Amtmanninnens kjeks
Amtmanninnens kjeks er første småkake ut i årets Prosjekt Henriette Påskespesial. Små, søte munnfuller som går å lage i en fei!
Påskebakst
Jeg er jo i gang med dette årets Prosjekt Henriette Påskespesial og første småkake ut i påskebaksten er Amtmanninnens kjeks.
Ikke fått det med deg?
DETTE er Prosjekt Henriette Påskespesial
Det er en stund siden jeg la merke til oppskriften på disse kjeksene første gang, og det var navnet jeg festet meg ved. Amtmanninnens; tunga slår liksom krøll på seg. En amtmann er noe jeg ikke har et videre forhold til rent utover Amtmannens døtre av Camilla Collett som skolepensum. Ikke så rart, kanskje, siden amtmann var en stillingstittel som forsvant allerede i 1919. Da ble den erstattet av fylkesmann, som igjen er blitt en statsforvalter.
Om statsforvalterens kone har det med å bake småkaker, vites ikke, men amtmannens kone gjorde det åpenbart. Da også tydeligvis før 1919, så denne oppskriften er nok gammel. Jeg har hentet den fra Henriette Schønberg Erkens Stor Kokebok fra 1932, så spørs det, da? Står den seg i 2024 og statsforvalterens tid?
Amtmanninnens kjeks
Du trenger
¼ kg. utvasket smør
100 gr. sukker
2 ½ dcl. fløte
¼ kg. hvetemel
¼ kg. potetesmel
1 teskje bakepulver
Til overstrykning:
1 egg
50 gr. litt grovstøtt sukker
Slik lager du Amtmanninnens kjeks
Fløten stivpiskes og irøres sukkeret, tilsettes det blandede, siktede mel vekselvis med det utvaskede smør; bakepulver has i tilsist, utrørt i litt av melet. Deigen arbeides godt, kjevles ut, utstikkes med glass- eller kjeksform, legges på smurt plate, overstrykes med det vispede egg og strøes med det grovstøtte sukker; stekes lyse gulbrune i varm ovn.
Anmerkninger i 2024
I våre dager legger vi jo sjelden vekt på utvasket smør, for det finnes jo allerede ferdig i handelen. Grei skuring der, altså.
Jeg valgte imidlertid å lage Amtmanninnens kjeks i en melkefri variant og brukte derfor melkefritt margarin (blå Melange) og Gryr Matfløyel som erstatning for fløten. Det fungerte helt fint, men jeg måtte ha litt ekstra mel for hånden da jeg kjevlet ut deigen. Den var nemlig veldig klissete!
Det kan det jo hende den hadde vært med vanlig smør og kremfløte også. Margarin er imidlertid gjerne litt mykere enn smør, så at denne erstatningen har påvirket deigen er ikke utenkelig. Ha derfor melet klart når du skal kjevle ut!
Jeg stekte Amtmanninnens kjeks på 200°C i 5-8 minutter; tykkelsen på kjeksene avgjorde steketiden. Én porsjon gir omtrent 80 småkaker, så det er raust med kaker. Likevel er de lettlagde, og jeg brukte ikke mer enn én time fra jeg begynte på deigen til siste brett var ute av ovnen.
Amtmanninnens kjeks
Amtmanninnens kjeks står seg i 2024 også, det er helt sikkert. Jeg ville kalle det en typisk småkake; temmelig smakløs, men den har likevel dette noe ved seg som gjør at man tar én til og én til. Mild og god på smak er den, og perlesukkeret på toppen gjør at alt fra små til store hender tiltrekkes av kakefatet.
Veldig god siden av kaffe og sikkert ved siden av saft også. Lettvint, smakfull og enkle ingredienser, ikke minst. Det gjør dem også til et godt alternativ til kjøpekjeksen som jo har et utall ingredienser i seg.
Ungene likte den, husbonden likte den og jeg med, så da bestod Amtmanninnens kjeks testen, da. Ble du fristet?
Vi hørs plutselig – hei så lenge!
Liker du det du leser? Del gjerne Hverdagen på Fjellborg med de du kjenner og følg oss på Instagram @hverdagenpaafjellborg
2 Comments
Pingback:
Pingback: