Prosjekt Henriette

Franskbrød – ungenes favoritt

Hvis du synes å ha hørt om franskbrød tidligere her i Prosjekt Henriette, så har du helt rett. Henriette Schønberg Erken har imidlertid mer enn én oppskrift på denne favoritten i Stor Kokebok. Denne uka har vi prøvd en ny.

Franskbrød?

«Franskbrød? Skal vi ha franskbrød til middag? Yesss!» kommenterte først den ene ungen. Og gode nyheter, de sprer seg som ild i tørt gress. «Skal vi ha franskbrød i dag? Åh! Nam!» utbrøt den andre. Til sist kom tredjemann og mente på at det var verdens beste brød. «Kan vi ikke ha det hver dag mamma?»

Franskbrød fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Mamma’n er enig i at franskbrød er innmari godt, men vi kan ikke spise det hver dag av den grunn. Det er jo brød så fint du kan få det. Til hverdags må vi ha grovt. «Jammen på lørdagene da, kanskje?» foreslo veslebonden. «På lørdagskvelden og sånn?» Øyner jeg en åpning for høye smørbrød på lørdagene framover?

Det er forresten under kapittelet Smørbrød i Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok 10ende økede utgave fra 1932 at nedenstående oppskrift på franskbrød er å finne. Vi har jo tidligere i Prosjekt Henriette forsøkt en annen variant også, da fra kapittelet Bakning. Og nå, når mai sine mange festdager står på trappene, så kan det kanskje passe med et godt brød til smørbrød?

Også det første franskbrødet vi lagde ble suksess.

Du finner oppskrift HER

Franskbrød

Du trenger

½ kg. hvetemel
1 ½ dcl. vann
1 ½ dcl. melk
20 gr. smør
1 teskje sukker
1 teskje salt
50 gr. gjær

Franskbrødet kan lages melkefritt ved å erstatte smør med melkefritt margarin og i stedet for melk bruke havredrikk.

Slik lager du franskbrød

Melken og vannet blandes og varmes litt, til ca. 30 gr. C. eller melkevarm. Gjæren røres ut i væsken, som også tilsettes smør, salt og sukker. Dette røres nu i det siktede mel, rør først med skje til deigen slipper fatet, derefter eltes deigen på bordet med hendene til deigen slipper både bord og hender; mer enn 5 minutter bør det ikke ta. Deigen settes ikke til heving, men formes med en gang, settes på smurt plate eller kan stekes i form. Varmen skal ikke være sterk fra først av, ti da fortsettes hevingen, men varmen økes, og brødet er stekt på ca. 25 minutter. Dette brød er utmerket godt, lett å skjære og smøre og lett å opbevare. Det er meget gjær i det, men derved blir det også meget B-vitaminholdig, når det er bakt på denne måte.

En klar favoritt

Jeg syns franskbrød er et kurant brød å lage. Siden det utelukkende inneholder fint mel, er det enkelt å få et lett og fint brød. Ikke tar det lang tid heller. I sær ikke når jeg jukser på aller beste 2024-vis og bruker kjøkkenmaskinen. Heve skal det jo i utgangspunktet ikke, men jeg lar det få den tiden det tar for ovnen å bli varm. Jeg begynner på 180°C og øker til 200°C etter en ti minutters tid.

Franskbrød fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Franskbrød er blitt en favoritt. Ikke bare ungenes, men også for oss voksne. Denne uka byttet vi ut flatbrødet med den franske varianten da vi spiste lapskaus. Jeg har også bakt det noen ganger når vi har hatt supper og gryter til middag. Det er så lettvint og metter dessuten godt. Med et godt kryddersmør ved siden av, tror jeg godt det kan danke ut hvitløksbrød også, faktisk, som er en annen av barnas brødfavoritter.

Vi har tidligere fastslått at franskbrød er Henriettes egen favoritt, og det er også vår. Har du prøvd det enda? Hvis ikke bør du bake ett – kanskje får du en ny favoritt også? Og apropos smørbrød, så kanskje jeg får bake ett til, og gi Henriettes smørbrød en sjanse. Kanskje allerede på lørdag, når jeg tenker meg om. Det er jo etterspurt av ungene, så da er i alle fall grunnlaget for suksess lagt, når de er med på planene.

Franskbrød fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok i Prosjekt Henriette

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics