Jordbær-is I (melkefri)
Veslebonden har valgt ukas is i Prosjekt Henriettes sommerspesial: Jordbær-is I. Lettere iskrem å lage tror jeg du skal lete lenge etter. Og smaken?
Veslebondens valg
Veslebonden er en sånn en som syns at alt er godt. Nærmest uansett hva jeg serverer får han stjerner i øya av begeistring. Da jeg nevnte jordbær-is som en potensiell mulighet i Prosjekt Henriettes sommerspesial, glitret det imidlertid litt ekstra i de blå øynene hans.
«Jordbær-is? Kan vi lage det?» «Selvsagt», forsikret jeg og skummet gjennom oppskrifta. Den var overkommelig. «Ja!» jublet han. Om det hadde vært mer begeistring å spore om noen hadde tilbudt ham en kjøretur i en vaskeekte Scania er jeg neimen ikke sikker på. Veslebonden har, som kjent, motorolje flytende i årene.
Å lage is er ikke så vanskelig som jeg hadde trodd det skulle være etter Henriettes framgangsmåte
Les mer HER
Så, som lovet, så laget. Denne uka stod det jordbær-is I (jepp, det finnes en II også) på menyen i Prosjekt Henriette. Direkte fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:
Jordbær-is I
Du trenger
1 l. fløte
35 gr. melis
2 ½ dcl. syltede jordbær
4 spiseskjeer ripssaft
2 spiseskjeer sherry
Vil du lage en melkefri variant, bytter du fløte med Gryr matfløyel. En litt mer barnevennlig variant? Bruk seks spiseskjeer ripssaft (eller annen rød saft) og sløyf sherry.
Slik lager du jordbær-is I
Fløten vispes stiv med sukkeret; heri has de gjennem en hårsikt gnedne jordbær, ripssaften og sherryen. Fryses. Til 10 personer.
På samme måte lages bringebær-is.
Lykke på få ingredienser
Da jeg hadde lest gjennom oppskriften første gang, måtte jeg leste gjennom den én gang til. Kunne det virkelig være så enkelt å lage jordbær-is? Visp krem og tilsett saft og syltetøy? Jepp.
Men, jeg skal innrømme at jeg jukset. Jeg brukte ikke hårsikt. Jeg brukte blender. Først stod jeg klar med stavmikseren, men så kom jeg på at jeg hadde en blender jeg kunne plassere på toppen av kjøkkenmaskinen og den måtte jeg jo bruke i alle fall. To fluer i én smekk og alt det der, du vet.
Enklere blir det knapt, og godt var det også. Jordbær-is stod til godkjent hos samtlige. «Ti av ti!» Veslebonden var strålende fornøyd med eget valg, og lillebror var ikke mindre imponert. Livets første jordbær-is, men absolutt ikke den siste når bare mamma er kokken. Servert med kremmerhuskjeks og tutti-frutti? Lykke på få ingredienser.
Har du smakt kaffe-isen fra forrige uke?
Du finner den HER
Nå mangler vi i grunnen bare sjokoladeis, så er vi klare for å lage tress. Det er nemlig også en bestilling som ligger inne på mammas kjøkken. Vi får se, da?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg