Prosjekt Henriette

Julekake II

Det pågår en uhøytidelig kåring av beste julekake her på Fjellborg for tida. Denne uka har vi testet Julekake II i Prosjekt Henriette. Hva er dommen?

Julekake I, II eller III?

Som presentert i forrige ukes Prosjekt Henriette, så har Henriette Schønberg Erken i sin Stor Kokebok fra 1932 intet mindre enn tre oppskrifter på julekake. Da er jo det store spørsmålet: Hvilken er best?

Forrige uke, da jeg bakte Julekake I, forsvant det ei hel julekake før jeg i det hele tatt rakk å si fryseboks. Denne uka har jeg bakt Julekake II, og heller ikke den har sett snurten av fryseren.

Julekake II og varm sjokolade

Fikk du med deg del 1 i julekakekonkurransen?

Du finner den HER

Akkurat det kan vi muligens tilskrive slakta. Arbeidsfolket må jo ha mat, og kaffemat intet unntak! I år ble det julekake.

Hovmesteren og husmora

Som jeg også var inne på sist uke, så er ingredienslistene omtrent den samme i hver av de tre julekakene i Stor Kokebok. Det er helst framgangsmåten som skiller dem, men ikke for det; Julekake II var ikke det samme som Julekake I.

Av hensyn til melkeallergikeren vår, bruker jo jeg havredrikk i stedet for melk når jeg baker. Og – jeg skal innrømme at jeg nå stod med havredrikkartongen i hånda mens jeg diskuterte med meg selv underveis i eltingen. Du vet, akkurat sånn som hovmesteren står der med flaska si før han plutselig gir Mr. Winterbottom en slant lille julaften.

Deigen var nemlig så tørr! Såpass at den hadde vanskelig for å danne én masse da jeg eltet. Ja, eller kjøkkenmaskinen, da. Men, siden sukker og smør (melkefri margarin) skulle tilsettes i to omganger, bestemte jeg meg for å vente.

Det gjorde jeg lurt i, for det hjalp på konsistensen da alt var i bollen. Deigen var fortsatt tørr, men i det minste i én del.

Julekake II

Deigen til Julekake II var lei på å heve. Om det skyldtes mengdeforholdene eller de ytre forholdene, vites ikke. Julekake ble det lell!

God ble den også. Jeg syns imidlertid det er litt utfordrende å steke så store «boller» og å få dem gjennomstekt uten å få dobbeltstekte skorper. Jeg velger imidlertid å presentere dem som «sjarmen ved hjemmebakt» framfor dobbeltstekt.

Men, det største spørsmålet er jo kanskje – skilte Julekake II seg i smak fra Julekake I?

Ja, det gjorde den. Og hadde jeg vært ekspert på bakevarer, så hadde det sikkert vært langt enklere for meg å beskrive det, men jeg er husmor uten annet enn to år med heimkunnskap av relevanse på CV’n, så det er litt vanskelig å sette fingeren på’t.

Likevel, om jeg skal forsøke, så er Julekake II noe mer kompakt i konsistensen. Det påvirker imidlertid ikke smaken, og til tross for mine bange anelser så ble den ikke så tørr som jeg fryktet. Ingen av de to julekakene hittil kan beskrives som saftig bakverk, men det er ikke det samme som tørt bakverk.

Julekake II bakt etter Henriette Schønberg Erkens oppskrift i Stor Kokebok

Ventet spent

Akkurat dét er i det hele tatt en opplevd fellesnevner for all gjærbakst i Prosjekt Henriette. Det er akkurat som at jeg kan se at noe er bakt etter Henriette Schønberg Erkens oppskrift og ikke etter en nyere oppskrift. Det har jeg blitt såpass nysgjerrig på at jeg har lyst til å undersøke nærmere ved anledning.

Også fødselsdagskringle har vært en del av Prosjekt Henriette i år.

Les mer HER

For nå nøyer vi oss med å spise julekake til det tyter ut av ørene. Tro endelig ikke at noen på Fjellborg er lei for Prosjekt Henriette akkurat nå.

Foreløpig er det ingen uttalt favoritt i julekakekonkurransen. Jeg har nok gjort meg noen tanker, særlig da jeg merket meg at Julekake II hadde langt mer rosiner i seg enn Julekake I. Men, jeg skal vokte meg vel for å trekke noen endelige konklusjoner før også Julekake III har fått en reell sjanse i konkurransen.

For moro skyld skulle det være artig å prøve en julekakeoppskrift av nyere dato også, til sammenlikning. Kanskje en av leserne mine sitter på en oppskrift de vil dele? I såfall, gjør gjerne det!

Så, da venter vi i spenning på neste bidrag i julekakekonkurransen i Prosjekt Henriette her på Hverdagen på Fjellborg.

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics