Uka i bilder

Og ute var det snø

Og ute var det snø. Det har vært så trivelig denne uka, med snø som har pakket inn desember i hvit eleganse. Det har gitt ekstra glede og stemning til ukens juleforberedelser.

Lys i mørket

Og de har det vært mer enn nok av. Det er jeg egentlig glad for, for hva hadde vel desember vært uten juleforberedelser? Og Santa Lucia?

På tirsdag duftet kjøkkenet av deilige lussekatter, og både veslebror og veslekællen hadde sin tur til å gå i Lucia-tog, hver på sitt sted. Veslebror var nok ikke så opptatt av hvite klær og glitterstas, men lyset gjorde suksess.

Jeg liker kulda. Særlig når det er varm sjokolade og ferske lussekatter å få.

De hadde gjort det så hyggelig i barnehagen, og at ungene hadde øvet på Santa Lucia-sangen behøvde vi ikke lure på! De var så flinke og så fine. Jeg bare håper alle foreldrene så det, for de fleste var så opptatt av å filme og fotografere at jeg er ikke sikker på om de fikk med seg øyeblikket.

Og ute var det snø.

En dag i matboden

Onsdagen kom med en erkjennelse av at det var ti dager igjen til jul. Det titallet er som en magisk, usynlig grense, og spørsmålet er nærmest uunngåelig: Har jeg grunn til å bli stresset?

I utgangspunktet ikke, men jeg måtte også erkjenne at det var et nå eller aldri for matboden. Spør om den trengte en overhaling før jul, da! Etter først griseslakt og deretter julebakst. Det hersket et kaos der jeg var rent flau over. Litt rask regning i hodet, og det ble «nå».

Matboden

Et par timer effektivt arbeid, så var matboden vasket, ryddet og oversiktlig igjen. Godt å ha gjort før julehandelen.

Matboden

Og ute var det snø.

Og ute var det snø

Torsdag fikk veslebror en fridag fra barnehagen. Det var -12° ute, men vi måtte likevel en tur i skauen, han og jeg. Skulle alle julegavene bli ferdige, så hadde vi ikke annet valg. Og ute var det snø, ja!

Og ute var det snø

Det var granbar vi var ute etter, så vi måtte pent håndhilse på alle grantrærne for å fri dem fra snøen. God dag, god dag, god dag, god dag! Veslebror syntes det var veldig festlig.

Og ute var det snø. Veslebror og mamma på tur i skauen.

Vi fikk kurven full av det vi var ute etter og mens veslebror satt ved kjøkkenbordet og tegnet, laget jeg dørkranser. Mon tro hvem de heldige er?

Hjemmelaget dørkrans

Skoleavslutning

Samme kveld var det skoleavslutning på skolen vår. En hyggelig tradisjon som har holdt seg i hevd i alle fall siden jeg selv gikk der. Ungene hadde øvd masse på både sang, instrumenter og drama, og de var så flinke!

Det som kanskje gledet mest, var å se lærernes oppriktige stolthet og glede over barna våre! Vi har noen helt makaløse lærere, og ungene våre er heldige som har så fine voksne rundt seg hver eneste dag.

Og ute var det snø

Og ute var det snø.

Og ute var det snø

Gårsdagen gikk sin vanlige, hverdagslige gang. Vi stod riktignok opp til -20° og nok en dag med bæring av vann til hønene lå foran husmora.

Og ute var det snø

Jeg hadde imidlertid båret vann til armene falt av, tror jeg, i stedet for å våkne opp til +2° og … regn! Det gjorde vi nemlig i dag. Og ute var det snø. Ok, så lå snøen fortsatt, og det hadde kommet nok i løpet av natta til at hele familien måtte i sving med snøskuffer i morges, men det var med regnet i nakken. Hvorfor!?

Juletrehogst

Midt i dette værskiftet skulle vi altså ut for å hogge juletre. Det gjør vi hvert år i skauen til bestefar, og det er det hyggeligste vi gjør hver desember. I år ble det imidlertid ikke tur i skauen, for det var ikke mulig å komme fram med traktoren. I stedet gikk vi rett bak den gamle smia på gården.

Smia

Der stod det nemlig noen grantrær som ikke skulle stå akkurat der, og de hadde perfekt størrelse for å jobbe som juletre på Fjellborg.

Juletrehogst. Og ute var det snø

Det ble jo ikke helt som vi hadde tenkt, men tre er tre og frisk luft er frisk luft og ute var det snø. Litt mindre snø, riktignok, men vi er ikke kravstore og syns i grunnen vi hadde en riktig så fin formiddag på gården.

Og ute var det snø?

I morgen skal vi i årets første juleselskap. Det gleder vi oss til. En fin oppladning til siste innspurt neste uke. Snart er vi der, og det gledes. Julepynten skal fram fra kottet og de nylig hogde trærne inn. Julehemmelighetene skal få kile nattesøvnen bitte, litte gran og julestemningen skal fylle sinnet.

Og ute var det snø

Og ute var det snø? Vi får se.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 36 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics