Prosjekt Henriette

Amtmanninnens kjeks

Amtmanninnens kjeks er første småkake ut i årets Prosjekt Henriette Påskespesial. Små, søte munnfuller som går å lage i en fei!

Påskebakst

Jeg er jo i gang med dette årets Prosjekt Henriette Påskespesial og første småkake ut i påskebaksten er Amtmanninnens kjeks.

Ikke fått det med deg?

DETTE er Prosjekt Henriette Påskespesial

Det er en stund siden jeg la merke til oppskriften på disse kjeksene første gang, og det var navnet jeg festet meg ved. Amtmanninnens; tunga slår liksom krøll på seg. En amtmann er noe jeg ikke har et videre forhold til rent utover Amtmannens døtre av Camilla Collett som skolepensum. Ikke så rart, kanskje, siden amtmann var en stillingstittel som forsvant allerede i 1919. Da ble den erstattet av fylkesmann, som igjen er blitt en statsforvalter.

Om statsforvalterens kone har det med å bake småkaker, vites ikke, men amtmannens kone gjorde det åpenbart. Da også tydeligvis før 1919, så denne oppskriften er nok gammel. Jeg har hentet den fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932, så spørs det, da? Står den seg i 2024 og statsforvalterens tid?

Amtmanninnens kjeks fra Stor Kokebok i Prosjekt Henriette Påskespesial, Schønberg Erken

Amtmanninnens kjeks

Du trenger

¼ kg. utvasket smør
100 gr. sukker
2 ½ dcl. fløte
¼ kg. hvetemel
¼ kg. potetesmel
1 teskje bakepulver

Til overstrykning:
1 egg
50 gr. litt grovstøtt sukker

Slik lager du Amtmanninnens kjeks

Fløten stivpiskes og irøres sukkeret, tilsettes det blandede, siktede mel vekselvis med det utvaskede smør; bakepulver has i tilsist, utrørt i litt av melet. Deigen arbeides godt, kjevles ut, utstikkes med glass- eller kjeksform, legges på smurt plate, overstrykes med det vispede egg og strøes med det grovstøtte sukker; stekes lyse gulbrune i varm ovn.

Anmerkninger i 2024

I våre dager legger vi jo sjelden vekt på utvasket smør, for det finnes jo allerede ferdig i handelen. Grei skuring der, altså.

Jeg valgte imidlertid å lage Amtmanninnens kjeks i en melkefri variant og brukte derfor melkefritt margarin (blå Melange) og Gryr Matfløyel som erstatning for fløten. Det fungerte helt fint, men jeg måtte ha litt ekstra mel for hånden da jeg kjevlet ut deigen. Den var nemlig veldig klissete!

Det kan det jo hende den hadde vært med vanlig smør og kremfløte også. Margarin er imidlertid gjerne litt mykere enn smør, så at denne erstatningen har påvirket deigen er ikke utenkelig. Ha derfor melet klart når du skal kjevle ut!

Jeg stekte Amtmanninnens kjeks på 200°C i 5-8 minutter; tykkelsen på kjeksene avgjorde steketiden. Én porsjon gir omtrent 80 småkaker, så det er raust med kaker. Likevel er de lettlagde, og jeg brukte ikke mer enn én time fra jeg begynte på deigen til siste brett var ute av ovnen.

Amtmanninnens kjeks fra Stor Kokebok i Prosjekt Henriette Påskespesial, Schønberg Erken

Amtmanninnens kjeks

Amtmanninnens kjeks står seg i 2024 også, det er helt sikkert. Jeg ville kalle det en typisk småkake; temmelig smakløs, men den har likevel dette noe ved seg som gjør at man tar én til og én til. Mild og god på smak er den, og perlesukkeret på toppen gjør at alt fra små til store hender tiltrekkes av kakefatet.

Veldig god siden av kaffe og sikkert ved siden av saft også. Lettvint, smakfull og enkle ingredienser, ikke minst. Det gjør dem også til et godt alternativ til kjøpekjeksen som jo har et utall ingredienser i seg.

Ungene likte den, husbonden likte den og jeg med, så da bestod Amtmanninnens kjeks testen, da. Ble du fristet?

Vi hørs plutselig – hei så lenge!

Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Jeg heter Camilla, er 37 år gammel, og er husmora på Fjellborg. Husmora har ansvar for både griser og høns, mann og barn, og ikke minst å fylle matboden for de kalde vintermånedene. Å forsyne seg av naturens matfat og samtidig ta tiden litt tilbake både gjennom kunnskap og levesett, har blitt en livsstil. Gjennom mine skriblerier på Hverdagen på Fjellborg, ønsker jeg å dele både av kunnskapen vi tilegner oss underveis og å inspirere deg til å ta for deg av alt det gode vi nesten har glemt at finnes.

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Verified by ExactMetrics