Prosjekt Henriette

Vaniljeis på mange vis

Vaniljeis kan lages på mange vis. Det er oppskriften i denne ukas Prosjekt Henriette et godt eksempel på. Hva passer deg best?

Foretrekker det enkelt

Med så mange gode iskremvarianter det er å velge mellom i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok, så synes det kanskje litt kjedelig å velge vaniljeis i denne utgaven av Prosjekt Henritte sommerspesial. Likevel er det akkurat det vi har gjort, for vaniljeis kan lages på mange vis.

Vaniljeis på mange vis i Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken, Prosjekt Henriette

Akkurat det var det også vi ønsket å undersøke litt nærmere. Jeg har i mange år hatt en oppskrift på vaniljeis som jeg har brukt trofast. Den er veldig god, men også veldig mektig. Dessuten er den ikke melkefri, noe som passer veslebror dårlig. Så, når noe av hensikten med sommerspesialen i Prosjekt Henritte er å lage iskrem uten melk, kom vi jo nesten ikke utenom vaniljeis. Det måtte liksom prøves, ikke sant?

Når jeg sier at vaniljeis kan lages på mange vis, så er det ikke bare for at det finnes flere oppskrifter. Vår kjære Henriette gir oss til og med flere framgangsmåter, og det for én og samme oppskrift.

Vaniljeis (på mange vis og melkefri)

Du trenger

1 l. fløte
10 eggeplommer
125 gr. melis
1 stang vanilje

Og skal du lage vaniljeis på mange vis melkefri, så erstatter du fløte med Gryr matfløyel.

Slik lager du vaniljeis på mange vis

Alt vispes godt koldt sammen og settes over ilden; tas av i samme øieblikk det skal til å koke. Røres til det er koldt. Fryses. Til 12 personer.

NB. Man kan også vispe eggeplommene og sukkeret 1/4 time, tilsette den kokende fløte, som har fått et opkok med vaniljen. Alt has tilbake i jerngryten, settes over ilden, bringes til kokepunktet, men skal ikke koke. Helles op, røres i til den er godt avkjølet. Vaniljen tas vekk. Fryses.

Man kan også vispe eggeplommer og sukker 1/2 time, tilsette den stivvispede fløte, tilsatt de utskrapede vaniljekorn, og derefter fryse kremen uten å koke den. Til 12 personer.

Koke eller ikke koke?

Da jeg skulle lage vaniljeis og velge blant ett av mange vis, så gikk jeg for det siste alternativet. Dels fordi jeg ikke hadde all verdens tid til å vente på at vaniljeisblandingen skulle avkjøle, men også fordi jeg så langt i sommerspesialen har erfart at det er litt forskjell på kokt og ukokt utgangspunkt.

Tidligere i sommer lagde vi iskrem. Det var første gang jeg kokte iskrem.
Få oppskrift HER

Vaniljeis på mange vis i Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken, Prosjekt Henriette

Nå kan det jo være mange faktorer som spiller inn for resultatet. Likevel synes jeg å merke at den isen som har blitt kokt før innfrysing har blitt noe mer kompakt og hard ved servering sammenliknet med den hvor kremen har vært pisket i stedet. Iskrem som er litt mer luftig i konsistensen er ikke bare enklere å forsyne seg av; den gir også en annen smaksopplevelse. Jeg vet ikke om du har tenkt på det før, men luftig is er liksom litt bedre å spise enn kompakt is. Det syns i alle fall jeg.

Nettopp sånne ting er mye av det som gjør Prosjekt Henriette gøy også, syns jeg. Det å prøve, erfare og lære. Jeg tenkte ikke så mye over sånt før, men kanskje har det å gjøre med at Stor Kokebok faktisk har utvidet kjøkkenhorisonten litt?

Prosjekt Henriette har gått sin gang siden januar 2023. Etter det første året satt jeg igjen med langt mer enn bare mange gode måltider.
Les mer om erfaringene gjort underveis HER

Vaniljeis på mange vis

Ja, vaniljeis kan helt klart lages på mange vis. Denne oppskriften, fra Stor Kokebok, skiller seg ikke egentlig så veldig ut fra den jeg tidligere har brukt. I alle fall ikke hva ingredienser angår. Den «gamle» oppskriften kan også gjøres melkefri ved å erstatte fløte med matfløyel, men det jeg likte godt ved Henriette Schønberg Erkens oppskrift er nettopp det at den viser hvordan isen kan lages på forskjellige vis. Da kan man velge framgangsmåte fritt etter hva slags smaksopplevelse man ønsker.

Vaniljeis på mange vis i Stor Kokebok, Henriette Schønberg Erken, Prosjekt Henriette

Smaksmessig leverte Henriettes vaniljeis godt. Veslebror, i sær, som ikke er bortskjemt med iskrem-iskrem med sin melkeallergi, slukte den – i likhet med de tidligere variantene av iskrem vi har laget i sommer – med stor appetitt. Det gleder mammahjertet. At også han kan få oppleve de smakene vi andre kjenner så godt. Ikke ble isen så mektig heller, når kremfløte ble byttet ut med matfløyel. Den er nemlig ikke fullt så fet.

Jordbærisen har så langt vært den kanskje største favoritten blant Henriette Schønberg Erkens iskremer.
Du finner oppskriften HER

Når det attpåtil er så enkelt å lage is selv, selv vaniljeis på mange vis, da er det lite å lure på. Jeg skal ikke nekte for at jeg synes det gav et litt ekstra snev av luksus til isen at jeg startet hele prosessen med å gå ut i hønsehuset for å hente ferske egg til formålet. Vaniljeis med ureiste egg, det er ekte sjølbergerlykke. Hva mer kan man da egentlig ønske seg en varm sommerdag i august?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics