Juleforberedelser og førjulskos

Da jeg dekket av etter frokosten i morges, kastet jeg et blikk på adventsstaken vår som står i kjøkkenvinduet. Hadde vi glemt å tenne et lys? Jeg syns det var så lenge siden sist. Men nei, uka har nok bare hatt et behagelig tempo, juleforberedelser til tross.

Kakeboksene er fylt

Denne uka har vi fylt resten av kakeboksene. En viktig del av juleforberedelsene er jo nettopp julebaksten. På mandag bakte vi det slaget som ungene nok hadde gledet seg mest til: Pepperkaker.

Pepperkakerbaker baker pepperkaker med granskuddsirup

Pepperkakebaksten har fått sitt eget innlegg.

Du finner det HER

Og sirupsnipper. Jeg må alltid ha sirupsnipper i hus, etter bestemors mammas oppskrift fra den tiden hun arbeidet på Alby på Jeløy. De er verdens beste! Ekstra stas var det også å steke en god del av dem i vedkomfyren på kjøkkenet her.

Sirupsnipper må til i juleforberedelser

De beste juleforberedelsene

De beste juleforberedelsene er kanskje de som alle gleder seg til, og selv om pepperkakebaking er gøy, så er pepperkakepynting enda morsommere.

Tirsdag stod ungene ved kjøkkenbenken her, time etter time, og pyntet pepperkaker. Til slutt var alle pepperkakene ferdigpyntet og kakeboksene fulle av farger. Ble de ikke fine?

Å pynte pepperkaker er det morsomste

Jeg kan fortelle at de ble gode også.

Flere juleforberedelser

Juleforberedelser, ja. Hva mer har vi fått unna denne uka? Det er forresten ikke alt vi kan si høyt. Ikke enda. Litt hemmeligheter skal man ha; det er jo også en del av Juleforberedelsene, ikke sant? Men nå som julebaksten er mer eller mindre ferdig har jeg brukt litt tid denne uka på å vaske kjøkkenet. Det legger seg liksom til, både mel og deig og melis både her og der.

Juleforberedelser er ikke bare det man gjør av praktiske ting. Det er også det man gjør for å skape gode desemberminner. Derfor tok vi oss i går tid til, hele familien, å gå på kino. Det var dagens luke i adventskalenderen. Vi så Teddybjørnens jul. De to eldste gav den begge terningkast seks, mens veslebror umiddelbart ville se den én gang til.

Kjøkkenlørdag

I dag har jeg brukt det meste av tiden på kjøkkenet. Jeg startet dagen med å sette en deig til julekaker som  jeg hadde som mål å steke i vedkomfyren. Det målet nådde jeg, og de ble like fine der som de før har blitt i stekeovnen.

Juleforberedelser: En må ha ei kaffepause også, med nystekt julekake og en kaffitår

Juleforberedelser er også julemat. I alle fall her på Fjellborg. Derfor har også en kjele med pinnekjøtt stått på vedkomfyren i dag. Her bruker vi ikke en kW mer enn vi må, og helt ærlig så syns jeg det er gøy å se hva vi kan få til kun ved hjelp av vedfyring også.

Juleforberedelser: Katta tar det med ro foran ovnen

Så, i ettermiddag inntok vi en bedre pinnekjøttmiddag og tilhørende Dronning Maud-fromasj til dessert. Jammen er det godt det ikke er jul flere ganger i året, for akk og ve så forspist en blir!

Pinnekjøtt kokt på vedkomfyren

Skikkelig julete

Også sølvtøyet har blitt funnet fram i dag. Det trengs å pusses før julens selskapeligheter, og det har vært akkurat passe puslerier mens deiger har stått til heving og pinnekjøttet har dampet. Sølvpuss er en av de hyggelige juleforberedelsene, syns jeg. Det er liksom noe skikkelig julete med det, også er det så tilfredsstillende å se det bli blankt.

Den første uka i desember er snart unnagjort, og jeg syns i grunnen vi ligger godt an i årets juleforberedelser. Selv om jeg syns uka har gått nokså sakte, så utbrøt husbonden i formiddag at han var jammen glad det bare er kalendere i desember. «For med kalenderen ser jeg jo hvor fort dagene går!» Han har jo et poeng, men så får vi se hvordan den neste uka går, da?

Julestemningen er i alle fall på plass, og det hjelper også på arbeidslysta når en ny uke med juleforberedelser står for tur.

Dronning Maud-fromasj og sirupsnipper

I år bestemte jeg meg helt enkelt for å ha julestemning.

Se strategien HER

Så, er vi klare da? God helg fra oss på Fjellborg!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: