avleggerne var det jevn og fin forsegling av yngel. En og annen drone kryper selvsagt også, men det skal det gjøre.

Tid for merking

Når dronningens parringsutflukt er unnagjort, er tiden inne for å merke henne. Dronningen kan selvsagt merkes tidligere også, men det er blitt meg fortalt at parrede dronninger er roligere enn jomfrudronningene og dermed enklere å merke.

Og å merke? Det er vanskelig nok i seg selv, viser det seg.

Når dronningene merkes, er der for å holde styr på dem. Birøktere med mange bigårder og bikuber nummererer høyhetene i tillegg. Jeg nøyer meg med farge. Hvert år har sin farge. Slik er det enklere å huske hvor gamle dronningene er.

I produksjonskubene går det foreløpig to blåmerkede dronninger. Det forteller at de er fra 2020. I år merkes dronningene med gult, som er fargen for 2022.

Merkesystemet er som følger:

År som slutter på …
… 0 og 5 er blå
… 1 og 6 er hvit
… 2 og 7 er gul
… 3 og 8 er rød
… 4 og 8 er grønn

Etter dronningens parringsutflukt

Så, hva nå? Etter dronningens parringsutflukt er det i grunnen bare å vente. På at hun legger egg og at bifolket hennes skal vokse i styrke. Skal de komme seg levende gjennom vinteren trenger de å være mange nok bier til å holde varmen oppe i kuben. Ja, for selv vinterstid er det over 30° der inne hos biene. Ganske fantastisk, eller hva?

Jeg følger jevnlig med i avleggerne mine. Holdes eggproduksjonen oppe? Har de nok fôr? Fra tid til annen får de en tavle eller to med krypeferdig yngel (bier nær «termindato») fra en av produksjonskubene dersom jeg ser at de ligger litt bakpå sammenliknet med en av de andre avleggerne. Er det lite egg, gir jeg dem fôr i form av sukkerlake. Det stimulerer dronningen til økt egglegging. Jeg må imidlertid passe godt på ikke å slynge og selge honningen fra avleggerne. Når de gis sukkerlake i sesong er veien kort til honningforfalskning, og det skal vi ikke ha noe av!

Bistyrken øker stadig. Dronningens parringsutflukt var vellykket!

Visste du at honning er en av de mest forfalskede matvarene? Les om dette og mer i Honning – ti ting du kanskje ikke visste.

Innlegget finner du HER.

Vi forbereder vinteren

Jepp. Allerede.

Fra nå og utover produseres det vi kaller for vinterbier. Det er de biene som skal være i kuben gjennom vinteren og som skal være med å bygge opp bistyrken neste vår. Derfor er det viktig at de nye dronningene arbeider flittig om dagen; jo flere bier, jo bedre. Derfor var det også så viktig at den enkelte dronningens parringsutflukt var vellykket, slik at de fikk god nok tid til denne produksjonen.

Og så får vi se, da, hvilke som er de sterkeste når jeg skal vintre dem inn. De to dronningene som har arbeidet best får beholde sine kongeriker. De andre to degraderes midlertidig til kronprinsesser og skal forenes med produksjonskubene slik at de blåmerkede dronningene kan pensjoneres når tiden er moden. 

Og selvsagt: Du skal få være med i bigården når dét skjer. Tronskifter bør jo ikke forbigå i stillhet? Vil du ikke gå glipp av det, eller noe annet fra Fjellborg, kan du legge igjen e-postadressen din under her, så får du varsel når det publiseres nye innlegg.

I mellomtiden skal Annabeth 2, Britt 2, Camilla og Dina få arbeide videre med sitt og produsere bier for vinteren. Vi ønsker dem lykke til!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics