Citronfromasj
Denne uken hadde vi citronfromasj fra Stor Kokebok til dessert. Fordi rød gelatin ikke lenger finnes i handelen, måtte jeg jukse litt. Påvirket det smaken?
Tid for dessert
Nå er det lenge siden vi har hatt dessert her på Fjellborg. Hverdagen har liksom tatt oss litt, og det har helt enkelt ikke vært tid til så mye ekstra. Det er jo heller ikke så lenge siden vi feiret bursdagen til veslekæll. I den anledning ble det jo mer enn nok kake til alle mann i flere dager.
Men, nå har jeg ryddet i fryser og kjøleskap i forkant av helgens arbeid med griseslakta. Dermed dukket det opp en halv sitron som fortsatt var brukbar, men som også trengtes å bli brukt. Hva kan man lage av en halv sitron, mon tro?
Stor Kokebok har utvilsomt hjulpet oss til ytterligere å redusere matsvinn.
Les mer HER
Jeg bladde opp i Stor Kokebok, og stoppet ved citronfromasj i registeret. Jeg slo opp på riktig side, og fant oppskriften. Den forlangte skallet og saften av én sitron, men siden oppskriften var beregnet på 10-12 personer, så passet det fint å halvere til den halve sitronen jeg hadde.
Citronfromasj med rød og hvit gelatin
Det var imidlertid én liten utfordring med Stor Kokeboks citronfromasj. I 1932 fantes det åpenbart flere typer gelatin. Deriblant rød. Jeg kan selv aldri huske å ha sett det i handelen før. Et søk på det O Store Internett var heller ikke til mye hjelp. Det kunne rett og slett se ut til at rød gelatin hadde lidd samme skjebne som sagomel.
Hva skjedde egentlig med sagomelet?
Les om jakten på sagomel HER
En side jeg kom over, anbefalte imidlertid at man kunne jukse litt for å oppnå samme effekt som med rød gelatin. Det gikk an å ha i litt rød konditorfarge. Som lest, så gjort. Nå vet jeg ikke helt om rød gelatin faktisk gav maten en rødlig farge, men den halvparten av citronfromasjen som jeg gav konditorfarge, endte som rosa. Antakelig kunne jeg tilsatt mer for en dypere farge, men jeg lot det bli med rosa. Smaken er jo den samme uansett.
Dessuten, da jeg skulle blande det sammen, «men røre så lite som mulig, så den ser stripet ut», så ble det mislykket likevel. I beste fall kunne den passere som marmorert. Rosamarmorert citronfromasj? Høres flott ut, ikke sant? Det var ikke mye fest over den citron au fromage der, altså.
Dommen over Stor Kokeboks citronfromasj
Det var det i grunnen ikke over smaken heller. Alle rundt bordet var enig i at Stor Kokeboks citronfromasj var temmelig tam. Det smakte mer fløte (eller Gryr matfløyel, som vi bruker) enn noe annet. Ikke så rart heller, kanskje, med en halv liter fløte på én eggeplomme, 25 gram sukker og saft og skall av en halv sitron. Selv syltetøy tilføyde ikke mye til dette.
Nei, skal vi lage citronfromasj igjen, går vi nok for grunnoppskriften i appelsinfromasj og erstatter appelsin med sitron, slik Schønberg Erken foreslår i oppskriften for nettopp appelsinfromasj. Den fikk nemlig tommel opp og vel så det tidligere i år.
Nysgjerrig på appelsinfromasjen?
Du finner oppskrift HER
Men, vi spiste opp og henger heller ikke med hodet. Det er jo en del av Prosjekt Henriette, det også, å se om noe passerer for videre liv eller ei. Citronfromasj gjorde det ikke – i dette formatet. Men, da må vi kanskje prøve appelsinfromasj én gang til, da?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg