Prosjekt Henriette

Julekake III og kåring av en vinner

Julekake III, den tredje og siste julekaka ut i Prosjekt Henriettes uhøytidelige julekakekonkurranse er bakt og smakt. Det begynte så bra, men så …

Julekakekonkurranse

For noen uker siden dro jeg i gang en uhøytidelig julekakekonkurranse i Prosjekt Henriette. All den tid Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok inneholder hele tre oppskrifter på julekake, så kan de jo ikke smake det samme.

En julekake er en julekake, så de helt store forskjellene mellom oppskriftene var det selvsagt ikke. Likevel, etter nå å ha bakt både Julekake I, Julekake II og Julekake III, så kan jeg faktisk si at det er ikke hipp som happ hvilken oppskrift du velger.

Julekake III fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Julekake I og Julekake II har begge fått sine innlegg.

Du finner dem HER og HER

Det ble Julekake III som lørdagskos sist helg her på Fjellborg, men vi kan vel fastslå at det var fint at vi hadde lørdagsgodt også.

Julekake III

Julekake III var den av de tre oppskriftene i Stor Kokebok som skilte seg mest ut. Det kan være min uerfarenhet, men jeg har i alle fall aldri bakt gjærdeig før ved å starte med å røre smør og sukker hvitt!

Oppskrift fra Stor Kokebok

Siden skulle hele 10 gram kardemomme tilsettes. 10 gram! Jeg er glad i bakst med kardemomme jeg altså, men dette ble litt i overkant selv for meg på en halvkilo mel. Jeg stod et øyeblikk og vurderte om det kanskje skulle være 10 gram kardemommekjerner til maling i stedet, men veide opp ferdig malt.

Etter hvert som mel og melk (havredrikk) ble blandet i, stusset jeg enda mer. Det var absolutt ingenting som liknet gjærdeig, det som lå i bakebollen min. Men, OK, tenkte jeg. Så skulle også denne julekaka stekes i form, så da skulle den vel ikke være så fast i fisken.

Hevetiden var totalt på fem timer. Det gikk fint. Deigen, eller snarere røra, hevet seg fint og jeg tenkte at dette skulle bli noe til julekake!

Julekake III er ikke min favoritt

Det ble det ikke. Den hevet seg fint i ovnen, ble gjennomstekt og alt så fint og flott ut. Men, så tørr, da gitt! Akkurat som formkake som har stått fjorten dager på kjøkkenbenken!

Julekake III var ingen stor suksess

Nei, julekake III var ikke verdt innsatsen med å røre smør og sukker hvitt og fem timer heving. Og den smakte så sterkt av kardemomme at jeg vet ikke om jeg i en blindtest ville ha gjettet at det var julekake engang.

Apropos «ikke akkurat en favoritt»:

Husker du DENNE?

Husbonden på sin siste gnålte mest om, for tredje uka på rad her, at det ikke var julekake om det ikke var rosiner i, men der er han evig nedstemt. Fire mot én vinner! Jeg har imidlertid lovet å bake en egen julekake om han er kar om å oppdrive sukat i butikken. Det har han så langt ikke gjort, så da blir det rosiner – og bare det.

Prosjekt Henriette

Vinner av julekakekonkurransen

Du har sikkert gjettet det allerede? Julekake III stikker ikke av med seieren i Hverdagen på Fjellborgs julekakekonkurranse.

Det gjør derimot Julekake II, og den vinner med det simpleste grunnlaget av alt som er: Den har flest rosiner!

Oppskrift på Julekake II fra Stor Kokebok

Forskjellen på Julekake I og II er minimal i bakemetodikken, og det er sånn sett det samme for meg når jeg først skal bake om jeg gjør slik eller så. Det er derimot ikke det samme hvor mye rosiner jeg får i ei skive, og der er Julekake II Julekake I overlegen. Ikke for at det er flere rosiner i gram, men det er det i forhold til mengden mel.

Oppskrift fra Stor Kokebok

Ja, og dermed er en vinner i julekakekonkurransen kåret. Fryseren er tom for julekake for lengst, så da kan du jo gjette på hva som havner i bakebollen min med det første. Jepp! Julekake II!

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics