Prosjekt Henriette

Jordbær-is I (melkefri)

Veslebonden har valgt ukas is i Prosjekt Henriettes sommerspesial: Jordbær-is I. Lettere iskrem å lage tror jeg du skal lete lenge etter. Og smaken?

Veslebondens valg

Veslebonden er en sånn en som syns at alt er godt. Nærmest uansett hva jeg serverer får han stjerner i øya av begeistring. Da jeg nevnte jordbær-is som en potensiell mulighet i Prosjekt Henriettes sommerspesial, glitret det imidlertid litt ekstra i de blå øynene hans.

«Jordbær-is? Kan vi lage det?» «Selvsagt», forsikret jeg og skummet gjennom oppskrifta. Den var overkommelig. «Ja!» jublet han. Om det hadde vært mer begeistring å spore om noen hadde tilbudt ham en kjøretur i en vaskeekte Scania er jeg neimen ikke sikker på. Veslebonden har, som kjent, motorolje flytende i årene.

Å lage is er ikke så vanskelig som jeg hadde trodd det skulle være etter Henriettes framgangsmåte

Les mer HER

Så, som lovet, så laget. Denne uka stod det jordbær-is I (jepp, det finnes en II også) på menyen i Prosjekt Henriette. Direkte fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932:

Jordbær-is I

Du trenger

1 l. fløte
35 gr. melis
2 ½ dcl. syltede jordbær
4 spiseskjeer ripssaft
2 spiseskjeer sherry

Vil du lage en melkefri variant, bytter du fløte med Gryr matfløyel. En litt mer barnevennlig variant? Bruk seks spiseskjeer ripssaft (eller annen rød saft) og sløyf sherry.

Slik lager du jordbær-is I

Fløten vispes stiv med sukkeret; heri has de gjennem en hårsikt gnedne jordbær, ripssaften og sherryen. Fryses. Til 10 personer.

På samme måte lages bringebær-is.

Lykke på få ingredienser

Da jeg hadde lest gjennom oppskriften første gang, måtte jeg leste gjennom den én gang til. Kunne det virkelig være så enkelt å lage jordbær-is? Visp krem og tilsett saft og syltetøy? Jepp.

Jordbær-is fra Stor Kokebok. Enkel hjemmelaget is

Men, jeg skal innrømme at jeg jukset. Jeg brukte ikke hårsikt. Jeg brukte blender. Først stod jeg klar med stavmikseren, men så kom jeg på at jeg hadde en blender jeg kunne plassere på toppen av kjøkkenmaskinen og den måtte jeg jo bruke i alle fall. To fluer i én smekk og alt det der, du vet.

Enklere blir det knapt, og godt var det også. Jordbær-is stod til godkjent hos samtlige. «Ti av ti!» Veslebonden var strålende fornøyd med eget valg, og lillebror var ikke mindre imponert. Livets første jordbær-is, men absolutt ikke den siste når bare mamma er kokken. Servert med kremmerhuskjeks og tutti-frutti? Lykke på få ingredienser.

Jordbær-is fra Stor Kokebok. Enkel hjemmelaget is

Har du smakt kaffe-isen fra forrige uke?

Du finner den HER

Nå mangler vi i grunnen bare sjokoladeis, så er vi klare for å lage tress. Det er nemlig også en bestilling som ligger inne på mammas kjøkken. Vi får se, da?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics